Carinici za 14 sekundi pronašli skriveni tovar!

Srpski carinici uz pomoć specijalnih mobilnih skenera za samo nekoliko minuta mogu otkriti i najiskusnije i najlukavije krijumčare. Upravo se to dogodilo nedavno na graničnom prelazu Preševo, kada je otkriveno 8, gotovo polumrtvih ilegalnih putnika

231
Carinici za 14 sekundi pronašli skriveni tovar!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Mobilni skeneri su toliko napredni i precizni, da se sadržaj tovara vidi kao na dlanu gde god da se nalazi: u zidovima kamiona, akumulatorima automobila, ugrađenim nevidljivim bunkerima.

Zahvaljujući ovoj savremenoj tehnologiji, do sada je otkriveno 1.444 kilograma droge, 202 ilegalna migranta i 57.799 boksova cigareta.

Carinski skener je privukao veliku pažnju posetilaca Međunarodnog sajma pametnih tehnologija koji se nadavno održao u Beogradu, gde je predstavljen kao ključna karika u lancu međunarodne trgovine i međunarodnog sistema bezbednosti.

Bezbednosna uloga se ogleda pre svega u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala i međunarodnog terorizma, čime se štiti celokupna država i utiče na bezbednost svih građana.

  • Carinski prekršaji su se nekada otkrivali isključivo na osnovu intuicije carinika, koji je od alata imao šrafciger i lampu. Danas carinici koriste skenere i drugu elektronsku opremu, ali je carinski “dobar nos” i dalje neprikosnoven za pronalaženje prekršaja. Nemoguće je isključiti značaj dobro obučenih službenika, koji na osnovu iskustva, osećaja i analitičkig dara, mogu da vas “pročitaju kao knjigu”. Ipak, nekada su sumnjivi kamioni proveravani po 12 sati, što je sa današnjom opremom drastično ubrzano, kaže načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina, Ivan Ribać.

Prepreke i pregrade za ove skenere ne postoje, jer njihovi zraci prodiru i kroz trideset centimetara debeo čelik, pa je svako skrivanje sadržaja unapred osuđeno na neuspeh.

Za samo 14 sekundi ovi uređaji snime unutrašnjost prikolice kamiona, i na monitore proslede kompjuterizovane slike na kojima se sadržaj jasno vidi.

Uprava carine raspolaže jednim stacionarnim skenerom i 10 mobilnih, raspoređenih na svim ključnim prelazima. Takođe, u upotrebi su još dva za pregled ručnog prtljaga, i 8 uređaja za kontrolu tečnosti.

Za nekoliko godina koliko su skeneri u upotrebi, carinici koji na njima rade su stekli ogromno iskustvo, a to rezultira kraćim vremenom potrebnim za jednu kontrolu, stalnim povećavanjem broja kontrola u toku dana, i uspešnim suzbijanjem kriminalnih aktivnosti.

5/5 - (5 votes)
IZVORupravacarina.rs
Prethodni članakO značaju bezbednog i zdravog rada bi trebalo učiti još tokom školovanja
Sledeći članakIzmene Zakona o bezbednosti saobraćaja: Za koje prekršaje su pooštrene kazne?