Prevencija terorističkih napada i zaštita civila: Svetski kongres antiterorizma

Borba protiv terorizma i dalje je u svetskom fokusu, jer ekstremističke grupe kao što je ISIS i dalje organizuju napade na civile širom sveta. Tokom protekle godine desili su se teroristički napadi u Normandiji, Nici, Parizu, Istambulu, Berlinu i Njujorku

287
svetski-kongres-antiterorizma
- Sponzor članka -hikvision srbija

Uprkos ovim napadima, prihvaćena je ocena da Centar za antiterorizam u okviru EUROPOL-a vrlo uspešno radi na sprečavanju brojnih terorističkih napada na ovom kontinentu. Iz ove organizacije tvrde da je razmena informacija među evropskim zemljama i sa EUROPOL-om dostigla vhunac krajem 2016. godine i da sada EUROPOL poseduje desetostruko više informacija u svojoj bazi podataka nego što je imao u vreme kada se desio napad na Šarli Ebdo.

U protekloj godini u Evropi je pokrenuto 127 protivterorističkih operacija, što ukazuje na ogroman problem sa kojim se susreću službe bezbednosti.  Iako glavne mete Islamske države predstavljaju zemlje koje učestvuju u ratnim dejstvima protiv ISIS-a, danas se susrećemo sa širokim opsegom pretnji i napada – od dobro organizovanih i umreženih grupa do pojedinaca. I ne samo to, već i se menja i oružje koje teroristi koriste – od tradicionalnih eksploziva i automatskih puški do upotrebe vozila kao u slučaju poslednjih nekoliko terorističkih napada.

Na listi zemalja najugroženijih od napada ISIS-a nalaze se: Francuska, Velika Britanija, SAD, Belgija, Nemačka i Holandija. Stručnjaci iz službi bezbednosti ovih zemalja okupiće se u Londonu u maju mesecu na Svetskom kongresu antiterorizma. Tokom dva dana koliko će Kongres trajati predstavnici vlada i službi bezbednosti diskutovaće o budućim pretnjama i formulisanju svetske strategije za borbu protiv terorizma.

Neke od tema na Kongresu će biti: finansiranje terorističkih napada, taktike borbe protiv radikalizacije, nove pretnje, privatnost i tehnologija.

Jedna od govornika biće Ser Malkolm Rifkind, bivši Sekretar unutrašnjih poslova i predsednik Komiteta za bezbednost u britanskom Parlamentu koji će govoriti o prvih 100 dana Trampove Administracije.

Govoreći o terorizmu Rifkind ističe: “Jedan čovek koji kamionom uleće u masu ljudi predstavlja novu eru u terorizmu i izazov sa kojim se suočavaju sve zemlje Zapada. Mi moramo da povežemo bezbednosne strukture širom sveta kako bismo smanjili rizik po civilno stanovništvo. Ja ću sa velikim interesovanje pratiti kako rad američkih bezbednosnih agencija evolvira pod vođstvom predsednika Trampa. Ono što je od presudnog značaja jeste razmena informacija i iskustava sa našim saveznicima i to je ono što je svrha i cilj ovog Kongresa.”

Jedan od govornika na ovogodišnjem Kongresu će biti i Rob Vejnrajt iz EUROPOL-a. On će govoriti o evropskoj saradnji na polju bezbednosti i prezentovati stavove EUROPOL-a o strategiji borbe protiv terorizma u nestabilnoj geopolitičkoj situaciji.

 

Kongres će se održati 3. i 4. maja 2017. godine u okviru Sajma bezbednosti i antiterorizma u Izložbenom i konferencijskom centru Olimpia u Londonu.

3.5/5 - (2 votes)
Prethodni članakInsajderska pretnja: Borba sa neprijateljem iznutra
Sledeći članakStandardizacija – Odgovor društva i kompanija na vanredne situacije