Opšte Udruženje detektiva Srbije primljeno u porodicu evropskih detektiva

Opšte Udruženje detektiva Srbije na sastanku izvršnog odbora IKD-a održanom od 1. do 4. juna u Helsinkiju, primljeno je u veliku porodicu evropskih detektiva

430
opste-udruzenje-detektiva-srbije-primljeno-u-porodicu-evropskih-detektiva-IKD
Sastanak Izvršnog odbora IKD-a
- Sponzor članka -hikvision srbija

International Federation of Associations of private DetectivesSrpsko udruženje postalo je ravnopravan član IKD-a (International Federation of Associations of private Detectives), koja okuplja nacionalne asocijacije država Evropske unije, i jedna je od najuticajnijih organizacija u Evropi u domenu privatne bezbednosti. 

Tim povodom razgovarali smo sa Ratkom Jolićem, sekretarom Opšteg udružeja detektiva Srbije. 

Kakav je značaj prijema u jednu tako ozbiljnu detektivsku organizaciju kakva je IKD, koja ima tradiciju od preko 50 godina u detektivskoj delatnosti?

  • Nakon što su 2. juna delegati svih evropskih zemalja jednoglasno doneli odluku o prijemu našeg Udruženja u svoje redove, sa ponosom mogu reći da smo postali deo velike evropske porodice detektiva. Posebno nas raduje činjenica da smo postali deo ove evropske asocijacije pre pristupanja Srbije Evropskoj uniji, a to znači da evropske kolege prihvataju i da prepoznaju našu ozbiljnost, rad i profesionalnost. Sada smo zajedno sa ostalim evropskim detektivima na mapi Evropske unije kao ravnopravan član. 

O čemu se govorilo i ko je Opšte udruženje detektiva Srbije predstavljao na sastanku izvršnog odbora IKD-a?

  • Opšte udruženje detektiva Srbije predstavljao je prof. dr Dragan Trivan, predsednik Udruženja, koji je prisutnima izložio specifičnsti detektivske delatnost u Republici Srbiji. Profesor Trivan je sa ponosnom istako da u Srbiji već postoji Zakon o detektivskoj delatnosti iz 2013. godine, iako ga neke mnogo veće i razvijenije evropske zemlje još uvek nisu donele. Na sastanku je takođe bilo reči o daljim aktivnostima našeg udruženja, aktivnostima na aktivnom uključivanju i praćenju evropskih tokova.
dragan-trivan-tony-imossiu-IKD
Generalni sekretar IKD-a Tony Imossi, predsednik Udruženja privatnih detektiva Srbije prof. dr Dragan Trivan i zamenik generalnog sekretara IKD-a Georg Hirtl

IKD veoma mnogo pažnje poklanja etičkom kodeksu u obavljanju detektivske delatnosti. Da li je i o ovome bilo reči na sastanku u Helsinkiju?

  • Tako je, IKD posebnu pažnju poklanja etičkom kodeksu. Prof. dr Dragan Trivan je izložio nacrt kodeksa koji bi trebalo uskoro da bude usvojen, i on je od ostalih članova ocenjen kao izuzetno kvalitetan. U kodeksu je navedeno 10 principa, a neki od njih su: pricip zakonistosti, princip detektivske etike, princip tajnosti, zatim princip humanosti. On ne obavezuje pravno kao što je to slučaj sa Zakonom o detektivskoj delatnosti, ali je veoma značajan za svakog ko želi da se na profesionalan način bavi detektivskom delatnošću, kao i za korisnike usluga. 

Kako će se ovaj prijem odraziti na dalji razvoj vašeg Udruženja, ali i na čitavu detektivsku delatnost u Srbiji?

  • Kao Udrženje, pre svega ćemo imati koristi od bolje međunarodne saradnje po pitanju razmene detektivskih usluga i informacija, dok će se članovi našeg Udruženja naći na portalu ove međunarodne asocijacije. Mnogi od prisutnih nisu znali na kom je nivou detektivska delatnost u Srbiji. Profesor Trivan je kao posebno značajnu istakao činjenicu da je Srbija primljena u IKD baš u jubilarnoj godini, kada se obeležava 95 godina detektivske delatnosti u Republici Srbiji. Sve ovo govori da ni po čemu ne zaostajemo za ostalim evropskim zemljama, i to je put kojim želimo da nastavimo naše aktivnosti.

Na kraju sastanka, profesor Trivan je u ime srpskih detektiva generalnom sekretaru IKD-a gospodinu Tony Imossi-u uručio zastavu Republike Srbije koja će biti istaknuta ravnopravno sa zastavama ostalih zemalja u ovoj međunarodnoj asocijaciji. Predsednik srpskih detektiva se tom prilikom ujedno i zahvalio izvršnom odboru IKD-a na ukazanom poverenju i prijemu Srbije u svoje članstvo.

5/5 - (7 votes)
Prethodni članak5 načina na koje društvene mreže menjaju korporativnu bezbednost
Sledeći članakTuristi ipak biraju da budu konektovani, a ne bezbedni