Sve učestalije ulične krađe: Kako se sačuvati od moto bandi?

Stopa krađa i kriminalnih aktivnosti u svetu je porasla za čak 7% poslednjih 10 godina, a veliki udeo u ovoj negativnoj statistici ima ekspanzija naoružanih moto bandi, koje na ovaj način najčešće otimaju mobilne telefone

245
- Sponzor članka -hikvision srbija

Zahvaljujući proverenoj taktici „ukradi i beži”, najveći broj krađa je uspešan, a žrtve, ljudi na pešačkim stazama,  nemaju načina ni vremena da odreaguju.

Sve više bandi na ovaj način teroriše prolaznike, vrlo često usred dana i na veoma prometnim lokacijama, otimajući im telefone, novčanike i druge vredne stvari. Ukoliko još uvek ne znate ništa o ovom, sve popularnijem načinu krađe, donosimo vam informacije i savete kako biste preventivno razmišljali o svojoj bezbednosti i sprečili da postanete žrtva:

  • „Pljačkaju kroz začaran krug kriminalnih aktivnosti.” Većina bicikala i motora koji se koriste za ove krađe su takođe ukradeni. U Londonu je, na primer, prošle godine zabeležen porast krađa bicikala za čak 30%! Mopedi su najčešći izbor lopova zbog njihove brzine i mogućnosti da na njemu budu 2 napadača istovremeno.
  • „Napadača ima svuda i samo čekaju trenutak nepažnje.” Ukoliko često koristite telefon na javnim mestima, uvek budite svesni svog okruženja i pokušajte da brzo završite poziv ili napišete poruku. Izbegavajte da šaljete poruke dok hodate, jer vas to čini veoma lakom metom. Preporučuje se korišćenje slušalica kako biste mogli da pratite situaciju i uočite moguće upozoravajuće znakove.
  • „Jaka lozinka i bezbednosne karakteristike telefona će lopovima otežati posao.” Uvek imajte lozinku na svom mobilnom telefonu. Mnogi telefoni, takođe, imaju mogućnost daljinskog brisanja podataka i blokiranja, što će sprečiti lopove da resetuju vaš telefon i vrate ga na fabrička podešavanja.
  • „Naučite da identifikujete svoj telefon. Da li znate šta je IMEI telefona?” Svaki mobilni uređaj, bilo tablet ili telefon, ima svoju „ličnu kartu” odnosno IMEI. Zapravo, mrežni operateri ne dozvoljavaju primopredaju GSM signala ako uređaj nema validan IMEI. To operaterima omogućava da blokiraju neke uređaje ne dozvolivši im da se registruju na mrežu. Takođe, IMEI policiji pomaže da pronađu ukraden telefon, a neki mrežni operateri mogu čak i da lociraju telefon i blokiraju ga pozivajući se na IMEI. Obavezno naučite svoj.

„Šta ako se nađete na meti lopova?” Vrlo je važno da se moto bandi ne suprotstavljate, jer nije retkost da su naoružane. Napadači su, na primer, usred Londona bili naoružani čekićima, pajserima i vatroganom penom. Nemojte na ovaj način svoju bezbednost izlagati daljem riziku!  Najbitnije je da ovaj slučaj krađe odmah prijavite policiji.

5/5 - (3 votes)
IZVORsecurigroup.co.uk
Prethodni članakZnačaj bezbednog transporta u SAD
Sledeći članakEvo zbog čega ne treba propustiti Međunarodni sajam iSEC – Pametni i sigurni gradovi