Saveti za produktivnost bezbednosnog tima

U idealnim uslovima, menadžeri bezbednosti i bezbednosni timovi imali bi mnogo više vremena da pre svega odrede najveće pretnje i rizike po firmu i njeno poslovanje, ali i da primene nova bezbednosna rešenja. Ipak, realnost je takva da se timovi suočavaju sa mnogo kompleksnih izazova svakoga dana, dok je vremena za reagovanje sve manje

218
Saveti za produktivnost bezbednosnog tima
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ovakva situacija ih stavlja u nezahvalnu poziciju, jer od efekata njihovog rada zavisi zaštita organizacije od svih spoljašnjih i unutrašnjih bezbednosnih pretnji.

Donosimo vam nekoliko praktičnih saveta koji će timovima olakšati posao i učiniti ga efikasnijim:

  1. Koristite prednosti naprednih bezbednosnih rešenja:

Bar jednom godišnje treba proceniti kojim se bezbednosnim rešenjima raspolaže i koji alati bi trebalo da se zamene. Počnite od toga šta sve od bezbednosnih rešenja imate na raspolaganju, a koja vam nedostaju.

Ispitajte, zatim, koliko su bezbednosni sistemi integrisani i povezani međusobno. Bezbednosne pretnje postaju sve složenije i nikada nije bilo bitnije da među bezbednosnim sistemima postoji integracija čiji je cilj formiranje sistema koji će mnogo bolje i delotvornije ispunjavati svoje funkicije. Ukoliko se, na primer, stari sistem video nadzora ne uklapa sa ostalim rešenjima, možda je vreme da ga zamenite novim.

  1. Ne radite sami, snaga je u timu:

Bezbednost mora biti timski sport. Pretnje rastu, posebno kada je reč o poljuljanoj sajber bezbednosti razvitkom IoT (Internet of things) i to je previše izazova i opterećenja za samo jednu osobu.

Bez obzira na to da li je tim mali ili broji više desetina zaposlenih, važno je podsticati razvitak bezbednosne kulture kod zaposlenih u svim sektorima. Takođe, sigurnosna pravila (Security policy) ne smeju biti mrtvo slovo na papiru već najvažniji koraci ka postizanju bezbednosti organizacije. Ovo će pomoći vašim kolegama da shvate koliko su bitne jednostavne stvari, poput menjanja lozinki na nalozima.

Ukoliko vodite veći bezbednosni tim, pobrinite se da svi u njemu zauzimaju podjednako važnu ulogu. Kao što smo rekli, ovo je timski sport i odgovornost nikada ne sme da pada na samo jednu osobu.

  1. Izbacite neefikasne procese

Postoje 3 jasna signala da su vaši bezbednosni procesi neefikasni:

  1. Ljudi troše previše vremena na lake zadatke
  2. Suviše vremena je potrebno da se nađe rešenje
  3. Upozorenja se nagomilavaju

Ako neki proces ispunjava bilo koji od ovih kriterijuma, budite sigurni da je vreme da se on optimizuje. Ne želite da energiju i vreme trošite na beskorisne stvari. To možete učniti automatizacijom, a ako proces više nije relevantan i delotvran, jednostavno ga se rešite.

  1. Automatizujte zastarele i prevaziđene sisteme

Ne zaboravite na automatizaciju koja se sve više podrazumeva, jer smanjuje potrebu za intervencijom osoblja, čime se ljudske greške svode na minimum. Ukoliko već niste, krajnje je vreme da svoje najvažnije procese koji se tiču bezbednosti automatizujete. Zašto? Iz dva razloga:

  1. Da biste optimizovali brzinu vaših bezbednosnih operacija
  2. Da biste ušteđeno vreme usmerili na strateške zadatke kao što su traženje potencijalnih opsanosti i adekvatnih odgovora na njih

Svi navedeni saveti će nesumnjivo doprineti produktivnosti kako bezbednosnog tima, tako i čitave kompanije ili organizacije.

5/5 - (5 votes)
IZVORblog.komand.com
Prethodni članakKako postati uspešan menadžer bezbednosti?
Sledeći članakEUROPOL: Dragi odbegli kriminalci, čekamo vas kod kuće