PROCENA RIZIKA U KOMPANIJAMA: Benefit ili zakonska obaveza

Savremeno okruženje generiše sve veći broj poslovnih rizika i pretnji koje uspešne kompanije moraju da pravovremeno otkriju i procene, a zatim ih kroz strateške odluke i operativno delovanje eliminišu ili umanje. Taj proces zahteva izvršenje sveobuhvatne ekspertize koju treba da realizuju stručnjci za bezbednost i procenu rizika od kojih se očekuje da otkriju i predvide sve moguće scenarije koji mogu dovesti do negativnim posledica po imidž i uspešnost preduzeća

1038
Procena rizika u kompanijama: Benefit ili zakonska obaveza
- Sponzor članka -hikvision srbija

Donošenjem novog Zakona o privatnom obezbeđenju 2014. godine i njegovim uvođenjem u praksu, koje je trajalo više od dve godine, došlo je do značajnih pozitivnih pomaka u ovoj oblasti od obaveze licenciranja službenika obezbeđenja, do obavezne procene rizika pre instalacije tehničkih sistema obezbeđenja. To je uslovilo podizanje standarda kako u zapošljavanju tako i funkcionisanju preduzeća koja se bave ovom delatnošću.

Pomenuti zakon predviđa i određene izmene sa kojima treba da se usaglase i privredna društva prvenstveno u formalno – pravnom uređenju internih službi obezbeđenja, zatim organizaciji sistema video nadzora ali i u proceni rizika u obezbeđenju lica imovine i poslovanja koja predstavlja osnovno polazište u uređenju sistema bezbednosti svake kompanije.

Protecta Group d.o.o. je jedna od prvih kompanija za privatno obezbeđenje koja je nosilac svih zakonom predviđenih licenci za obavljanje poslova bezbednosti i zaštite i to:

  1. Licence za procenu rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja;
  2. Licence za vršenje poslova fizičko-tehničke zaštite lica i imovine i održavanje reda na sportskim priredbama, javnim skupovima i drugim mestima okupljanja građana;
  3. Licence za vršenje poslova obezbeđenja transporta i prenosa novca i vrednosnih pošiljki;
  4. Licence za vršenje poslova planiranja sistema tehničke zaštite;
  5. Licence za vršenje poslova projektovanja i nadzora nad izvođenjem sistema tehničke zaštite;
  6. Licence za vršenje poslova montaže, puštanja u rad i održavanja sistema tehničke zaštite i obuke korisnika;

Posedovanjem svih definisanih licenci na polju usluga bezbednosti stekli su se uslovi za izgradnju nove poslovne platforme preduzeća Protecta Group namenjene za kompletnu podršku privrednim društvima u izgradnji sistema korporativne bezbednosti i upravljanju svim bezbednosnim funkcijama.

Na taj način kompanije u saradnji sa jednim partnerom dobijaju set svih bezbednosnih usluga na jednom mestu, postižu punu transparentnost bezbednosnih aktivnosti, njihovu racionalizaciju i usaglašenost sa zakonskom regulativom, zatim bolju koordinaciju svih procesa što dovodi do efikasnije i pravovremene detekcije rizika,  eliminaciju skrivenih troškova i svakako viši stepen bezbednosti poslovanja.

Centralizovanje svih bezbednosnih usluga u jedinstvenu poslovnu ponudu u koju su uključene i istražne i detektivske delatnosti posebnog preduzeća Protecta MCI d.o.o. registrovanog za pomenute specijalizovane usluge čini poslovnu platformu Protecta jedinstvanom na regionalnom tržištu.

Veliki broj uspešnih kompanija u svetu nema i ne želi da interno razvija sektor korporativne bezbednosti jer taj segment posmatra kao izuzetno važan i zahtevan i stoga organizaciju prepušta proverenim profesionalcima koji vode brigu o zaštiti kompanijskih interesa i kontinuirano procenjuju rizike koji mogu dovesti do neželjenih posledica.

Taj koncept menadžmenta bezbednosti postaje sve aktuelniji i opravdanost outsource modela potvrdile su mnoge stručne studije i „Cost – Benefit“ analize koje su sprovele kompanije pre odluke da sa internog pređu na eksterno rešenje.

Pored izgradnje i uvođenja sistema korporativne bezebdnosti kao funkcije menadžmenta u kompanije, Protecta Group svojim klijentima nudi i Part-time Security menadžera, koji po definisanju procesa i donošenju procedura nastavlja da realizuje zadatke i upravlja poslovima bezbednosti.

5/5 - (4 votes)
Prethodni članakTerorizam ne smanjuje broj turističkih putovanja, ali menja destinacije
Sledeći članakPametni gradovi su bezbezbedni gradovi