Hakeri ih obožavaju: Ovo su najgore lozinke u 2017. godini

Uprkos tome što se u 2017. godini dogodio veliki broj hakerskih napada širom sveta koji su doneli nemerljive štete, čini se da mnogi korisnici interneta ne shvataju ozbiljno svoju bezbednost u online prostoru. Da li će korisnici konačno shvatiti da nebezbednim lozinkama rizikuju svoje podatke, privatnost, ali i novac?

205
Hakeri ih obožavaju: Ovo su najgore lozinke u 2017. godini
- Sponzor članka -hikvision srbija

Većina sajtova prilikom kreiranja lozinki pokazuje njenu jačinu tj. složenost lozinke i savetuje da to bude kombinacija malih i velikih slova i brojeva, ali retko ko se pridržava ovakvih pravila.

Kompanija SplashData proučila je više od 5 miliona lozinki koje su ukradene i objavljene ove godine, i na osnovu tih podataka sastavila listu najgorih.

  • Kratka imena, pa i kratke reči uopšte, kao što su Andrea ili Mecedes, je naročito opasno koristiti, kaže Morgan Slejn, izvršni direktor SplashData.

Iako su Ratovi zvezda ove godine dobili izvanredan nastavak, lozinka starwise je vrlo loš izbor. Isto važi za sve pojmove vezane za popularnu kulturu, s obzirom na to da ih hakeri lako otkriju, dodao je Slejn.

Lista najgorih lozinki za 2017. izgleda ovako:

  1. 123456
  1. password
  1. 12345678
  1. qwerty
  1. 12345
  1. 123456789
  1. letmein
  1. 1234567
  1. football
  1. iloveyou

Korisnici ističu da za većinu naloga koriste iste lozinke jer ih tako lakše pamte, što je nedopustivo. Međutim, podsetićemo vas da čak i ne morate da pamtite svoje lozinke – to umesto vas radi vrlo jednostavan i popularan program Last Pass.

5/5 - (6 votes)
IZVORdailymail.co.uk
Prethodni članakOvako su Englezi uklonili navijačko-kriminane grupe sa stadiona: Da li može i Srbija?
Sledeći članakBeogradski vozači uz novogodišnju rasvetu dobili i nove saobraćajne kamere