IVAN ZAREV: Električne instalacije i neispravni uređaji najčešći uzrok požara u stambenim zgradama

Mere predostrožnosti za stanare stambenih zgrada kako ne bi došlo do požara su jednostavne: da se ne ostavljaju električni uređaji uključeni u toku noći, kao i da se vodi računa gde se uređaji kupuju, s obzirom na to da neispravni bojleri, veš mašine, zamrzivači pa i televizori mogu izazvati katastrofu

979
IVAN ZAREV: Električne instalacije i neispravni uređaji najčešći uzrok požara u stambenim zgradama
- Sponzor članka -hikvision srbija

Savesno postupanje stanara prema sebi i drugima je najbolje rešenje da se izbegnu tragedije, navodi načelnik Uprave za preventivnu zaštitu Sektora za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ivan Zarev.

Objasnite nam koji su najčešći uzroci požara u stambenim zgradama u Srbiji?

Najčešći uzroci su neispravne instalacije i upotreba neispravnih elektičnih aparata. Mnogo toga zavisi od ljudskog faktora, od naše tehničke kulture, koliko vodimo računa o sebi, svojoj porodici, komšijama. Nikada ne možete da predvidite šta može nesvesno da se unese u stan od zapaljivih materijala, da li će neko ostaviti uključen šporet, bojler, fen za kosu.

Zakon o zaštiti od požara propisuje da bi stambene zgrade trebalo da poseduju plan zaštite od požara i da stanari sami održavaju protivpožarno stepenište i brinu o vatrogasnoj opremi. Kakva je situacija u našim zgradama?

Za održavanje stambenih zgrada odgovorna je skupština stanara i prema informacijama koje imamo situacije u našim zgradama je zadovoljavajuća. Pod pojmom „visoki objekti“ podrazumevaju se oni čiji poslednji sprat prelazi visinu od 30 metara u odnosu na okolni teren, a visoke zgrade su svrstane u tri kategorije: stambene, poslovne i javne objekte.

Prema odredbama Zakona o zaštiti od požara, vlasnik, odnosno korisnik objekta dužan je da sprovodi sve mere zaštite od požara. Nadzor sprovođenja tih mera u poslovnim i javnim objektima obavljaju inspektori MUP-a, gde vršimo nadzor permanentno u skladu sa propisima. U stambenim zgradama vršimo nadzor po prijavama građana i one su se u dosadašnjim slučajevima odnosile na zakrčenje evakuacionih puteva, nefunkcionisanje hidrantne mreže ili protivpožarnih aparata. Za stambene zgrade odgovorna je komunalna inspekcija.

Koji je Vaš savet građanima, koje su mere predostrožnosti stanara stambenih zgrada da ne bi došlo do opasnosti?

Treba voditi računa o tome gde se kupuju elektronski uređaji zbog toga što je svakako problematično kupovati, na primer, produžne kablove na buvljaku jer mogu biti neispravni. Izvor opasnosti mogu biti i neočišćeni ventilatori ili sistemi za skupljanje prašine. Saveti su prilično jednostavni – da se ne ostavljaju električni uređaji uključeni u toku noći, da se obavezno isključuju električni uređaji kada se napušta stan jer bojleri, veš mašine, zamrzivači pa i televizori mogu izazvati katastrofu. Savesno postupanje stanara prema sebi i drugima, održavanje stepeništa i prijavljivanje čim se primeti neko netipično ponašanje u zgradi nam omogućavaju miran san.

U svetlu tragedije u Londonu u kojoj je život izgubilo 58 ljudi u požaru u stambenoj zgradi, šta bi prema Vašem mišljenju mogao biti uzrok požara?

To je teško reći iz ove perspektive, ali istraga je u toku i ona će utvrditi ko je odgovoran za gubitak ovoliko ljudskih života. Vrlo često je u pitanju ljudski faktror i iz medija smo mogli da čujemo da se neispravne instalacije i loše održavanje zgrade kao i upotrebljeni gorivi materijali za ulepšavanje te zgrade spominju kao mogući faktori. Ipak, nekada je urzok i viša sila.

5/5 - (4 votes)
Prethodni članak5 zanemarenih pravila za bezbednost na stadionima
Sledeći članakOve zemlje su najsurovije prema ženama: Jezive fotografije ovih žena to i dokazuju