Izgorela jedna od najstarijih gimnazija u Srbiji, požar najverovatnije podmetnut

Gimnaziju u Kragujevcu, izgrađenu 1833. godine, zahvatio je požar koji je jedan deo zgrade uništio do temelja. Na sreću niko nije povređen, a u gimnaziji sumnjaju da je vatra podmetnuta. Kragujevačka policija je uhapsila jednu osobu zbog sumnje da je počinila krivično delo protiv opšte sigurnosti

168
Izgorela jedna od najstarijih Gimnazija u Srbiji, požar najverovatnije podmetnut
- Sponzor članka -hikvision srbija

Požar u jednoj od najstarijih gimnazija u zemlji zahvatio je levo krilo škole, prizemlje i prvi sprat. Vatrogasci su brzom intervencijom sprečili da se vatra proširi i na ostale delove zgrade.

Vatrena stihija zahvatila je školske kancelarije, a izgoreli su nameštaj i značajan broj knjiga i slika. Direktorka Prve kragujevačke gimnazije Slavica Marković, ističe da sve navodi na to da nije reč o slučajnom incidentu.

  • S obzirom na to da je požar zahvatio različite lokacije i kancelarije u gimnaziji očigledna je namera nekoga da uništi deo škole. Ne znam šta će istraga doneti, ali svakako je šteta neprocenjiva. Knjige i slike ne mogu da se povrate. Još sam u šoku i ne mogu da verujem da je ovako nešto moglo da se dogodi, kaže Marković.

Kako kaže, ništa nije nagoveštavalo ovakav incident, ali na sreću, u trenutku požara se niko nije nalazio u zgradi, koju je poslednji napustio čuvar.

Dobra okolnost je i ta što je čitava zgrada Prve kragujevačke gimnazije pokrivena video nadzorom, što će olakšati pronalazak počinilaca.

Direktorka gimnazije sa žaljenjem ističe da se ovo dogodilo u godini jubileja, jer ova godina treba da proslavi 175 goodina postojanja

Uhapšen osumnjičeni za podmetanje požara

Kako se navodi u saopštenju PU Kragujevac, policija je uhapsila N.G. (1981) iz Kragujevca, osumnjičenog da je oko dva sata posle ponoći podmetnuo požar.

Pretpostavlja se da je osumnjičeni prošle godine učestvovao u drami u podrumu jedne zgrade u Kragujevcu, dok je 2014. bio uhapšen zbog sumnje za pokušaj ubistva, objavila je Prva iz nezvaničnih izvora.

Nije poznato šta se nakon incidenta dogodilo i kako je počinilac ponovo na slobodi. Pored spomenutog incidenta u zgradi, N. G. je 2014. godine uhapšen zbog sumnje za pokušaj ubistva i proveo je u pritvoru mesec dana nakon čega je pušten da se brani sa slobode, kada je pobegao i nije se za njega čulo sve do drame u podrumu.

Prva kragujevačka gimnazija je pod zaštitom države kao spomenik kulture. Iako je pričinjena značajna materijalna šteta, dnevnici sa ocenama učenika su sačuvani.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakKazne za upotrebu pirotehničkih sredstava udvostručene!
Sledeći članakKorpus čuvara islamske revolucije: Beskompromisni čuvar iranskog političko-verskog uređenja