Dr Milan Pašanski, nakon dojave o bombi u Delta sitiju: Opreznost je neophodna, Islamska država je najavila „spektakularne” napade za vreme praznika!

Dojava o podmetnutoj bombi nakon koje je tržni centar „Delta City” juče oko 17h hitno evakuisan, pokrenula je lavinu komentara i uzburkala javnost. Iako je reč o lažnoj dojavi, otvoreno je pitanje: Da li Srbija ipak treba da se boji otvorenih pretnji Islamske države „spektakularnim” terorističkim napadima za vreme novogodišnjih praznika?

438
Dr Milan Pašanski, nakon dojave o bombi u Delta sitiju: Opreznost je neophodna, Islamska država je najavila „spektakularne” napade za vreme praznika!
foto: kurir.rs - Damir Dervišagić
- Sponzor članka -hikvision srbija

Prof. dr Milan Pašanski u razgovoru za SecuritySEE upozorio je da u terorizmogenoj klimi, u kakvoj danas živimo, svaka pretnja oružanim nasiljem, kakva je i dojava o bombi u tržnom centru, treba biti svojevrsno upozorenje za državu i bezbednosne službe.

Prema njegovim rečima, teroristi su uvek jedan korak ispred mera obezbeđenja svuda, pa i u tržnim centrima. U tom smislu bi prvi teroristički akt u našoj zemlji, ako ga bude bilo, sigurno bio uspešan.

Situaciju dodatno komplikuje dominantan „teroristički trend” na Zapadu da su na meti sve češće slučajni prolaznici, jer to, objašnjava Pašanski, u najvećoj meri iritira javno mnjenje.

  • Napad na slučajne prolaznike najviše iritira javno mnjenje, zbog toga što je svako od građana takođe mogao da bude na toj autobuskoj stanici, stanici metroa ili u tržnom centru u trenutku kada je eksplodirala bomba. Na taj način raste nesigurnost. Sa druge strane, to je deo biračkog tela koji će nesposobne političke garniture u tim zemljama, koje rukovode veoma skupim bezbednosnim sistemom, kazniti na sledećim izborima, objašnjava Pašanski.

On konstatuje da kada je reč o Srbiji, sistem očigledno radi dobro. Sprečeni su određeni teroristički akti o čemu se ne govori mnogo, i prate se potencijalni teroristi koji bi mogli te akte da izvedu.

Međutim, Pašanski podseća da je Islamska država već najavila da će u vreme novogodišnjih praznika na Zapadu izvesti „spektakularne” napade. Teroristi moraju i sebi, i ostatku sveta da dokažu da nisu do kraja istrebljeni. Uništenje Islamske države, svakako ne bi značilo da je sa terorizmom završeno, on bi samo dobio novi oblik i dodatni zamah.

Iako je Srbija okružena potencijalnim opasnostima, za sada je stanje u našoj zemlji stabilno. Prema rečima Pašanskog, međutim, ne treba odbaciti mogućnost da je ovo mogao biti „probni balon” ili neka vrsta najave da bi se videlo kako sistem bezbednosti u takvim situacijama reaguje.

S obzirom na to da je od 1990. godine svaki teroristički akt, bez izuzetka, sadržao politički motivisanu nameru, to sa lažnom dojavnom o bombi u „Delta City-ju” verovatno nije bio slučaj.

  • Ipak, smatram da u ovom aktu nije bilo namere da se izazovu političke posledice i da se diskredituje bezbednosni sistem države, niti da se pošalje poruka da vlast nema kvalitetnu bezbednost kojom bi štitila građane. To implicira da lažna dojava o bombi nije bila pokušaj terorizma, zaključuje Pašanski.
4.5/5 - (8 votes)
Prethodni članakUloga zaposlenih u korporativnoj bezbednosti: Bezbednost počinje sa tobom!
Sledeći članakSaradnja bezbednosnih službi: Iskrenost ili goli interes?