Teroristički napadi svuda u svetu: Gde je još uvek bezbedno otputovati?

Da li ste već razmišljali gde biste mogli da mirno i spokojno da otputujete na odmor, ne razmišljajući o svojoj i bezbednosti svoje porodice?

802
terorizam bezbedne destinacije za odmor
- Sponzor članka -hikvision srbija

Niz užasnih terorističkih napada u 2016. i 2017. godini navodi nas da budemo zabrinuti za svoju bezbednost, i da mnogo više nego ranije razmišljamo o tome gde putujemo. Prošle sezone, mnogi turistički aranžmani u Turskoj i Španiji otkazani su nakon jezivih terorističkin napada, koji su se često dešavali baš na mestima koja posećuju turisti.

mapa terorizma u svetuMnoge omiljene turističke destinacije kao što su Španija, Francuska, Turska ili Tunis označene su kao opasne zbog nedavnih događaja, ali i dalje postoje destinacije koju su savršeno bezbedne da ih posetite.

Britanski magazin express.co.uk u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Velike Britanije, napravio je spisak zemalja sa najmanjim nivoom pretnje od terorizma:

Čile

Čile zauzima dug i uzan pojas između obale Tihog okeana i planine Anda. Jedna je od najstabilnijih i najprosperitetnijih zemalja Južne Amerike sa uglednom vojskom i rastućom privredom.

Zaštićena Andima i pustinjom Atakama – važi za jedno od najlepših mesta na svetu za posmatranje zvezda.

Zbog specifičnosti teritorije, Čile je ispresecan brojnim i kratkim rekama koje teku od istoka prema zapadu, i predstavljaju posebnu atrakciju za turiste.

Označen je veoma niskim stepenom opasnosti od terorizma.

Čile

Švajcarska

Sa bujnim zelenim brdima, snežnim planinama i kristalno čistim jezerima, Švajcarska predstavlja savršen izbor za turiste.

Oko sedam miliona inostranih državljana dolazi svake godine u Švajcarsku privučeni pre svega izuzetnim prirodnim lepotama njenih alpskih predela, besprekorno uređenim turističkim centrima i očaravajućim gradovima. Poznata je i kao raj za letnje i zimske sportove.

Označena je kao jedna od zemalja sa najnižom stopom opasnosti od terorizma u Evropi, a sa tradicijom neutralnosti uvek sa pokazala kao glavno utočište Evrope.

Švajcarska

Novi Zeland

Ova ostrvska država, inače geografski najizolovanija zemlja na svetu, koja šarmira svoje posetioce interesantnom mešavinom viktorijanske i moderne arhitekture važi za veoma bezbednu.

Novi Zeland, što u bukvalnom prevodu znači „zemlja dugog belog oblaka” poseduje reputaciju jedinstvene zemlje sa veličanstvenim predelima: stenovitom obalom, prostranim plažama, prašumama, ledničkim jezerima i nenadmašnim svetom divljih životinja.

Kao i Švajcarska, i Novi Zeland ima stabilnu demokratiju i nije uključen ni u jedan veliki svetski sukob. Upravo zbog toga, u ovoj zemlji postoji veoma nizak nivo opasnosti od terorizma.

Novi Zeland

Island

Turisti željni netaknutih predela, nama nepoznatih prirodnih fenomena, putovanja koje u potpunosti odskače od uobičajenog odlaska na odmor – idealni su putnici Islanda.

Sve stanovnike zemlje vikinga i trolova povezuje samo jedan auto-put, ali je on kao poručen za obilazak jedinstvenih prirodnih lepota. Zato je za putovanje ovom zemljom glečera i vatre najbolje iznajmiti dobro opremljeni džip i snabdeti se zalihama hrane.

Islandski vulkani su prava turistička atrakcija i svake godine veliki broj posetilaca privlači podnožje Eyjafjalajokul vulkana, čije se ime jedva izgovara, ali zato prizor ostavlja bez reči.

Island je u svetu poznat kao mirna zemlja, koja nema kopnenih granica ni sa jednom državom, i obeležena je niskim nivoom pretnje od terorizma.

Island

Malta

Malta je mala i gusto naseljena ostrvaska zemlja i predstavlja spoj mnogih kultura koje su tokom vekova bile u dodiru s malteškim ostrvima.

Ova država je dom praistorijskih hramova, skrivehih uvala i uzbudljivih ronilačkih izleta.

Turistička mesta su veoma živa i ukoliko se plovi nekoliko kilometara dalje od kopna, čini se da je vreme stalo. Kružna tura predstavlja odličnu priliku za posetioce da se upoznaju sa raznovrsnom kulturom Malte, koja datira vekovima unazad.

Ova ostrvska zemlja u Sredozemnom moru veoma je bezbedna, i označena niskim nivoom pretnje od terorizma.

Malta

Mađarska

Istorijski gradovi kao što je Budimpešta obiluju arhitektonskim lepotama i znamenitostima, a ova evropska zemlja nudi i zadivljujuća sela.

I Mađarska, kao i Island koji se takođe nalazi na listi bezbednih zemalja, obiliju izvorima lekovite i termalne vode. Ovo bogatstvo Mađari su iskoristili na pravi način – banjski turizam i wellness i spa centri predstavljaju centralne atrakcije mađarskog turizma.

Balaton jezero je već odavno postalo raj za odmor za porodice sa decom, za ljubitelje sportova na vodi, prvenstveno za jedriličare i sve one kojima je potreban odmor uz idiličnu atmosferu obližnjeg jezera.

U ovoj zemlji postoji veoma mali procenat opasnosti od teorizma, ali nikada ne treba zaboraviti da su teroristički napadi nepredvidivi.

Mađarska

Irska

Irska obiluje prelepim zelenim brdima i drevnim zamkovima, a poznata je i po čuvenim irskim pabovima. Predstavlja jednu od najprimamljivijih turističkih destinacija u Evropi, i nudi svima po nešto – od živog noćnog života u Dablinu do lepote zapadne obale koja oduzima dah.

Irska ima neke od najboljih golf terena u Evropi, a takođe je odlična destinacija za pecanje, surfovanje, jedrenje i jahanje. Postoje i kilometri lepih netaknutih plaža.

Kao prosperitetna i razvijena zemlja, Irska važi za veoma mirnu i bezbednu. Kao i do sada, teži potpunoj nezavisnoti i na listi je zemalja sa veoma niskom stopom pretnje od terorizma.

Irska
5/5 - (4 votes)
IZVORdailystar.co.uk
Prethodni članakTERORISTIČKI NAPADI U EVROPI: Dobro ramislite koliko je bezbedna vaša destinacija za odmor
Sledeći članakVatra je brza i nemilosrdna: Zašto je dobro imati protivpožarne alarme?