Ukoliko nemate akt o proceni rizika, kazne mogu biti do pola miliona dinara

Prema Zakonu o privatnom obezbeđenju objekti poput velikih tržnih centara, autobuskih stanica, fabrika, sportskih dvorana i hala, ali i objekti vodoprivrede, energetike i saobraćaja, do 16. decembra moraju da urade obaveznu procenu rizika. Bez ovog značajnog dokumenta, kazne mogu biti i od 500.000 dinara

1555
Ukoliko nemate akt o proceni rizika, kazne mogu biti do pola miliona dinara
- Sponzor članka -hikvision srbija

Poslovima procene rizika, projektovanja i planiranja mogu po Zakonu o privatnom obezbeđenju da se bave isključivo kompanije i pojedinci sa licencom Ministarstva unutrašnjih poslova, naglašava Slobodan Maksimović predsednik Grupacije za tehničku zaštitu Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije.

Kako se u masi prepozna sumnjivi paket ili sumnjivo ponašanje u nekom javnom objektu, to je pitanje procene rizika. Za takvu procenu potrebno je imati kvalifikovano obezbeđenje, a po novom Zakonu o privatnom obezbeđenju, ta kvalifikacija se ne priznaje ako je ne prati elaborat koji je napisao licencirani stručnjak za procenu rizika.

Zoran Keković sa Fakulteta bezbednosti objašnjava da su procene rizika do sada radili samozvani eksperti, ali očekuje da će se ovo promeniti. Prema njegovim rečima, rizik se ne može isključiti, ali se može smanjiti, a procena je prvi korak na tom putu.

  • Do sada je to bilo prepušteno pojedincima, samozvanim ekspertima koji su na svoju ruku procenjivali rizike a to se odražavalo na stepen bezbednosti. Sama činjenica da će procena rizika da definiše određeni nivo bezbednosti podrazumeva određeno opravdano ulaganje u bezbednost, a preko tog je ekonomski neopravdano, objašnjava Keković.

Dokument ima pre svega preventivnu ulogu. U njemu su pobrojani rizici i opasnosti, ali i mere čija će primena umanjiti posledice vanredne situacije ili štetnog događaja. Za nepoštovanje odredbi ovog Zakona, zaprećene kazne su od 50.000 do 500.000 dinara, a njegovu primenu kontrolisaće MUP.

  • Kazna je za pravno lice prekršajna u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara ukoliko nema ovaj akt o proceni rizika ili ukoliko ga ne ažurira jednom u tri godine. Cilj ministarstva je da se Zakon o privatnom obezbeđenju u punoj meri primeni i da preventivno delujemo u tom smeru, a ne represivna svrha, objašnjava Nataša Ignjatović iz MUP-a.

Treba naglasiti da je važno istaći razliku procena rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja ne potpada pod isti zakon i nije isti pojam kao i procena rizika u zaštiti bezbednosti i zdravlja na radu.

5/5 - (9 votes)
IZVORrts.rs
Prethodni članakViše od polovine malih i srednjih preduzeća smatra da nije ugroženo nijednom bezbednosnom pretnjom
Sledeći članakKompleksne mere bezbednosti tokom Mundijala: „Dođi, i uveri se sam!“