Organizovanje javnih skupova: Bezbednost kao preduslov za uspeh

Obezbeđenje javnih skupova kao što su sportski događaji, koncerti, mitinzi, festivali kao i skupovi za promociju političkih, verskih, nacionalnih i drugih sloboda, predstavlja složen skup bezbednosnih mera i radnji koje se preduzimaju da bi događaj protekao bez narušavanja javnog reda i mira

2084
Organizovanje javnih skupova: Bezbednost kao preduslov za uspeh
- Sponzor članka -hikvision srbija

Pre početka događaja neophodno je izraditi detaljnu bezbednosnu procenu koja služi za određivanje nivoa rizika i potencijalnih izvora ugrožavanja. Na osnovu bezbednosne procene, pravi se procena rizika javnog skupa u kome se navode svi detalji plana obezbeđivanja. U zavisnosti od broja učesnika skupa i potencijalnih rizika, određuje se optimalan broj pripadnika obezbeđenja koji je garancija da će svi sigurnosni aspekti skupa biti pod kontrolom.

Mladen Raonić, menadžer razvoja kompanije za fizičko-tehničko obezbeđenje „Protecta group”, ističe da javni skupovi i manifestacije koje generišu veća okupljanja ljudi zahtevaju poseban tretman rizika, počevši od njihove identifikacije koja mora biti obavljena sa posebnom pažnjom.

  • Procena rizika koji se obavlja za javne događaje nikako se ne može svesti na šablon ili klasičnu matricu jer se potencijalni faktori ugrožavanja moraju posmatrati u širem društvenom kontekstu. Procenjivač koji nema uvid u pozadinu događaja, aktuelni političko-ekonomski aspekt ili nije upoznat sa strukturom organizacije i potencijalnim oponentima datog skupa, nije u mogućnosti da izradi upotrebljivu procenu rizika što može dovesti do težih posledica po bezbednost posetilaca, naglašava Raonić.

On dodaje da su na manifestacijama bilo kog karaktera prisutni multiplikovani rizici koji su jači po intenzitetu i proizilaze jedan iz drugog, što znači da bi u njihovoj analizi trebalo konsultovati i stručnjake za posebne oblasti kao na primer zaštitu od požara, terorizam, saobraćaj i slično.

S obzirom na to da je obezbeđivanje javnih događaja veoma ozbiljan i odgovoran posao, u kojem se brine o ljudskim životima, veoma je bitno angažovati profesionalan, obučen i pripremljen bezbednosni tim. Zakon o javnom okupljanju obavezuje organizatore da angažuju nadležnu službu kako bi se sprečilo nasilje i nedolično ponašanje i omogućio prekid skupa u slučaju ugrožavanja bezbednosti.

Fizičko obezbeđenje predstavlja prvu liniju kontakta sa posetiocima manifestacije, zbog čega je neophodno da je bezbednosni tim prošao praktičnu i teorijsku obuku, da je pripremljen da odreaguje na sve potencijalne situacije kao i to da je detaljno upoznat sa planom za evakuaciju u slučaju narušavanja bezbednosti ili nepredviđenih okolnosti.

Da bi skup protekao u najboljem redu neophodno je da pripradnici obezbeđenja konstantno budu na vezi sa vatrogascima, službom hitne pomoći kao i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, što garantuje blagovremenu reakciju u rizičnim situacijama.

Bitno je naglasiti da se sve aktivnosti i rad službe za obezbeđenje javnih skupova izvode u saradnji sa nadležnim državnim institucijama, pre svega sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i da usaglašenost i dobra priprema dovode do najboljih rezultata, to jest do bezbednih javnih događaja i zadovoljnih organizatora i posetilaca.

5/5 - (5 votes)
Prethodni članakSajber bezbednost jedan od najznačajnijih globalnih izazova
Sledeći članakStravična tragedija u Londonu: Protivpožarna zaštita spasila bi ljudske živote