Povratak u školske klupe: Jesu li naše škole podsticajno i bezbedno okruženje za decu?

Škole su mesto gde deca pored kuće provode najviše vremena i zbog toga je neophodno da one postanu okruženje koje je sigurno, pozitivno i koje decu motiviše na zdrav razvoj, druženje i učenje. Ipak, i ovog 1. septembra mnogi učenici će se vratiti u škole koje imaju probleme poput krađa, maltretiranja učenika ili nedovoljno bezbedne infrastrukture

722
Povratak u školske klupe: Jesu li naše škole podsticajno i bezbedno okruženje za decu?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Deci je potrebno podsticajno okruženje kako bi pružila maksimum svojih mogućnosti, a to podrazumeva da se osećaju bezbedno i slobodno u komunikaciji sa školskim drugovima i nastavnicima, ali i da svi spoljni rizici budu svedeni na minimum. Možete im pomoći prateći sledeće korake:

  • Razgovarajte sa njima o tome kako je prošao školski dan. Pitajte ih da li se zbog nečega osećaju loše, zbog toga što se većina dece neće sama žaliti na probleme ili maltretiranje. Ne ignorišite upozoravajuće znakove kao što su iznenadne loše ocene, gubitak prijatelja ili pocepana odeća.
  • Učite decu da rešavaju probleme razgovorom. Objasnite im da fizičko rešavanje sukoba može dovesti do povrede, loše reputacije ili strogih sankcija u školi.
  • Razgovarajte sa njima o tome na koji način koriste Internet u školi, ali i kod kuće. Pitajte ih koje sajtove najčešće posećuju i sa kim razgovaraju preko društvenih mreža. Oslobodite ih da vam mogu prijaviti bilo kakvu neprijatnost, čudno ponašanje od strane nepoznatih osoba u virtuelnom svetu ili vršnjačko nasilje.
  • Razgovarajte sa njima i upoznajte ih sa bezbednosnim planom u slučaju vanredne situacije kao što je požar ili poplava. Na koji način mogu dobiti pomoć školskog policajca? Gde se u školi nalazi izlaz u slučaju vanredne situacije? Da li su upoznati sa adekvatnim ponašanjem u vanrednim situacijama? Kako mogu pomoći jedni drugima?
  • Predočite im jasna pravila ponašanja i objasnite šta sve predstavlja nasilje. Objasnite im da su guranje, udarci pa čak i pretnje i omalovažavanje vršnjaka najstrože zabranjeni i da predstavljaju nasilje, kao i da to povlači stroge sankcije.
  • Budite sigurni da opasni alati i predmeti nisu lako dostupni učenicima. Briga o bezbednosti podrazumeva da je rizik od povređivanja u učionicama, hodnicima kao i školskom dvorištu sveden na mimimum. Neophodno je eliminisati sve potencijalne opasnosti i stvoriti zdravo okruženje.
  • Da li škola ima bezbednu infrastrukturu? Od ključnog je značaja da su, na primer, sve brave na vratima i prozorima ispravne i podstičite decu da sama prijave sve kvarove ili nepravilnosti koje primete tokom boravka u školi.

Bezbednosna rešenja umnogome mogu doprineti bezbednosti učenika. Video nadzor, kontrola pristupa, alarmni sistem kao i kvalitetna protivpožarna zaštita su samo neka od bezbednosnih rešenja koja su preduslov za siguran i uspešan boravak dece u školi.

5/5 - (4 votes)
Prethodni članakFamily Link: Porodična aplikacija za bezbednost dece na Internetu
Sledeći članakIspovesti telohranitelja milionera: Oštroumnost i diplomatske veštine su važnije od ogromnih mišića