Industrijski IoT, roboti, autonomna vozila: Pogledajte kakvi nas tehnološki trendovi očekuju u 2018.

Stručnjaci jedne od najuticajnijih svetskih organizacija koja se bavi računarskim naukama i tehnologijom, IEEE Computer Society (IEEE-CS), predviđaju kakva nas budućnost tehnologije očekuje i koji će trendovi biti dominantni u 2018. godini

375
Industrijski IoT, roboti, autonomna vozila: Pogledajte kakvi nas tehnološki trendovi očekuju u 2018.
- Sponzor članka -hikvision srbija

Po svemu sudeći, sledeće godine ćemo verovatno biti svedoci nekih od najvećih dilema u domenu tehnologije – na koja će se sve polja proširiti mašinsko učenje i veštačka inteligencija, i da li će virtuelne valute zameniti one koje možemo dodirnuti i držati u rukama.

Prema rečima predsednika ove organizacije, predviđanja IEEE-CS temelje se na dubokoj analizi koju sprovodi tim tehnoloških stručnjaka, a koji identifikuju top tehnologije koje imaju potencijal da nas iznenade u 2018. godini.

Predstavljamo vam 9 tehnoloških trendova koji će verovatno postati uobičajeni u 2018. godini:

 

  • MAŠINSKO UČENJE

Mašinsko učenje je podoblast veštačke inteligencije i već se nalazi na samom vrhu revolucije. Ono unosi posebne promene u poslovne softvere i omogućava firmama da u realnom vremenu uočavaju obrasce u kretanju podataka, a na osnovu toga i da predvide buduće trendove.

  1. VIRTUELNE VALUTE

Virtuelne valute poput bitkoina, ethereuma i litecoina već su dobro poznate, a stručnjaci veruju kako bi u 2018. mogle da uđu i u redovniju upotrebu. Osim toga što unose novine na finansijskom tržištu, očekuje se da će ove valute unaprediti sajber bezbednost, jer sa njihovim jačanjem, rastu i ulozi.

  1. BLOCKCHAIN

Blockchain tehnologija omogućila je da se digitalna informacija distribuira, umesto kopira, čime je stvorena osnova za, kako se sve češće komunicira – novu verziju interneta. Ova tehnologija nastala je za potrebe digitalne valute bitkoin koju smo već spomenuli, ali je u međuvremenu njen ogroman potencijal postao važna tema u mnogim industrijama, a posebno u finansijskom sektoru.

  1. INDUSTRIJSKI IoT

Sve više industrija se oslanja na uređaje koji su međusobno povezani i komuniciraju putem interneta, i očekuje se da će primena IoT u industriji biti još masovnija. Veliki broj poslova će zahvaljujući ovoj tehnologiji biti automatizovan, što će značajno uticati na povećanje efikasnosti i produktivnosti, a verovatno i na povećanje profita.

  1. ROBOTIKA

Iako su roboti prisutni u industriji već godinama, očekuje se da će njihova šira upotrebe tek nastupiti. Poslednjih nekoliko godina povećana je potražnja za kućnim robotima, kao i sofisticiranijim verzijama za vojsku i industriju. U 2018. godini bismo mogli videti veću upotrebu robota u bezbednosne, kao i u medicinske svrhe.

  1. AUTONOMNA VOZILA

Iako autonomna vozila nisu neka novina, teško da ćemo u potpunosti autonomna vozila uskoro gledati na putevima zbog raznih prepreka. Ipak, stručnjaci smatraju da će u budućnosti rasti razne pomoćne automatizovane funkcije za vozače, kao što su pomoć pri parkiranju, video prepoznavanje prepreka i upozorenja na nepoznate predmete i opasnosti ispred vozila.

  1. VIRTUELNA I PROŠIRENA STVARNOST

Virtuelna i proširena stvarnost su već pronašle svoje mesto u industriji video igara, i ovaj trend će se verovatno samo nastaviti. Uvođenje modernih korisničkih interfejsa u obliku 3D projekcija i prepoznavanja pokreta, omogući će još bolje prihvatanje i korišćenje ove tehnologije, ali i pokrenuti pitanje privatnosti i sajber bezbednosti, o čemu takođe treba voditi računa.

  1. PRIVATNOST, BEZEBDNOST I ODGOVORNOST

Privatnost, kao i zaštita i bezbednost podataka, nisu nužno vezani samo za tehnologiju, ali uz razvoj mašinskog učenja, robotike, primenu veštačke inteligencije i autonomnih vozila, društvo bi trebalo razmisliti na koji način će regulisati te aspekte, jer se neprestano otvaraju nove mogućnosti zloupotrebe. Donošenje određenih etičkih i sigurnosnih pravila pomoglo bi daljem razvoju tehnologije, ali možda i umirilo skeptike.

  1. SAJBER BEZBEDNOST I VEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Sajber bezbednost i veštačku inteligenciju smo već spominjali, ali ovoga puta to je u kontekstu zajedničke borbe protiv sajber kriminala koji je u procvatu. Hakerski napadi i alati postaju sve sofisticiraniji i ljudima je jednostavno potrebna pomoć kako bi se mogli odbraniti. Očekuje se da će ljudi i dalje voditi glavnu reč, jer ni veštačka inteligencija nije imuna na hakerske napade, ali bi mogla pomoći u predviđanju gde će se napadi dogoditi i kako se zaštititi.

4.8/5 - (5 votes)
IZVORcomputer.org
Prethodni članakŠta se zaista krije iza isceniranog incidenta sa eksplozivom na beogradskom aerodromu?
Sledeći članakČuvajte se: Evo zašto lopovi vole tržne centre i jedva čekaju praznike