Poslodavci, koliko vas zaista koštaju konflikti na radnom mestu?

Neminovno je da ćemo se svi u jednom trenutku na radnom mestu susresti sa idejama ili ponašanjem koje je sasvim suprotno našem. Rad pod pritiskom, previše zadataka u toku radnog vremena, stres i privatni problemi, ali i sukobi ličnosti usled kojih nastaju konflikti na radnom mestu, koštaju poslodavce milijarde evra godišnje

746
Poslodavci, koliko vas zaista koštaju konflikti na radnom mestu?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Prema istraživanju kompanije Workfront, zaposleni koji rade u kancelarijama troše više od dva i po sata nedeljno pokušavajući da reše različite konflikte, što je samo u SAD-u jednako gubitku 385 miliona radnih dana godišnje. Ovo istraživanje je takođe pokazalo:

  • 85% zaposlenih se bar jedanput suočilo sa sukobom
  • 29% zaposlenih je konstantno u nekoj vrsti sukoba
  • 34% sukoba se javlja među zaposlenima koji su na jednakim pozicijama
  • 49% konflikata je rezultat sukoba različitih ličnosti ili „povređenog ega”
  • 34% sukoba izazvano je stresom na radnom mestu
  • 33% sukoba izazvano je prevelikim radnim opterećenjem

Konflikti na poslu su neizbežni, ali oni ne moraju uvek biti sasvim negativni — oni mogu doneti konstruktivne promene čitavom timu, a nas naučiti stvarima koje možda nismo znali o sebi. U svakom konfliktu skriven je ogroman potencijal za učenje i rast.

Uspešni lideri timova, ali i sami zaposleni, moraju znati da identifikuju, razumeju i da ispravno reaguju na konflikte, od kojih većina zahteva određeni nivo konfrontacije. U suprotnom, „bežanje” samo može stvoriti veći problem i lošiju radnu atmosferu koja će neminovno dovesti do manje produktivnosti.

Na koji način vi reagujete na sukobe? Predstavljamo vam neke od mogućih strategija rešavanja konflikata na poslu:

  • „PRIGRLITE KONFLIKT”

Ne izbegavajte sukob i ne ponašajte se kao da se ništa nije dogodilo. U tom slučaju tenzija će rasti i čitava situacija se samo može pogoršati i eskalirati na najgori način. Suočite se sa problemima i lošim osećanjima pre nego što ona postanu vaša svakodnevica na poslu. Ukoliko primetite konflikt među svojim zaposlenima ili kolegama, ohrabrite ih da pronađu način da ga prevaziđu.

  • OTVORENO RAZGOVARAJTE O PROBLEMU

U moru obaveza i sastanaka, ipak odredite vreme i pronađete mesto gde ćete duže moći da razgovarate bez ikakvih prekida i upada sa strane. Sasvim je u redu da to bude i neformalna atmosfera u kafiću. Kada se sastanete, neka svaka od „suprotstavljenih strana” iskreno kaže šta misli ili šta joj smeta.

Ne dozvolite da bilo ko sa strane utiče na tok razgovora i da pokušava da kontroliše situaciju. Svako iskreno treba da izrazi kako se oseća, ali zapamtite da ovo nije vreme za napad niti sudnica. Usredsredite se na problem i na pronalazak rešenja.

  • SLUŠAJTE PAŽLJIVO

Nemojte prekidati drugu osobu dok iznosi svoja osećanja i argumente već joj posvetite punu pažnju. Uverite se da zaista razumete to što želi da vam kaže (naravno, ukoliko vam je stalo do rešavanja konflikta). U toku konverzacije, pružajte potvrdne rečenice poput: „Ako sam te dobro razumeo” ili „Shvatam da ti ne prija što”.

Ne libite se da postavite pitanja i da zahtevate odgovore. Slušanje treba da bude put ka razumevanju. Ukoliko ipak ne dođete do dogovora, znaćete da ste pokušali sve što je bilo u vašoj moći.

  • IZNENADITE PROTIVNIKA POZITIVNOŠĆU

Iako će se vaš razgovor verovatno u početku fokusirati na neslaganja, budite mudri i priču okrenite na tačke oko kojih ste saglasni ili zajedničke ciljeve koje imate u poslu. Verujte, iz ove situacije ćete izaći kao pobednik.

Pronađite i istaknite neke zajedničke karakteristike kako biste videli kako će osoba reagovati. Kolega sa kojim imate konflikt neće očekivati da suptilno pohvalite njegovu prodajnu strategiju ili sposobnost da motiviše ostatak tima.

  • PRAVI LIDERI NE IGNORIŠU PROBLEME

U redu je ne mešati se u slučaju malih nesuglasica, ali će pravi lideri često morati da posreduju kako bi konflikt bio rešen. Istinski lideri ne posmatraju situaciju sa strane, čekajući da se ona reši sama od sebe — jer se to neće dogoditi. Oni su svesni da su tu gde jesu kako bi pomogli zaposlenima da prevaziđu probleme.

Ukoliko se strasti ozbiljno uzburkaju, lideri razgovaraju o problemima, mogućim rešenjima, ali i daju smernice za buduće korake (nekada i sankcije), kako bi se situacija vratila u normalu.

  • IZVINITI SE ILI OPROSTITI NIJE SLABOST

Izvinite se ili prihvatite izvinjenje. Ni jedno ni drugo nije znak slabosti. Naprotiv.

Nekada ćete morati da oprostite zbog određenog ponašanja, dok ćete nekada morati da priznate da vam je žao zbog nepromišljenih reči ili postupaka. Važno je samo da ne koristite nojevu taktiku „zabijanja glave u pesak”.

I na kraju, ne bojte se sukoba već ih prihvatite — oni su sastavni deo posla.

5/5 - (6 votes)
IZVORentrepreneur.com
Prethodni članakHrvatske firme na vodećem sajmu nacionalne sigurnosti u Parizu
Sledeći članakBezbednosni profesionalci su uvek dva koraka ispred incidenta