Održana konferencija „Srbija, Amerika i borba protiv terorizma“: Bezbednost zahteva saradnju

Sjedinjene Američke Države žele da pomognu Srbiji u sprovođenju reformi, oporavku ekonomije i ojačavanju institucija, a najvažniji deo ove saradnje je da Srbija uz našu podršku poboljša sopstvenu bezbednost, poručio je zamenik ambasadora SAD-a u Srbiji Kurt Donnelly, na konferenciji pod nazivom „Srbija, Amerika i borba protiv terorizma”

244
Održana konferencija „Srbija, Amerika i borba protiv terorizma“ : Bezbednost zahteva saradnju
- Sponzor članka -hikvision srbija

Konferenciju je organizovao „Istraživački centar za odbranu i bezbednost” u okviru projekta „Bezbednosni dijalozi”, koji se sprovodi već 5 godina.

  • Uz ekonomsko jačanje stvara se i jača bezbednost jer postoji neophodna finansijska podrška za sve institucije u Srbiji koje moraju da prošire svoju moć, kako bi adekvatno odgovorile ne samo da današnje bezbednosne pretnje Srbiji već i na bilo koje buduće pretnje. Užasna je i konstantna globalna pretnja terorizma sa kojom se suočavamo, rekla je predsednica „Srpskog Insituta” Danijela Sremac.

Predsednik Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost, Miloš Tišma, objasnio je da je cilj projekta da se kroz razgovor sa inostranim stručnjacima i ambasadorima bolje upoznamo sa mogućnostima saradnje Srbije i drugih država sveta na polju bezbednosti.

Danijela Sremac je izrazila zabrinutost što Srbija dozvoljava nekontrolisan ulazak izbeglica iz Srije jer postoji velika mogućnost da su neki od njih uključeni u terorizam ili neke terorističke aktivnost.

  • Terorizam je izazov u kulturnom, moralnom i ekonomskom smilu. To je jedno globalno zlo koje može da se dogodi i u Srbiji, zbog čega je neophodno da se solodarišemo sa svim državama i žrtvama terorizma, konstatovala je potpredsednica ICOB, Jasmina Andrić.

Donnelly je naglasio da nijedna zemlja ne može da bude bezbedna u izolaciji i da je neophodna saradnja i podela tereta bezbednosti i odbrane u modernom svetu. U borbi protiv terorizma potrebno je da postoji dijalog između bezbednosnih službi, kako na bileteralnom tako i na multinacionalnom nivou.

5/5 - (5 votes)
IZVORistrazivackicentarob.com
Prethodni članakKONAČNO PREPOZNAT ZNAČAJ: Deca će od septembra u školi učiti o bezbednosnoj kulturi
Sledeći članakPOLICIJSKO PREGOVARANJE: Složena i odgovorna veština koja spašava živote