Kompleksne mere bezbednosti tokom Mundijala: „Dođi, i uveri se sam!“

Iako Letnje Olimpijske igre nose epitet najznačajnijeg sportskog događaja na svetu, nije mali broj zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svetu - fudbal, koji smatraju da zapravo Svetsko prvenstvo u fudbalu treba da ponese tu titulu. Mundijal u Rusiji, koji se održava 21. put od prvog Mundijala u Urugvaju 1930. godine, svakako je događaj godine koja nam predstoji

328
Kompleksne mere bezbednosti tokom Mundijala: „Dođi, i uveri se sam!“
- Sponzor članka -hikvision srbija

Sem sportskog aspekta i borbe za zlatni pehar namenjen šampionu, Mundijal će biti i velika prilika za rusku vladu i ruski narod u celini da isprave (po mišljenju mnogih) krivu medijsku sliku i imidž zemlje koja se prostire na dva kontinenta.

Veliki broj medija (naročito zapadnih) na Rusiju gleda kao na zemlju u kojoj vlada autoritarni režim, zemlju koja je ksenofobična, u kojoj caruje organizovani kriminal i gde su prava građana na veoma niskom nivou. Prosečan stanovnik zemljine kugle, posebno o na Zapadu, u sebi je stvorio određenu averziju prema ovoj zemlji.

Ova slika, naravno, nije kreirana proteklih godina, već se masovno upotrebljavala tokom Hladnog rata u cilju homogenizovanja sopstvenog stanovništva u borbi sa komunističkom imperijom SSSR, kojoj je dat slikovit naziv „Imperija zla“. Ovako nametnut medijski okvir Rusi upravo vide kao svoju šansu.

Ruska vlada se poslednjih godina zdušno trudi da ispravi (po njenom mišljenju) lažnu sliku o toj zemlji. U Rusiji strani studenti dobijaju stipendiju Ruske države za studiranje u njoj, koja sem plaćenog školovanja u sebe uključuje celokupne troškove smeštaja i ishrane. Možemo reći da su strani studenti u Rusiji u privilegovanijem položaju u odnosu na ruske studente iz provincije.

Oktobra 2017. održane su i Velike igre mladih u Sočiju na Crnom moru, sa preko 30.000 učesnika iz celog sveta o kompletnom trošku ruske države. Igre su protekle bez ikakvih problema i propusta, te možemo smatrati da su predstavljale generalnu probu za Mundijal 2018. Iz svega viđenog, možemo reći da politika Rusije koja se odnosi na popravljanje imidža zemlje može da dobije kolokvijalni naziv „Dođi, i uveri se sam!“

Bezbednosni aspekt Mundijala

Jako bitan aspekt ako ne i najvažniji održavanja Svetskog prvenstva je bezbednosni. Rusiju bi 2018. trebalo da poseti između milion i milion i po ljudi, te bezbednost svakog od njih predstavlja krupan izazov za ruske bezbednosno-obaveštajne službe, policiju i druge subjekte sistema bezbednosti. Sa prostora Rusije je preko 3.000 ruskih državljana (prvenstveno muslimana) otišlo na teritorije Islamske države da se bori. Islamska Država, iako permanetno trpi gubitke na ratištima na Bliskom istoku, najavila je da neće propustiti Mundijal u Rusiji za izvođenje terorističkih akata.

Međutim, nisu samo povratnici sa ratišta u Siriji i Iraku pretnja po Rusiju. Rusija je multikulturalna, multietnička i multikonfesionalna država sa velikim brojem stanovnika muslimanske veroispovesti. Dobivši od ruske države izvesnu versku i kulturnu autonomiju, najveći broj njih ne predstavlja potencijalne ekstremiste, ali mogućnost izolovanih incidenata uvek postoji. Napad na metro u Sankt- Peterburgu sa 15 mrtvih i desetinama povređenih pruža nam uvid da i najjači i najčvršći sistemi bezbednosti ponekad izgube bitku sa teroristima.

Ruskim obaveštajno-bezbednosnim strukturama takođe je poznato da će se strana obaveštajna delatnost za vreme trajanja Mundijala višestruko povećati. Obaveštajne službe koriste masovne događaje za infiltraciju svojih operativaca na tle domaćina, te će stoga ruski kontraobaveštajci imati pune ruke posla. Za ovu tvrdnju imamo primer iz sadašnjeg susedstva , a nekada dela iste zemlje, Sarajeva. Zimska olimpijada u Sarajevu je iskorišćena da bi se na tlu Jugoslavije pod raznoraznim paravanima instalirali obaveštajni elementi stranih država. Takođe, ne smemo zanemariti ni moguću povezanost obaveštajnih službi sa teroristima u cilju izazivanja incidenata i krajnjeg cilja kompromitacije Rusije kao bezbedne zemlje. Prilično je verovatno da za ovaj tihi rat koji je, moguće je, u toku već sada, nećemo saznati. Ako ne baš nikad, onda bar u dogledno vreme.

Još jedna će opasnost pratiti održavanje Mundijala. Možda ne kritična kao terorizam ili značajna kao obaveštajno mešanje stranih operativaca, ali svakako značajna, kako za ugled , tako i za bezbednost posetilaca ove velike manifestacije. Reč je o huliganizmu. Na Evropskom fudbalskom prvenstvu 2016. u Francuskoj bili smo svedoci nemilih scena obračuna ozloglašenih engleskih i ruskih huligana. Broj povređenih merio se desetinama, možda i stotinama, a pričinjena je i značajna materijalna šteta na obližnjim objektima koji su bili poprište sukoba huligana ove dve zemlje.

Tokom trajanja Mundijala za putovanje u Rusiju će važiti bezvizni režim, a da bi neko mogao da kupi ulaznicu za mečeve svoje reprezentacije na sajtu FIFA, moraće da ostavi svoje lične podatke, kao i podatke iz pasoša. Koordinacijom službi i policija Rusije i ostalih zemalja utvrdiće se da li se možda potencijalni vlasnik ulaznice nalazi na „crnoj listi“ zabrane prisustva sportskim manifestacijama. Podatke iz pasoša koristiće Federalna služba bezbednosti (FSB) da utvrdi da li se među potencijalnim posetiocima nalaze lica koja su povezana sa raznoraznim oblicima ekstremizma, odnosno terorističkim organizacijama. Ova „navijačka legitimacija“ pružaće se na uvid organima reda i bezbednosti kako na samom stadionu, tako i van njega.

Do početka Mundijala u Rusiji ostalo je oko polovina godine. Ovih dana je u Moskvi održan i žreb na kojem je naša reprezentacija za protivnike u grupi dobila Brazil, Švajcarsku i Kostariku. Ostaje nam samo da se radujemo početku ovog događaja, da verujemo odgovornima za bezbednost manifestacije i da poželimo sreću našim Orlovima. Neka ovaj Mundijal bude fešta lepih golova, driblinga i uzbudljivih utakmica. Bezbednosna tematika tokom trajanja prvenstva, će nadam se, biti stavljena u drugi plan.

5/5 - (12 votes)
AUTORNikola Matijević
Prethodni članakUkoliko nemate akt o proceni rizika, kazne mogu biti do pola miliona dinara
Sledeći članakSkener kamioni od sada otkrivaju skrivenu robu za 10 minuta: Pogledajte gde se koriste