Dame, u ove opasne zemlje nikada ne putujte same

Bezbednost tokom putovanja trebalo bi da bude jedan od najvažnijih kriterijuma za odabir turističke destinacije - posebno za žene. Vlade mnogih zemalja upozoravaju svoje stanovnike da izbegavaju na primer Meksiko zbog čestih napada na žene i visoke stope kriminala. Pogledajte koje se još popularne destinacije nalaze na ovoj listi

718
Egipat nebezbedan za žene
- Sponzor članka -hikvision srbija

Portal trip.com nedavno je objavio listu najopasnijih država za žene koje putuju same, na osnovu ocena odnosno iskustava putnika. Lista ne znači da ove zemlje nikada ne treba posetiti, ali i ukoliko odlučite da same otputujete u Egipat, Maroko ili Indiju, definitivno budite veoma oprezne.

Egipat

Osim ISIS-a, nekoliko terorističkih grupa je počinilo terorističke napade na javna mesta, turističke lokacije, civilno vazduhoplovstvo i javni prevoz u Egiptu, pa je jasno zbog čega se ova zemlja nalazi na samom vrhu liste. Iako je posećenst ove nekada turističke atrakcije opala, on i dalje nudi interesantan sadržaj ali se uvek preporučuju putovanja u većim grupama. Ako želite da putujete u Egipat, postoje razlozi za zabrinutost i opreznost, ali ne morate otkazati sve planove.

Dosta žena je potvrdilo da su muškarci u Egiptu prema njima bili veoma agresivni i navalentni. Veoma je bitno poštovati lokalna pravila oblačenja, pa se ženama savetuje da obavezno pokriju ramena i kolena, po mogućstvu i kosu, jer će tako izbeći suvišno privlačenje pažnje.

Ne zaboravite da se u njihovoj kulturi i kontakt očima može smtrati flertom, a ukoliko koristite metro, potražite ženske vagone.

Maroko

Ova egzotična zemlja Severne Afrike nalazi se na drugom mestu zbog visokog stepena opasnosti od terorizma. Ozbiljan problem su i agresivni ulični menjači, ulične krađe novčanika i torbi, provalnici, napasnici i slično.

Savetuje se da ukoliko dođe do fizičkog kontakta na ulici samo ignorišete osobu i nastavite dalje, a ukoliko osetite da vam je bezbednost ugrožena obavezno najbližem policajcu prijavite incident.

Žensko odevanje je „vruća tema” , zbog toga što ćete u Maroku videti širok spektar stilova. Ipak je proporučljivo nošenje svedenije odeće i izbegavanje previše kratkih sortseva i majica, jer što manje odeće imate na sebi više ćete pažnje privući to je sigurno.

Ukoliko se izgubite, ne pitajte muškarca za savet već uđite u prvu prodavnicu ili se obratite se ženi. Preporučljivo je da znate neke od osnovnih arapskih izraza, mogu vam biti od koristi.

Jamajka

Popularna odmarališta su prilično bezbedna, ali putovanje izvan njih znači da privlačite neželjenu pažnju.

Kriminallne radnje i nasilje su veoma učestale u ovoj zemlji i samo je u 2016. godini amarička ambasada na Jamajci imala preko 10 prijava seksualnih napada na turiste. Većinu napada je navodno počinilo osoblje hotela i apartmana u kojima turisti odsedaju.

Ženama se savetuje da nikada ne putuju same, ali bi i parovi trebalo da budu diskretni i oprezni. Sa druge strane, u odnosu na Egipat, Maroko i druge patrijahalne države, ne treba previše brinuti o garderobi i „pokrivanju”.

Indija

Indija je omiljena turistička destinacija među ženama i one se vrlo često odlučuju da je posete same. Ipak, bezbednosna situacija ove zemlje je jako složena i razlikuje se od regiona do regiona.

U ovoj zemlji se dogodilo nekoliko turističkih napada na javnim mestima koja često posećuju turisti. Luksuzni hoteli, vozovi, železnike stanice, tržni centri, bioskopi i restorani u urbanim mestima su bili meta terorista, uglavnom u večernjim satima, ali se procenjuje da se napad može dogoditi bilo gde i bilo kada.

U Indiji su seksualni napadi čest i ozbiljan problem, pa se turistkinjama savetuje da imaju „oči i na leđima” i da budu oprezne.

Savetuje se nošenje duge i komotne odeće koja prekriva ramena i mnogi turisti odeću koju nose na putovanju kupuju tamo po dolasku u zemlju.

Obilaske noću treba strogo izbegavati, a u manjim i ruralnim sredinama žene bi obavezno trebalo da imaju nekog muškarca u pratnji.

Peru

Oružane ulične pljačke, brze otmice, krađe automobila, sitne krađe i prevare sa kreditnim karticama nalaze se na vrhu bezbednosnih rizika po turiste u ovoj južnoameričkoj zemlji.

Turisti daju prednost poseti selima, planinskim mestima i manjim gradovima u odnosu na velike gradove jer nebezbednii.

Poželjno je da se ne nosi upadljiv nakit i druge dragocenosti jer su napadi i pljačke u Peruu učestali. Uvek se vodite parolom „manje je više” i tako brinite o svojoj sigurnosti.

Savetuje se da se ne razgovara previše sa nepoznatim osobama i da se ne posećuju javni dogođaji kada padne mrak.

Treba izbegavati jeftine međugradske prevoze, zbog toga što je bezbednost saobraćaja na veoma niskom nivou i najbolje je sa sobom nositi samo neophodnu svotu novca, a da sve ostale dragocenosti ostanu sigurne u hotelu.

5/5 - (6 votes)
IZVORforbes.com
Prethodni članakEUROPOL: Dragi odbegli kriminalci, čekamo vas kod kuće
Sledeći članakREPUTACIJA, KVALITET, PODRŠKA: Kako odabrati najboljeg proizvođača opreme za video nadzor?