8 saveta za bezbednije elektronsko bankarstvo

Elektronsko bankarstvo je veoma praktično, efikasno i štedi vaše dragoceno vreme, ali ne zaboravite da i ono sa sobom nosi određene rizike. Baš kao što ljudi mogu biti napadnuti ispred bankomata ili ukradene platne kartice, tako i online računi mogu biti veoma ranjivi

777
8 saveta za bezbednije elektronsko bankarstvo
- Sponzor članka -hikvision srbija

Razmotrite ove savete kako biste minimizirali rizike i svoje elektronsko bankarstvo učinili savršeno bezbednim i pouzdanim.

1. Izaberite nalog sa dve potvrde autentičnosti

Pokušajte da dobijete bankovni račun koji zahteva 2 faktora autentičnosti za eletronsko bankarstvo, kako biste mogućnost prevare sveli na minimum.

2. Formirajte veoma jaku lozinku

Pobrinite se da imate veoma jaku lozinku koja je kombinacija velikih i malih slova, kao i brojeva i znakova. Izbegavajte uobičajene fraze, imena, datume i inicijale.

3. Neka vaš računar bude bezbedan

Bez obzira na to u koje svrhe koristite svoj računar, najmanje što možete da učinite je da uključite zaštitni zid, antivirusni software i da redovno ažurirate svoj kompjuter.

4. Budite oprezni kada vam stigne e-mail od banke

Ukoliko vam stigne e-mail u kojem se od vas traži da navedete bilo koji od vaših pristupnih podataka, budite oprezni i sumnjičavi i nikada olako ne otkrivajte svoju lozinku, lične podatke ili PIN.

5. Pristupajte nalozima sa bezbedne lokacije

Finansijske transakcije uvek obavljajte koristeći računare i mreže kojima verujete. U suprotnom, možete koristiti VPN (Virtual Private Network).

6. Ne zaboravite na bitan klik – Log out

Dobra navika je da se uvek odjavite sa svog naloga kada završite svoje transakcije i tako sprečite moguće zloupotrebe.

7. Obavezno uključite obaveštenja

Neke banke imaju mogućnost da korisnike obaveštenjima upozoravaju na određene sumnjive aktivnosti kao što su veliko prekoračenje računa ili nagli odlazak u minus.

8. Redovno proveravajte stanje na računu

Ne morate čekati ceo mesec kako biste otkrili neku nepravilnost. Sa E-bankingom pristup računu imate 24h, 7 dana u nedelji. Iskoristite ovu potpunu kontrolu nad svojim finansijama i plaćajte brzo i sigurno.

5/5 - (4 votes)
IZVORnakedsecurity.sophos.com
Prethodni članakISKRENE ISPOVESTI LOPOVA: Lakše nego što mislite provaljujemo u vaše kuće i stanove
Sledeći članakDa li ste znali ove zanimljive činjenice o alarmnim sistemima?