Koliko ste zaista bezbedni u hotelu u kojem odsedate?

Hoteli se danas, verovatno više nego ikada pre, suočavaju sa velikim izazovima da uspešno odgovore na sve bezbednosne rizike, i što je podjednako važno da se gosti u njemu osećaju sigurno i prijatno. Porast kriminalnih aktivnosti u velikim gradovima, teroristički napadi i manja opšta bezbednost građana, problemi su sa kojima se i turistička i hotelijerska industrija susreću u proteklih nekoliko godina

710
Koliko ste zaista bezbedni u hotelu u kojem odsedate?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Bezbednost kako gostiju, tako i radnika hotela, posebno u svetskim metropolama mora biti prioritet, i oko toga su svi saglasni. Međutim, za postizanje ovog cilja je neophodno izgraditi detaljan plan, koji obuhvata obuku zaposlenih, edukaciju gostiju o osnovnim pitanjima sigurnosti, kao i adekvatne mere fizičko-tehničkog obezbeđenja.

Menadžment hotela se mora striktno držati bezbednosnih procedura, a tu se pre svega misli na dozvoljavanje pristupa samo ovlašćenim i prijavljenim gostima, a posebnu pažnju na to ko ulazi u hotel treba obratiti tokom noći.

U slučaju da hotel organizuje javne događaje, kontinuirano planiranje i organizacija istog, mora biti bar 3 koraka ispred svih mogućih bezbednosnih pretnji.

  • Jaka kontrola ulaznih i izlaznih tačaka. Kontrola pristupa sobama jeste veoma važan, ali ne i dovoljan segment potpune bezbednosti hotela. Položaj zaposlenih i službenika obezbeđenja na ulaznim vratima, u različitim delovima dana, je veoma značajan. Na primer, pozicioniranje službenika obezbeđenja na glavnim pristupnim tačkama će omogućiti praćenje svih dešavanja u hotelu, ali i odvraćanje od prekršaja i nedozvoljenog pristupa. Iako je u malim hotelima lako zaptiti goste, ovo nije dovoljno pouzdana mera bezbednosti.
  • Raspodela sobnih ključeva. Raspodela sobnih ključeva je veoma važno bezbednosno pitanje, oko kojeg u stalnoj komunikaciji moraju biti menadžment hotela, proizvođači, distributeri, kao i oni koji su kontrolu pristupa instalirali, kako bi se izbegle zloupotrebe. U slučaju gubljenja ili krađe kartice, veoma je važno istu odmah deaktivirati, što je jednostavno uz pomoć savremenih sistema kontrole pristupa.
  • Tehničko obezbeđenje. Osim fizičkog, tehničko obezbeđenje objekta je vrlo važno, bez obzira na veličinu hotela. Uz to što materijal snimljen sigurnosnim kamerama zauvek ostaje u rukama hotela, nadgledanje svih kamera u objektu od strane obezbeđenja omogućuje osoblju da na vreme reaguje u slučaju uočavanja potencijalnih pretnji. Na ovaj način je vrlo lako uočiti kradljivce prtljaga, neželjene goste i čudno ponašanje.
  • Obuka zaposlenih. Osoblje i službenici obezbeđenja su „oči i uši” u upravljanju hotelom. Da bi se stvorio efikasan, pouzdan i profesionalan odgovor na sve vanredne situacije, neophodno je sprovesti obuku. Kursevi i edukativne radionice sa stručnjacima su najbolji način da osoblje nauči kako da se ponaša u slučajevima opasnosti, zbog toga što je u kriznim situacijama ovo od ključne važnosti.
  • Edukovanje gostiju i posetilaca. Edukacija gostiju je podjednako važna koliko i obuka osoblja hotela. Recepcioner bi trebalo ljubazno da informiše gosta o pravilima čuvanja novca i drugih vrednosti, važnosti zaključavanja vrata i pravilnog korišćenja pristupnih kartica, kao i o čuvanju prtljaga. Takve informacije bi trebalo da budu dostupne i u sobama, u okviru bezbednosne politike hotela. Kako bi gosti bili bezbedni, stručnjaci savetuju da sobe ne treba da se nalaze na prizemlju objekta.
  • Nadgledanje javnog područja oko hotela. Bezbednost javnih mesta u neposrednoj blizini hotela kao što su barovi, restorani i parking, takođe moraju biti pokriveni sistemima za video nadzor. Uz pravilno osvetljenje i konstantni monitornig javnog područja oko hotela, mogu se značajno smanjiti ili izbeći kriminalne radnje i neprijatnosti.
  • Dodatne mere bezbednosti. Zaštita gostiju i osoblja neophodna je uvek, ali naročito tokom događaja koji okupljaju veliki broj ljudi poput konferencija, seminara i kongresa. Tada je posebno bitno da komunikacija među zaposlenima bude na zavidnom nivou, a da gosti budu obavešteni o osnovnim bezbednosnim procedurama, kako bi se osećali prijatno i zadovoljno. Na primer, jednostavni saveti o bezbednom korišćenju hotelske Wi-Fi mreže će boravak u hotelu učiniti prijatnijim.
  • Bezbednost zaposlenih. Liftovi, pokretne stepenice, električni vodovi i slično, moraju biti ispravni i redovno kontrolisani. Povrede gostiju na ovaj način su retke, ali se osoblje hotela vrlo često susreće sa ovakvim problemima. Zbog brzine rada i velikog broja zaduženja tokom dana, povrede osoblja su česte, i prema mišljenju američkih hotelskih radnika koji su nedavno pokrenuli peticiju za bezbedniji rad, vlasnici i menadžeri moraju posvetiti više pažnje zaštiti zdravlja radnika.
  • Adekvatna zaštita od požara. Najčešći razlozi zbog kojih dolazi do požara u hotelima su kvarovi na električnim instalacijama, sistemima za gašenje požara, problemi sa uređajima za kuvanje, pranje veša i rasvetnim telima, ali i neugašene cigarete i neodgovorno ponašanje gostiju. Osnova za uspešnu borbu protiv širenja vatre u hotelu su protivpožarni alarmi, detektori dima, sigurnosni signali i održavani provpožarni aparati sa jasnim uputstvima za njihovo korišćenje.
  • Jasan vizuelni prikaz sigurnosnih pravila. Moglo bi se reći da je čitav svet postao opterećen bezbednošću i sigornošću, sudeći po znakovima upozorenja gde god se okrenemo, ali to nije bez razloga. Veoma je značajno da bezbednosna pravila budu istaknuta na vidljivim mestima, što će podići svest među gostima, a zaposlene podsećati na neka od zaduženja. Takođe, ovo će doprineti da atmosfera bude prijatnija.

Da li znate koje su sobe najbezbednije? Britanski stručnjaci savetuju da ukoliko u datom momentu postoje povećane kriminalne pretnje, mogućnost požara, ili se najavljuju prirodne nepogode, goste treba smestiti u sobe koje se nalaze između prvog i šestog sprata. Ovaj zaključak je donet na osnovu činjenice da je prvi sprat dovoljno visok da privatne stvari gostiju budu bezbedne od potencijalnih pljačkaša, a svi spratovi do šestog su dovoljno niski za skok i spašavanje.

5/5 - (6 votes)
Prethodni članakDejan Šobić, kompanija Assa Abloy: Naša tajna je u pouzdanosti i inovativnosti
Sledeći članakCrna Gora: Kamere za automatsko očitavanje registarskih tablica uskoro na graničnim prelazima