Top 10 preporuka za bezbednost na radu koje svaki zaposleni mora da zna

U Srbiji se svake godine na radnom mestu povredi oko 20.000 radnika! Ova zabrinjavajuća statistika nas navodi da vas pitamo: Da li se osećate potpuno sigurno na svom radnom mestu? Da li bez straha obavljate svoje radne zadatke, uvereni da možete pružiti svoj maksimum?

1361
Top 10 preporuka za bezbednost na radu koje svaki zaposleni mora da zna
- Sponzor članka -hikvision srbija

Za produktivnost svake firme, neophodno je radno okruženje koje motiviše i ohrabruje zaposlene da sami identifikuju nebezbedno ponašanje ukoliko ono postoji, ali i da uvide mogućnosti za poboljšanje uslova rada. Predstavljamo vam 10 najboljih saveta za bezbednost na radnom mestu:

  1. Upoznajte svoje radno okruženje

Kada saznate sve o rizicima svog posla ili radnog okruženja, moći ćete adekvatno da se zaštitite od potencijalnih opasnih područja i rizičnih situacija.

  1. Zaštitite leđa – razmišljajte o pravilnom držanju dok sedite

Ukoliko radite za stolom, ispravite leđa kako biste sebe poštedeli ozbiljnih zdravstenih problema. Ako ste u mogućnosti, uvek koristite ergonosmski nameštaj.

  1. Redovno koristite pauze

Redovne pauze pomoći će vam da budete sveži i koncentrisani na poslu. Najveći broj povreda na radu i bolesti nastaje zbog toga što je radnik umoran, prenatrpan poslom, dekoncentrisan i ne poznaje opasnosti svog radnog okruženja.

  1. Pažljivo i ispravno upotrebljavajte alat i mašine

Budite veoma obazrivi kada koristite alat, jer je neispravno rukovanje njime jedan od vodećih uzroka povreda na radnom mestu. Na primer, ogroman je rizik upotrebiti merdevine umesto skele i ljudi se često na taj način povređuju.

  1. Pobrinite se da izlazi u slučaju nužde budu lako dostupni

Kada se dogodi nesreća ili nepredviđena situacije, najbitnije je da imate brz i jednostavan pristup izlazima. Takođe, preporučuje se da budete upoznati za brzim iskučivanjem opreme u slučaju nužde.

  1. Uvek prijavite opasnosti i rizike svom nadređenom

Vaš nadređeni mora biti obavešten o svim rizicima i nebezbednim uslovima rada svojih zaposlenih. Osim toga, zakonska je obaveza svih poslodavaca da obezbede zdravo i sigurno radno okruženje.

  1. Uvek kada ste u prilici, koristite mašine

Ne pokušavajte da uštedite vreme, ali da na taj način ugrozite svoje zdravlje. Kada treba da podignete nešto što je zaista teško, uvek koristite kolica, transportnu traku, polugu ili viljuškar. Žurba takođe nosi mnogo ruzika od povreda.

  1. Zaboravite na alkohol i opojne supstance

Oko 3% smrtnih slučajeva na radnom mestu dešava se zbog upotrebe alkohola i droge. Konzumiranjem ovih nedozvoljenih supstanci na radnom mestu se onemogućava da radnik izvrši procenu, bude koncentrisan i budan, što je ogroman rizik za povredu pa i smrt.

  1. Potrudite se da eliminišete stres

Uobičajeni uzroci stresa na radnom mestu su previše dugo radno vreme, preveliki pritisak i rokovi, nesigurnost ili konflikti sa kolegama i nadređenima. Kako stes može dovesti do depresije i pada koncentracije, on je čest uzročnik povreda na radu.

  1. Nosite ispravnu zaštitnu opremu

U zavisnosti od posla, nikada ne zaboravite na opremu za zaštitu od buke, šlemove, reflektujuće prsluke, zaštitne naočare, opasače, rukavice ili štitnike za lice zbog toga što su ovo predmeti koji vas mogu zaštititi od povrede, ali vam mogu i spasiti život.

5/5 - (6 votes)
IZVORarbill.com
Prethodni članakOvih 7 koraka učiniće da kontinuitet poslovanja firme više ne bude noćna mora
Sledeći članakZašto su SAD odlučnije i efikasnije u antiterorističkom ratu, u odnosu na ranjivu i nezaštićenu Evropu?