Poslovanje koje je spremno za izazove

Da li ste znali da čak 48% malih preduzeća u svetu i dalje radi bez ikakve strategije kontinuiteta poslovanja? Ipak, činjenica je da se kompanije danas suočavaju sa neverovatno mnogo izazova. Upravljenje ovim rizicima nemoguće je bez postojanja detaljne strategije kontinuiteta poslovanja, koja je ključna karika za opstanak svake organizacije

171
Poslovanje koje je spremno za izazove
- Sponzor članka -hikvision srbija

Planiranje kontinuiteta poslovanja je jedna od najvažnijih komponenti svake strategije oporavka. Nažalost, mnoge firme još uvek nisu prepoznale njen značaj i nemaju strategiju kontinuiteta poslovanja. Zbog čega je nemaju?

Sve počinje od nekoliko predrasuda i pogrešnih uverenja:

  • „Imamo sjajne zaposlene, oni će sami proceniti šta treba da urade u slučaju nevolje i vanredne situacije”
  • „Imamo osiguranje i ono je sasvim dovoljno da pokrije sve naše gubitke”
  • „Nemamo vremena za razvijanje strategije kontinuiteta poslovanja, zbog toga što imamo važnijeg posla”
  • „Strategija kontinuiteta poslovanja je isto što i oporavak od katastrofe”

Ovo su netačna i odavno prevaziđena uverenja. Evo šta je istina:

  • Prepuštanje zaposlenima da na katastrofu odgovore kako žele, samo će uneti haos i pometnju
  • „Osiguranje nije strategija kontinuiteta poslovanja i ne može da nadoknadi gubitak klijenata ili gupitak svog udela na tržištu”
  • „Vreme utrošeno na formiranje strategije kontinuiteta poslovanja je zapravo investicija koja će vam se vratiti”
  • „Oporavak od katastrofe je reaktivan plan za reagovanje nakon incidenta, dok je kontinuitet poslovanja proaktivan plan”

Kompanije koje proaktivno razmišljaju o odgovoru na neprilike, poslovanju se vraćaju mnogo pre konkurencije. Strategija kontinuiteta poslovanja, u kombinaciji sa odgovarajućim osiguranjem, uvećava šanse za uspešan oporavak i otklanja mogućunost donošenja pogrešnih odluka u brzini i pod pritiskom. Da li ste znali da čak 25% firmi nikada više ponovo ne počne da radi, nakon rizičnog događaja na koji nije spremna adekvatno da odgovori?

Počnite da planirate svoju strategiju kontinuiteta poslovanja još danas! Planiranje za neželjeni događaj ili katastrofu, počinje onda kada se posluje dobro, a ne tek nakon što dođe do incidenta. Posedovanje unapred definisanog i konkretnog plana kontinuiteta poslovanja, doprineće minimizaciji rizika — i to je sigurno jedan od najboljih koraka koji kompanija može napraviti.

4.8/5 - (9 votes)
IZVORtravelers.com
Prethodni članakZdravstvene ustanove u borbi sa nasiljem i stalnim krađama lekova i opreme
Sledeći članakIP kamere: „Dodatni par očiju” za vlasnike domova