SEZONA GODIŠNJIH ODMORA JE POČELA: Pripremite se za bezbednosnu kontrolu na aerodromu

Aerodromi bi trebalo da budu među najzaštićenijim mestima na planeti, pa su bezbednosne procedure ozbiljne, kompleksne i brojne

1241
bezbednosne provere na aerodromima
- Sponzor članka -hikvision srbija

Veoma česta slika na punktovima za pregled ljudi i ručnog prtljaga, pre ulaska u aerodromsku čekaonicu su zbunjeni i razočarani putnici kada im službenik obezbeđenja izbaci neki nedozvoljeni predmet, i objasni da on ne može da se unese u avion. Putnici najčešće kažu da nisu obavešteni da je određeni predmet zabranjen i konstatuju da to nije bio baš najbolji način da im počne godišnji odmor.

Da biste izbegli ovakve neprijatnosti i spokojno otputovali, savetujemo da se pre putovanja dobro informišete i pripremite za bezbednosnu kontrolu.

Pre prolaska kroz metal-detektorska vrata, putnici treba da obave neophodne pripreme:

  • skinuti kaiš
  • skinuti nakit
  • skinuti sat
  • skinuti jaknu, kaput, sako i odložiti ga u plastičnu kutiju
  • izvaditi sve sitnice iz džepova (mobilne telefone, ključeve, sitan novac, putna dokumenta)
  • ako službenik obezbeđenja zahteva skidanje cipela, njih je potrebno odložiti direktno na pokretnu traku
  • kutije sa ručnim prtljagom i ostalim stvarima staviti na pokretnu traku i pustiti da prođu kroz rendgen

Kada je reč o ograničenju prilikom prenosa tečnosti u ručnom prtljagu, maksimalna zapremina može biti do 100ml, i one moraju biti u providnoj kesi sa zip-zatvaračem, dimenzija 20x20cm. Putnici često imaju nejasnoće na koje se sve tečnosti ovo odnosi.

Tečnim artiklima se smatraju sledeći proizvodi:

  1. Voda i druge vrste alkoholnih i bezalkoholnih pića
  2. Parfemi
  3. Maskare, sprejevi, kreme, losioni, ulja
  4. Gelovi za kosu i tuširanje
  5. Paste, uključujući i pastu za zube
  6. Artikli koji su u bočicama pod pritiskom, uključujući pene za brijanje i dezodoranse
  7. Tečna hrana

Izuzetak od ovog pravila su tečnosti kupljene u bezbednosno-restriktivnoj zoni aerodroma, hrana za bebe u odgovarajućoj količini u zavisnosti od trajanja leta, kao i određeni lekovi i medicinski proizvodi.

U ručnom prtljagu nije dozvoljeno nositi oštre metalne predmete, štapove i palice, dok oružje, municiju, zapaljive, hemijske i otrovne materije nije dozvoljeno nositi ni u ručnom ni u predatom prtljagu.

  • Putnici koji imaju metalni implant u telu (npr. veštački kuk), trebalo bi da imaju medicinsku dokumentaciju koja to potvrđuje, i da o tome obaveste službenika obezbeđenja, koji će preduzeti dalje mere bezbednosti.
  • Putnici koji imaju pejsmejker, ili drugi medicinski razlog kojeg prolazak kroz metal-detektorska vrata može izazvati tegobe, trebalo bi da imaju medicinsku dokumentaciju koja to potvrđuje, i da o tome obaveste službenika obezbeđenja
  • Iako prolazak kroz metal-detektorska vrata ne šteti trudnicama, one imaju mogućnost da se jave službeniku obezbeđenja koji će preduzeti alternativne mere pregleda

Istraživanje koje je sprovela američka kompanija “Travels Leaders Group”, pokazuje da je najomraženija mera bezbednosti izuvanje cipela, koju bi da može eliminisalo 28% učesnika istraživanja. Za 19,2% ispitanika najneprijatnije je ograničavanje količine tečnosti koju mogu da ponesu u ručnom prtljagu.

Istraživanje je takođe pokazalo da je čak 68% ispitanika zadovoljno bezbednosnom kontrolom na aerodromima, i da se oseća sigurno, dok je njih 14,9% izjavilo da se na aerodromu i u avionu oseća neprijatno i nebezbedno. Podaci su takođe otkrili značajno smanjenje čekanja u redovima za bezbednosnu proveru, što je pokazalo da su putnici generalno zadovoljniji u odnosu na prošlu godinu.

U Srbiji ne postoje precizni podaci o tome u kojoj meri se putnici na aerodromima osećaju bezbedno. Prema tvrdnjama stručnjaka, u ovu oblast se konstantno ulaže, i nastoji se da se uvede sistem bezbednosti kakav imaju londonski aerodrom “Heatrow”, njujorški “John F. Kennedy” i “Dubai Airport”, koji važe za najbezbednije u svetu. Ipak, za ovo će biti potrebno mnogo godina, novca i ulaganja.

5/5 - (6 votes)
Prethodni članakNajzanimljivije mobilne aplikacije kao pretnja po bezbednost korisnika
Sledeći članakProblem licenciranja službenika obezbeđenja i dalje traje