UNIFORMA SLUŽBENIKA OBEZBEĐENJA: Mnogo više od vizuelnog identiteta i estetike

Službenike obezbeđenja nerazdvojivo povezujemo sa uniformom koju nose i koja predstavlja njihov zaštitni znak, ali stvarna korist nošenja uniforme ide mnogo dalje od estetskih i vizuelnih prednosti

3521
Uniforma službenika obezbeđenja: Mnogo više od vizuelnog identiteta i estetike
- Sponzor članka -hikvision srbija

Važnost uniforme za zaposlene u bezbednosti je toliki da u okviru Zakona o privatnom obezbeđenju postoji Pravilnik o boji i sastavnim delovima uniforme službenika obezbeđenja i njenom obaveznom nošenju.

Ovim pravilnikom utvrđuje se da spoljni, odnosno jasno vidljivi deo uniforme službenika obezbeđenja mora da sadrži jasno uočljiv logo i natpis „Obezbeđenje”, a dodatno i reč „Security”. Dodaje se, da je pri izboru boje i izgleda uniforme preduzetnik za privatno obezbeđenje dužan da vodi računa da se boja i izgled uniformi moraju razlikovati od uniformi pripadnika državnih organa koji je takođe nose.

PREDNOSTI NOŠENJA UNIFORME:

  1. Pruža trenutnu prepoznatljivost

U hitnim situacijama svaki trenutak je bitan i nije poželjno gubiti vreme na pronalazak osobe kojoj treba prijaviti problem. Uniformisani službenici obezbeđenja se i u velikim masama razliku od ostalih ljudi, i biće jasno koju osobu treba upozoriti na pretnju bilo kakve vrste.

  1.    Veća sigurnost i za zaposlene i za mušterije

Nošenjem uniforme službenici obezbeđenja podsećaju sve ljude u objektu ili na određenom skupu, da su prisutni i da su im na raspolaganju. Ova činjenica sama po sebi ima umirujući efekat i pruža sigurnost.  

  1.   Odvraćanje od pokušaja zločina

Kada potencijalni počinioci nekog krivičnog dela uoče radnika obezbeđenja na osnovu uniforme na određenom mestu, to ih umnogome može pokolebati i odvratiti od kriminalnih sktivnosti. Radnik obezbeđenja u civilnoj odeći ne bi odao takvu vrstu ozbiljnosti i upozorenja, zbog čega bi potencijalni napadači bili motivisaniji na zločin.

  1. Uniforma stvara osećaj ponosa i pripadnosti

Nošenjem uniforme, službenici obezbeđenja biće ponosni na svoju pojavu, integritet, pripadnost, kao i činjenicu da su deo određene kompanije koja poseduje ugled i snažnu reputaciju u oblasti bezbednosti. Zaposleniu ovoj oblasti uglavnom vole svoju profesiju i ponosno nose uniformu i obeležja na njoj. To ih određuje i svrstava u tim iskusnih profesionalaca.

  1.     Uniforma kao odraz profesionalizma

Kada posetioci ili klijenti vide službenika obezbeđenja na dužnosti koji i svojim izgledom uliva ozbiljnost i profesionazilam, to će im uliti poverenje. Saznanje da neko brine o njihovoj sigurnosti, čini ih spokojnim da završavaju svoje obaveze ili provode vreme na određenom mestu.

Uniforme za službenike obezbedjenja

Jasno je da uniforma pruža mnoge koristi, ne samo u vidu prezentacije i vizuelnog identiteta, već i iz logičnih i praktičnih razloga. Zakon o privatnom obezbeđenju Republike Srbije takođe propisuje da pripadnici obezbeđenja tokom obezbeđivanja javnih skupova, moraju biti u uniformi i opremljeni jednoobraznim jaknama ili prslucima sa svetloodbojnim trakama i natpisom „Redar”, „Steward” ili „Security”.

5/5 - (6 votes)
IZVORsterlingprotective.com
Prethodni članakPRIPREMITE SE ZA PUTOVANJE: 10 saveta za ličnu bezbednost kada putujete u inostranstvo
Sledeći članakBICIKLISTI NAJRANJIVIJI U SAOBRAĆAJU: Veća vidljivost na putu znači veću sigurnost