Pametna kuća kao koncept modernog života

Donedavno, ideja o kućnoj automatizaciji bila je na nivou futurističke ideje. Sama pomisao da se kontrola svih kućnih funkcija može vršiti sa udaljenih mesta preko telefonske aplikacije, bila je veoma malo verovatna. Ukoliko vam zamisao da temperaturu, osvetljenje ili sigurnosni sistem u domu, možete kontrolisati putem dodira ekrana ili glasa i dalje zvuči previše futuristički — razmislite još jednom

1108
Pametna kuća kao koncept modernog života
- Sponzor članka -hikvision srbija

Pametni telefoni od kojih se ne odvajamo su moćni alati koji koji nam olakšavaju svakodnevni život, ali pre 10-ak godina nismo ni mogli da pretpostavimo kakve će nam sve funkcije biti na raspoganju. Žbog čega sledeći korak unapred ne bi bio dolazak pametnih tehnologija i u naše domove?

Prelazak na „pametniji” dom poboljšava kontrolu nad svim funkcijama u kući, prilagođava se trenutnoj aktivnosti, raspoloženju, navikama i životnom stilu svakog od ukućana, a pritom ostvaruje energetske uštede. Pametna kuća je koncept modernog domaćinstva kojim se povećava pristupačnost svim funkcijama, a bezbednost porodice podiže na viši nivo.

Predstavljamo vam očigledne prednosti automatiazacije doma o kojima verovatno niste razmišljali:

  • Kontrola je na vašim prstima

Instaliranjem pametnih elekričnih uređaja, kao što je, na primer, pametna rerna, možete uživati u potpunoj kontroli nad svim funkcijama, gde god da se nalazite. U žurbi ste izašli iz kuće, ali nista sigurni da li ste isključili rernu? Želite da uključite klimu pre nego što se vratite kući sa odmora? U pametnoj kući nije neophodno procese kontrolisati ručno od strane čoveka.

Jednostavno je — uređaje, rasvetu, grejanje, garažna vrata, ali i sigurnosne sisteme poput alarma, video nadzora i sigurnih brava, možete kontrolisati uz pomoć telefona koji se već nalazi u vašem džepu!

  • Bezbednost

Pametne kuće sprečavaju slučajne požare koji nastaju zbog nepažnje, a koji mogu imati katastrofalne posledice. Bezbednost porodice i materijalnih stvari dobija potpuno novu, do sada nepoznatu dimenziju. Kontrolom pristupa se mogu detaljno pratiti dolasi i odlasci, a na mobilni telefon mogu stizati obaveštenja o svim sumnjivim aktivnostima. Mogućnost daljinskog zaključavanja vrata i dostupnost snimaka sa kućnih kamera u svakom trenutku, stvaraju bezbednije i rasterećenije okruženje.

Pametne kuće u potpunosti menjaju život porodicama sa malom decom ili onima koji se brinu o svojim starijim članovima porodice. Upozorenja mogu stići na pametni telefon gde god da se nalazite.

  • Pristupačnost

Verovatno već znate, ili možete da zamislite, koliko je starim ljudima i osobama sa nekom vrstom hedikepa, teško da obavljaju čak i najosnovnije aktivnosti u kući. Prednost tehnolohija pametne kuće je upravo njena dostupnost svima, bez izuzeka. Ona čini život kvalitetnijim i jednostavnijim, a osobama koje ne žele ili ne mogu da koriste elektronske uređaje, na raspolaganju su glasovne komande.

Automatizovani sistemi za aktivnosti kao što je, na primer, košenje travnjaka, uklanjaju nepotrebni stres i brigu. Tehnologija pametne kuće kreće se u pozitivnom pravcu, i teži da svakom, bez obzira na godine ili fizički hendikep, omogući fleksibilnost, nezavisnost i samostalnu brigu o svom domu.

  • Energetska efikasnost

Energetska efikasnost je jedna od osnovnih karakteristika po kojoj se prepoznaju pametne kuće. Ove kuće su vrlo energetski efikasne pre svega zato što koriste uređaje sa velikim stepenom energetske efikasnosti, a uz pomoć svoje automatizacije omogućavaju da se ova efikasnost dodatno poveća. To obuhvata automatsko isključivanje vašeg klima uređaja kada se otvori prozor ili optimalno podešavanje ugla roletni tako da se poveća osvetljenost prostorije.

Sa druge strane, blagovremenim isključivanjem aparata u domaćinstvu takođe se povećava energetska efikasnost.

  • Isplativost

Ukoliko vas zaštita životne sredine ne bi dovoljno zainteresovala kada govorimo o pametnim kućama, onda ušteda sigurno bi! Istraživanje koje je sprovela Agencija za zaštitu životne sredine (US Environmental Protection Agency) u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazalo je da su korisnici tehnologija pametne kuće na računima za struju i grejanje, godišnje uštedeli od 10 do 30%. U perspektivi od nekoliko godina, ovo predstavlja ozbiljnu isplativost.

Uz pomoć pametnih kuća, u domaćinstvima koja poseduju fotonaponski sistem i neki sistem za skladištenje energije, moguće je na optimalan način vršiti skladištenje energije onda kada je proizvodnja iz fotonaponskog sistema velika, a cena na tržištu niska, da bi se kasnije ta energija prodala mreži onda kada je njena cena najviša.

Ulagenjem u pametnu kuću, ne samo da štedite, već je činjenica da povećavate i vrednost nekretnine uz svaku dodadnu tehnologiju.

Budućnost o kojoj smo pričali nam je na dohvat ruke. Neki elementi pametne kuće zahtevaju velika ulaganja i predstavljaju komfor i luksuz. Drugi su jednostavni, pristupačni i mogu uneti male ali veoma značajne promene u vaš život. Unošenjem novih tehnologija u svoj dom uživaćete u kvalitetu svakodnevnog života  — izbor je na vama.

5/5 - (3 votes)
IZVORdirectenergy.com
Prethodni članakŽene ISIS-a: Mnogobrojne, jakih karaktera i surove
Sledeći članakKako video nadzor u vašem maloprodajnom objektu može drastično povećati profit?