Hakovano 6 miliona Instagram naloga: Podaci o poznatima na prodaji

Hakeri tvrde da su došli u posed ličnih podataka čak 6 miliona korisnika Instagrama, među kojima su i poznate ličnosti poput Emme Watson, Leonarda di Capria i Davida Beckhama

489
Hakovano 6 miliona Instagram naloga: Podaci o poznatima na prodaji
- Sponzor članka -hikvision srbija

Veruje se da su sajber kriminalci iskoristili kvar najpoznatije svetske aplikacije za objavljivanje fotografija, što im je omogućilo da dođu do e-mail adresa, brojeva telefona i ostalih informacija o korisnicima.

Da je stvar ozbiljnija nego što se u početku mislilo, potvrđuje činjenica da su lični i kontakt podaci političara, sportista, glumaca, pevača i ostalih zvezda, sada na prodaju na web sajtu nazvanom Doxagram. Osumnjičeni haker je pokrenuo Doxagram, servis za pretraživanje Instragrama, gde svako može potražiti željenu informaciju za samo 10 dolara.

Ovo se dogodilo nakon što su na hakovanom Instragram profilu Selene Gomez, koja ima oko 126 miliona pratilaca na ovoj mreži, objavljivane nage fotografije njenog bivšeg dečka Justina Biebera.

Kompanija je već obavestila svoje korisnike o problemu putem e-maila i sugerisala im da budu veoma obazrivi ukoliko prime sumnjivi telefonski poziv, poruku ili e-mail.

Posedovanjem telefonskih brojeva i e-mail adresa, uz razne tehnike socijalnog inženjeringa, hakeri mogu da pristupe orgomnom broju Instragram profila sa kojih bi mogli da objavljuju neprikladan sadržaj.

Svim korisnicima Instragrama se preporučuje uključivanje dvostruke autentičnosti za pristupanje nalogu i veoma snažna lozika.

Stručnjaci kažu da ovaj napad samo ukazuje na rastuću opasnost od Dark Web-a. Samo hakovani korisnici, čiji su se podaci pojavili na Dark Web-u, tj. na specifičnim web sajtovima koji se ne mogu pronaći korišćenjem tradicionalnih pretraživača, mogu da shvate težinu ovih napada. Svi, a ne samo poznate ličnosti, biće u opasnosti od Dark Web-a u budućnosti.

5/5 - (2 votes)
IZVORinfosecurity-magazine.com
Prethodni članakSecuritySEE traži stručne saradnike!
Sledeći članakProfil jednog bezbednjaka: Adrenalin me nije napustio i posle gotovo 3 decenije rada u BIA