Kako funkcionišu opštinski saveti za bezbednost?

U više od 100 gradova i opština u Srbiji postoje lokalni saveti za bezbednost. Reč je o dobrovoljnim forumima koje čine ugledni pojedinci, čija su zapažanja veoma značajna u prevenciji kriminala i bilo koje pojave koja može ugroziti bezbednost građana u lokalnoj sredini. U mnogim zemljama, naročito u okruženju, pokazalo se da su informacije saveta za bezbednost dragocene lokalnoj policiji

345
Kako funkcionišu opštinski saveti za bezbednost?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Opštine nemaju obavezu da formiraju ove savete, već postoji samo preporuka radi povećanja bezbednoti svih stanovnika.

Novi Pazar važi za prosečno bezbedan. Krivičnih dela manje je nego prošle godine, ali ne i rizika i izazova. Za bolju bezbednosti ljudi. imovine i saobraćaja, porodice kao sigurnog mesta bez nasilja, Novi Pazar ima prezican Akcioni plan.

  • Da okupimo sve institucije u ovom gradu, sve relevantne činioce, da bismo stvorili jedan sistem integrisane bezbednosti na lokalnom nivou, pa svi zajedno državni organi, mi koji radimo u državnoj upravi, eksperti stručnjaci da damo odgovor na moguće bezbednosne probleme“, kaže Hajrudin Hajrović iz Lokalnog saveta za bezbednost Novog Pazara.

Sličan motiv imale su Nišlije, kao i stanovnici Paraćina. Lokalne savete za bezbednost osim opštinskih funkcionera čine i predstavnici zdravstva, socijalne zaštite, prosvete, ponegde i javnih preduzeća. Manje kriminala na lokalu prioritet je policije i neke preporuke saveta im mnogo znače.

  • Najviše uvođenje video nadzora praktično u gradovima i opštinama kao i realizacija mnogobrojnih preventivnih projekata i aktivnosti, posebno projekata prevencije kriminala i problemski orijentisanog rada policije“, ističe Aleksandar Vasiljević, pomoćnik načelnika Uprave policije.

Lokalni saveti nisu svuda formirani, kao što je slučaj u opštinama sa malo stanovnika i trendom iseljavanja. Vrlo često zavise i od entuzijazma ljudi na lokalu, a radili bi i bolje kada bi, prema oceni Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, imali jasan okvir za rad.

  • Ukoliko dođe do promene vlasti na lokalu, prestaje i taj savet da radi ili se menjaju članovi, nema nekog kontinuiteta, ili se dešava da u samom sastavu stave neke veoma visoke političke ličnosti iz političkih partija koje nemaju dovoljno vremena da se bave tim problemima, ali deluje dobro da su oni članovi nekog saveta za bezbednost“, kaže Aleksandar Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Da nije bilo inicijative lokalnog saveta za bezbednost, Hrvatska bi još čekala na instituciju lokalnog policajca sa kojim svaki građanin lako može da ostvari kontakt i prijavi krivično delo. Naše resorno ministarstvo upravo piše akcioni plan policije u zajednici za sledeću godinu, kojim planira uvođenje takvih policajaca u svakom kvartu u Srbiji.

5/5 - (1 vote)
IZVORrts.rs
Prethodni članakISTINA JE: Vaš šef može pratiti svaki vaš pokret
Sledeći članak6 neobičnih načina na koje prodavci prate svaki vaš korak