6 neobičnih načina na koje prodavci prate svaki vaš korak

Da li ste se ikada zapitali kako neki, posebno veliki trgovinski lanci, imaju šesto čulo kada je reč o stvarima koje su vam baš u tom trenutku potrebne ili koje želite? Kako su znali da baš tih dana tragate za savršenim cipelama, za kaputom ili možda dečijih krevetom? Mislite li da je slučajno to što su vam kuponi za jetinije kofere stigli baš u trenutku kada planirate svoje putovanje? Odgovor je ne. To nije ni sreća, ni pretpostavka, ni slučajnost.

330
6 neobičnih načina na koje prodavci prate svaki vaš korak
- Sponzor članka -hikvision srbija

Prodavci na raspolaganju imaju različite metode kako bi saznali i iskoristili vaše lične navike, i doveli ih u vezu sa kupovinom. To je lakše nego ikada u vreme pametnih telefona i online kupovine, za koju su naravno neophodni lični podaci.

Nije tajna da prodavci odavno koriste prikupljene podatke o svojim mušterijama, kako bi na najbolji način pozicionirali prozvode u objektu ili izabrali najefikasniji način oglašavanja. Međutim, načini „praćenja” vaših navika koje ćemo vam u nastavku predstaviti će vas možda iznedaditi.

LOJALITI KARTICE. Ovo je verovatno jedan od najefektnijih načina praćenja navika potrošača. Samim tim što kartica „pamti” čitavu istoriju kupovine, najčešće je povezana na e-mail i telefonski broj, gde će vam redovno stizati kuponi ili aktuelni popusti. Zato, nemojte se iznenaditi kada vam mesec dana nakon što ste kupili garnituru za dnevnu sobu, stigne kupon sa popustom na sredstvo za čišćenje i poliranje nameštaja.

BROJ MOBILNOG TELEFONA. Većina kupaca bez mnogo razmišljanja ostavlja svoj privatni telefonski broj trgovinskim lancima. Međutim, neki od njih sofisticiranim softverima analiziraju vaše kupovne navike, kako bi shvatili šta će vam biti potrebno u budućnosti. Na primer, nakon što je mlada žena u jednom hipermarketu kupila kokosovo ulje, dodatke magnezijuma, flašicu za bebe i svetloplavo ćebe, nedelju dana kasnije joj je od istog trgovinskog lanca na kućnu adresu stigao katalog sa odećom za mame i bebe, jer su njenu kupovinu povezai sa trudnoćom. Simpatično ili zastrašujuće?

PAMETNI TELEFON. Kroz sofisticirane tehnologije i praćenje lokacije vašeg pametnog telefona, trgovci mogu primati obaveštenja o vašem dolasku, ulasku ili boravku u prodavnici. Neki trgovinski lanci imaju svoje besplatne mobilne aplikacije, na kojima se ponude i popusti pojavljuju sve vreme vašeg boravka u radnji — kako biste u njoj proveli što više vremena i ostavili što više novca. S obzirom na to da su već upućeni u vaše navike, ponudiće vam baš ono što vam u tom trenutku potrebno.

BESPLATAN WI-FI U PRODAVNICI. Nije preterano reći da ništa nije stvarno besplatno, jer u slučaju Wi-Fi mreže u prodavnici, ta cena je informacija. Možda će nekom zvučati paranočno, ali mnoge prodavnice već koriste Wi-Fi mreže kako bi u realnom vremenu pratile koje rafove posećujete, kojim redosledom i gde se najduže zadržavate. Ovo se najčešće koristi kako bi se ispitale navike potrošača i kako bi se produžio njihov boravak u prodavnici, sve u cilje veće kupovine.

WEB KOLAČIĆI. Kolačići su datoteke koje stvaraju web-lokacije koje ste posetili, a u njima su sačuvani podaci o pregledanju. Kolačići sadrže različite informacije, koje čuva web stranica koju ste posetili, a za slučaj da je posetite ponovo. Prodavcima oni pružaju konkretne i korisne informacije o vašim prethodnim posetama i kupovinama, ali i o opštim navikama i interesovanjima. Nemojte se čuditi kada lokacija koju želite da posetite, i o kojoj u poslednje vreme istražujete na Interentu, počne svuda da vam „iskače” kao predlog.

DRUŠTVENE MREŽE. Verovatno imate profil na bar jednoj društvenoj mreži, koje su za trgovce, koji takođe imaju masovni pristup društvenim mrežama, prava blagodet. Brendovi i prodavci vas informacijama na ovaj način mogu „bombardovati” 24h dnevno, ali mogu ući i u interakciju sa vama. Oni već znaju da li ste zainteresovani za određene proizvode ili reklame, jer prate vaše klikove. Upravo zbog toga, sve više ljudi pravi privatne profile, i još jedan na kojem ne dele svoje privatne informacije.

Da se granice tehnologije, ali i privatnosti pomeraju svakodnevno, dokazao je i američki trgovinski lanac Volmart (Wal-Mart), koji je razvio tehnologiju za prepoznavanje i analiziranje izraza lica kupaca dok stoje u redu za kasu, kako bi utvrdio da li su besni ili nezadovoljni. Predviđeno je korišćenje kamera na kasama koje bi pratile izraze lica i kretanje kupaca, u nastojanju da identifikuju različite nivoe nezadovoljstva. U kakve se još svrhe ove informacije o kupcima mogu iskorostiti, može se samo nagađati.

5/5 - (7 votes)
IZVORtime.com
Prethodni članakKako funkcionišu opštinski saveti za bezbednost?
Sledeći članakStanje zaštite podataka u Srbiji zabrinjavajuće: Uskoro javna rasprava o Nacrtu novog zakona