DECA NAM BEŽE IZ VRTIĆA: Kontrola pristupa kao jednostavno i efikasno rešenje

Nedavno je petogododišnji dečak u Beogradu sam izašao iz vrtića i niko od zaposlenih nije primetio da nema deteta koje je tako došlo do jedne od najprometnijih i opasnih raskrsnica u gradu. Srećom, policajac koji ga je uočio sprečio je tragičan epilog ove priče

346
Deca nam beže iz vrtića: Kontrola pristupa kao jednostavno i efikasno rešenje
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ovaj problem mogao bi se rešiti ugradnjom kontrole pristupa na ulaznim vratima vrtića. Trenutak nepažnje zaposlenih u kombinaciji sa otključanim i nezbezbednim vratima i kapijama vrtića čine da se ovakvi prospusti neprestano ponavljaju, a tragedije samo nekim čudom izbegavaju.

Kontrola pristupa se već pokazala kao odlično bezbednosno rešenje u mnogim kompanijama i stambenim zgradama, s tim što za vrtiće nije neophodno da ulazak u zgradu bude pod šifrom, ili da se koristi kartica ili tag. Dovoljno je na svaku kapiju (ulazna vrata) vrtića postaviti kontrolu pristupa i čitač pomoću kojeg bi se vrata otključavala na pritisak dugmeta, spolja i iznutra.

  • Nije mi jasno zašto se ovakve stvari često dešavaju. Rešenje za ovakve probleme je jako prosto. Sve što je potrebno jeste da dugme bude negde malo iznad visine glave odraslog čoveka da dete od 6 godina ne bi moglo da ga dohvati. Roditelji će i dalje lako ulaziti i izlaziti iz vrtića, a deca sama to neće moći. Jedan ovakav čitač košta oko 4.000 dinara, kaže profesor Fakulteta političkih nauka i potpredsednik pokreta „Dosta je bilo“ Dušan Pavlović.

Osim ove najjednostavnije namenene, kontrola pristupa omogućava uvid u to ko je i kada ušao u objekat, koliko se u njemu zadržao, u koje je vreme neko otišao iz zgrade i slično.

Pavlović navodi da će pokret „Dosta je bilo“ nakon izbora za beogradsku skupštinu, predložiti da svi vrtići u roku od mesec dana instaliraju kontrolu pristupa na sva ulazna vrata.

Ovo nije prvi put da deca sama „neprimetno išetaju iz obdaništa”. Iako je činjenica da postoji odgovornost zaposlenih, novi odlazak mališana van dvorišta vrtića još jednom je ukazao na veliki problem nedostatka advekvatnih bezbednosnih rešenja u ovim ustanovama.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakBezbedni i zdravi radnici su preduslov za kvalitet i produktivnosti svake firme
Sledeći članakSingapur, Amsterdam, Cirih: Koji se još gradovi nalaze na listi najbezbednijih na svetu?