Crna Gora: Kamere za automatsko očitavanje registarskih tablica uskoro na graničnim prelazima

U Crnoj Gori će 6 kopnenih graničnih prelaza, dva vodena i jedan morski uskoro biti opremeljeni najmodernijem sistemom za video nadzor. Instalacija ovog sistema omogućiće da svi podaci o vozilu budu dostupni graničnoj policiji u trenutku kada ono prelazi granicu. Automatsko prepoznavanje registarskih tablica, poznato i kao ANPR, predstavlja tehnologiju o kojoj se danas mnogo govori.

628
Crna Gora: Kamere za automatsko očitavanje registarskih tablica uskoro na graničnim prelazima
- Sponzor članka -hikvision srbija

ANPR sistemi predstavljaju rešenje za pouzdano fotografisanje registarskih tablica u pokretu. Kombinuju se najnovije tehnologije iz oblasti kamera, optike i infracrvenog osvetljenja, kako bi se pružila kvalitetna slika kako danju, tako i noću u totalnom mraku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore raspisalo je tender vredan 2,25 miliona evra za nabavku opreme potrebne da bi se na graničnim prelazima postavio najsavremeniji video nadzor.

  • Naime, neophodno je da svi granični prelazi budu pokriveni video nadzorom, operabilnost video nadzora mora biti 24/7, snimljeni video materijal mora biti adekvatno zaštićen, te kompletan prostor definisanog graničnog prelaza pokriven. Projektovani sistem video nadzora predstavlja cjelokupno rješenje koje uključuje sistem kamera za nadzor, serversku infrastukturu, storage sistem za pohranjivanje video sadržaja, aplikativno rješenje za administraciju i kontrolu, kao i kamere za sistem automatskog prepoznavanja registarskih oznaka, objasnili su iz crnogorskog MUP-a.

Iz MUP-u Crne Gore su objasnili da je ovakva odluka doneta nakon sveobuhvatne analize trenutnog stanja graničnih prelaza, i da su utvrđene mere i aktivnosti koje je neophodno sprovesti.

  • Sistem automatskog očitavanja registarskih oznaka umnogome olakšava granične provjere i ubrzava sam proces granične kontrole, ali i podiže nivo kvaliteta samih provjera, gdje je kroz posebno integrisan aplikativni modul u postojećem aplikativnom rješenju službenicima omogućeno da koriste instalirane kamere, rekli su iz MUP-a.

Instaliranje najsavremenijeg sistema video nadzora, sa mogućnošću očitavanja registarskih oznaka povećaće bezbednost i smanjiće kriminalne aktivnosti, zaključuju u crnogorskom MUP-u.

5/5 - (2 votes)
IZVORrtcg.me
Prethodni članakKoliko ste zaista bezbedni u hotelu u kojem odsedate?
Sledeći članakKako sprečiti vršnjačko nasilje? Opština Zemun prva pokrila sve škole video nadzorom