Oprez: Ovo su najčešći uzročnici katastrofalnih požara!

Iako nemar, nepažnja, kao i neispravne električne instalacije, mogu dovesti do nastanka požara i velikih tragedija, početkom grejne sezone se situacija dodatno komplikuje zbog različitih vrsta dogrevanje. Grejalice i peći spadaju u jedan od najčešćih uzročnika jezivih požara u ovom periodu godine!

423
Oprez: Ovo su najčešći uzročnici katastrofalnih požara!
- Sponzor članka -hikvision srbija

„TRAGEDIJA NA ZVEZDARI – Stariji muškarac stradao u požaru, sumnja se da ga je izazvala GREJALICA”. Ovo je nažalost, samo jedan od slučajeva koji potvrđuju kakve posledice može imati neoprezno dogrevanje grejalicama i pećima.

  • Broj požara povećava se pred početak i kraj grejne sezone, jer tada građani dogrevaju stambene objekte na različite načine. Uglavnom se radi o upotrebi grejalica ili grejalica i peći na propan-butan. Veliki problem predstavlja i loženje na čvrsto gorivo u onim delovima grada gde nema daljinskog grejanja kada građani nisu pred grejnu sezonu očistili dimnjak, kaže komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Beograd, Mile Jovičić.

Prema njegovim rečima, dešava se da u dimnjaku sa stvaranjem visoke temeprature dođe do požara, a da se on zatim proširi i na krovnu konstrukciju, pa tada nastaje veća šteta ako se na vreme ne obaveste vatrogasci.

Grejalice mogu biti veoma opasne, zbog toga što se jako zagreju, i ukoliko im se slučajno približi bilo kakav materijal, on brzo počinje da gori. Takođe, ako se prevrnu, veoma brzo dolazi do plamena!

Opasne mogu biti i TA peći kada se koriste za sušenje veša. Ukoliko zbog trenutka napažnje dođe do presušivanja i do velike temperature, veoma lako dolazi do vatre, koja može izazvati katastrofalne posledice.

  • U stanovima koji se greju ili dogrevaju pećima na propan-butan može doći do eksplozije i požara usled nepravilnog rukovanja tim pećima, što može imati smrtonosne ili mehaničke povrede, podseća Jovičić.

Grejalica nikada ne treba da bude blizu zapaljivih materijala, da ostaje uključena u toku noći ili blizu kreveta. Takokođe, veoma je važno gde se kupuju produžni kablovi. Problematično je kupovati produžne kablove, na primer na buvljaku ili u kineskim radnjama, jer mogu biti neispravni.

Stručnjaci savetuju da na vreme razmišljate o svojoj, i o bezbednosti svoje porodice. Osim opreza i povećane pažnje u doba grejne sezone, odličana prevencija su i protivpožarni alarmi koji imaju mogućnost rane detekcija dima i zvučnog upozorenje na opasnost, kao i protivpožarni aparati koje bi trebalo da poseduje svaki objekat!

5/5 - (1 vote)
IZVORblic.rs
Prethodni članak10 godina nacionalnog CERT-a Republike Hrvatske: Smanjuje se broj sigurnosnih incidenata
Sledeći članakZlatni metod rada službi bezbednosti: Tajni pretres