ISIS NE POSUSTAJE: Ubacuju svoje članove u letačko osoblje da bi lakše obarali avione

Islamistička država (ISIS) planira da organizuje napade na civilno vazduhoplovstvo ubacivanjem svojih članova u letačko osoblje avio kompanija i korišćenjem Google mapa, upozorava se u izveštaju Španskog centra protiv terorizma i organizovanog kriminala (CITCO)

138
ISIS ne posustaje: Ubacaju svoje članove u letačko osoblje da bi lakše obarali avione
- Sponzor članka -hikvision srbija

U svom izveštaju „Teroristička pretnja civilnom vazduhoplovstvu”, CITCO upozorava na sve opasnosi kojima mogu biti izloženi putnici u vazdušnom saobraćaju.

U izveštaju su identifikovana 3 posebno ranjiva područja za bezbednost vazduhoplovstva:

  1. korišćenje bespilotnih letelica,
  2. džihadisti koji se zapošljavanju u avio kompanijama i namenski postaju članovi kabinskog osoblja, i
  3. korišćenje Google mapa.

CITCO je na osnovu informacija španskog Ministarstva unutrašnjih poslova u izveštaju naveo da je ISIS svojim bombaškim napadima u Briselu i Istanbulu pokazao da svaka zemlja može biti meta terorizma, a posebno zemlje koje posećuje veliki broj turista, uključujući i Španiju.

Napredak tehnologije takođe olakšava teroristima da realizuju svoje planove kroz pristup aerodromskim sigurnosnim sistemima. U izveštaju se navodi da su džihadistima na raspolaganju mnogi alati na Internetu koji olakšavaju planiranje napada detaljnim prikazom lokacija širom sveta.

  • Uz pomoć aplikacije Google mape svako može dobiti kvalitetne slike područja oko svih aerodroma na svetu, a da izbegne rizik od otkrivanja na klasičnom video nadzoru pre zločina. Porast upotrebe bespilotnih letelica označen je kao najveća pretnja avionima od strane terorističkih organizacija, a posebno letelica malih dimenzija koje mogu da stignu avione u letu, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da terorističke grupe mogu izazvati katastrofu ne samo tajnim infiltriranjem u kabinsko osoblje, već i u radnike na platformi aerodroma, vozače autobusa za prevoz putnika, radnike na šalterima, pilote ili druge zaposlene.

3.7/5 - (4 votes)
IZVORexpress.co.uk
Prethodni članakU ŠKOLE MOŽE DA UĐE SVAKO: Kako kontrolisati pristup da bi deca bila bezbednija?
Sledeći članakUgrožena bezbednost na koncertima i muzičkim festivalima: 5 saveta za roditelje i decu