Usred dana opljačkana banka na Senjaku: Obezbeđenje (ne)funkcionalno

Juče je naoružani i maskirani muškarac, usred bela dana, oko 15h, opljačkao ekspozituru „Societe Generale” banke u ulici Andre Nikolića na Senjaku, u kojoj su se u to vreme nalazili zaposleni i klijenti. Naoružani napadač nikoga nije povredio, ali je oteo određenu sumu novca, i ostavio otvoreno pitanje: Koliko smo zaista bezbedni dok se nalazimo u nekoj banci?

268
Usred dana opljačkana banka na Senjaku: Obezbeđenje (ne)funkcionalno

Prema svedočenju prisutnih, on je ušao u banku, zaposlenima i građanima naredio je da budu mirni, a zatim je radnici u koju je uperio pištolj naredio da preda novac, što je ona i učinila.

Stanovnici ovog dela grada su u strahu, i ističu da ne znaju šta oni mogu kao „obični građani” očekivati, kada se ovo dešava u bankama koje bi trebalo da bude veoma dobro obezbeđene.

Iz policije kažu da je najranjiviji deo banke upravo njeno obezbeđenje, a tako je bilo i u ovom slučaju. Prema njihovim rečima, fizičko i tehničko obezbeđenje su neraskidivo povezane stvari, i kada one funkcionišu, funkcionisaće i bezbednost banke.

Dodatni problem je, međutim, paradoks nošenja oružja imajući u vidu da radnici obezbeđenja mogu nositi oružje, ali ga ne smeju upotrebljavati. Čini se da su kriminalci ove činjenice veoma sveni.

Sa aspekta ljudi koji se bave obezbeđenjem, kombinacija fizičkog, mobilnog obezbeđenja, kao i određenih tehničkih sistema zaštite objekata, čini se najboljim mogućim rešenjem.

Podsećamo da je prema Zakonu o privatnom obezbeđenju, Procena rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja obavezna i za banke i druge finansijske organizacije.

Banke sa bezbednosnog aspekta predstavljaju mesta sa najvećim rizikom, i one ovu činjenicu moraju shvatiti vrlo ozbiljno i obezbeđenju pristupiti u skladu sa njom.

Usred dana opljačkana banka na Senjaku: Obezbeđenje (ne)funkcionalno
4.5 (89.33%) 15 ocena/e

1 KOMENTAR

  1. Nositi oružje u banci je apsolutno nepotrebna stvar iz više razloga. Jedna od tih stavki je da ne tako često dolazi do opaljivanja prilikom primo-predaje i samopovređivanja, druga jako bitna stvar je što službenici obezbeđenja imaju jednodnevnu obuku i nisu dovoljno obučeni za upotrebu. Bitna činjenica koja se često prećutkuje je uloga obezbeđenja u tim situacijama, ne reagujte i ako ste u mogućnosti pritisnite panic taster, novac je osiguran. Ni jedna kuća za FTO u ovoj zemlji, ne može blagovremeno reagovati na incident, ni jedna, njihov odziv nije nikad ispod 20 min čak i u Bgd. Societe je prilično dobro obezbeđena banka i ukoliko je uzet novac iz radne blagajne, šteta će biti nadoknađena od osiguranja, nema povređenih i danas će se raditi kao da se ništa nije desilo. Ovakve stvari nikad ne mogu biti u potpunosti sprečene, ali svakako sa tolikim ulaganjima u tehničke sisteme zaštite, duplim vratima, video nadzorom, time delay otvaranjem blagajni, mora da je došlo do narušavanja procedura, internih propusta, svakako da bi CSO trebalo da ima gorak ukus zbog ozbiljno narušene reputacije.

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + fourteen =