Ovo je 5 NAJMOĆNIJIH privatnih kompanija za obezbeđenje

Privatne kompanije za obezbeđenje i usluge koje pružaju postale su deo naše svakodnevnice. Počev od kamera koje su postavljene u ulazu u Vašu zgradu, banku, šoping centar, bolnicu ili školu, preko blindiranih vozila koja vrše transport novca i ostalih dragocenosti i koja svaki dan viđamo na našim ulicama, pa sve do radnika obezbeđenja koji stoje na ulazima i patroliraju u ne malom broju objekata. Neke od tih kompanija su prisutne na tržištu i duže od jednog veka, imaju privilegovane ugovore sa vladama određenih zemalja, a neke su čak uključene i u kontroverzne poslove. U ovom članku Vam predstavljamo 5 privatnih kompanija za obezbeđenje koje smo sortirali uzimajući u obzir prihod od prodaje usluga na globalnom nivou

38790
g4s
- Sponzor članka -hikvision srbija

1. G4S

G4S opisuje sebe kao vodeću svetsku kompaniju za obezbeđenje, ali i kao vodeću outsourcing grupaciju, jer na globalnom nivou zapošljava više od 585 000 službenika obezbeđenja na 6 kontinenata što je čini trećim privatnim poslodavcem sa najvećim brojem zaposlenih radnika na svetu.

Kompanija je specijalizovana za outsorcing poslovnih procesa gde se ugrožavanje bezbednosti kao i bezbednosni rizici smatraju strateškom pretnjom. Britanski multinacionalni gigant u sektoru privatne bezbednosti osnovan je 2004. godine kada je kompanija Securicor sa sedištem u Londonu pripojila dansku poslovnu grupaciju 4 Falck.

Kompanija je na globalnom nivou prema poslednje dostupnim podacima prihodovala više od 9 milijardi evra u 2016. godini nudeći širok spektar usluga iz oblasti bezbednosti kao što su outsourcing fizičkog obezbeđenja, prevoz zatvorenika, pratnja i prevoz novca i dragocenosti, obezbeđenje objekata kritične infrastrukture, uključujući vladine ustanove i objekte u privatnom vlasništvu, kao što su aerodromi i luke, naftna polja i platforme, rudnici, turistički centri, energetska postrojenja, trgovinski lanci i finansijske ustanove, itd.

securitas services

2. SECURITAS

Osnovana u Helsingborgu u Švedskoj sada već davne 1934. godine (osnivač kompanije Erik Philip-Sörensen, prvobitni naziv firme Hälsingborgs Nattvakt), Securitas je globalna kompanija za obezbeđenje koja prema podacima za 2016. godinu zapošljava više od 335 000 radnika u 34 države. U 2016. godini prihodovali su gotovo 9 milijardi evra od prodaje usluga kao što su statično fizičko obezbeđenje i mobilne patrole, istrage, alarmni sistemi, prevencija gubitaka, bezbednosni konsalting i korporativna bezbednost.

Korporacija svoje poslovanje organizuje kroz četiri glavna odeljenja i to: „Security Services“ Evropa, „Security Services“ Južna Amerika, „Security Services“ Severna Amerika i „AMEA“ (prostor Afrike, bliskog istoka i Azija).

Allied Universal

3. ALLIED UNIVERSAL

Allied Universal (prvobitno Allied Security) je kompanija za obezbeđenje osnovana 1957. godine u Pitsburgu u Pensilvaniji. Zapošljava preko 150 000 radnika odgovornih za zaštitu više od 20 000 klijenata nudeći širok spektar usluga fizičko-tehničkog i HighTech obezbeđenja u vidu robota.

Svoje usluge pružaju svim sektorima, pri čemu ističu visokoškolske ustanove, sektor zdravstvene zaštite i korporativne kampuse.

2016. godine ostvarili su prihod od 4.5 milijarde evra.

ADT Corporation

4. ADT CORPORATION

ADT (American District Telegraph) kompanija je osnovana pre više od 140 godina tačnije 5. aprila 1874. godine. Sve je počelo kada je osnivač kompanije Edward Callahan kreirao uređaj na bazi telegrafa „call-box“ kako bi signalizirao centralnoj kancelariji poziv u pomoć. Ubrzo je na ceo sistem priključio još 50 domova iz komšiluka, stvarajući tako monitoring centar iz kojeg se pratila bezbednost klijenata.

Danas je ADT vodeća svetska kompanija za pružanje usluga tehničkog obezbeđenja. Sa sedištem na Floridi (Boca Ranton) kompanija posluje u 35 zemalja širom sveta, ima preko 18 000 zaposlenih radnika i njihove usluge koristi preko 8 miliona korisnika. Godišnji promet kompanije je oko 4 miljarde evra.

Klijentima nude usluge koje su kategorisali u 4 glavne kategorije i to: Bezbednost doma, Koncept pametne kuće i automatizacija, Bezbednost poslovanja i Video nadzor.

DYNCORP International

5. DYNCORP INTERNATIONAL

Kompanija je osnovana 1946. godine. Sedište kompanije je u Maklejnu, Virdžinija. Jedna je od specijalno izabranih privatnih kompanija za obezbeđenje koje je američki kongres poslao da pruže podršku američkim trupama u Iraku.

DynCorp zapošljava više od 10 000 radnika, a godišnje prihoduje preko 3 milijarde evra od kojih je 95% sume generisano zahvaljujući ugovorima sa vladom SAD-a. DynCorp-ove usluge uključuju bezbednost, podršku u vazduhoplovstvu, ali i obaveštajnu delatnost.

Pored angažovanja u Iraku, DynCorp je pružio podršku američkim snagama u zemljama poput Perua, Kolumbije, Somalije, Kosova, Kuvajta, Bolivije, Angole i Haitija. Kompanija je takođe pozvana da pomogne lokalnom stanovništvu u Luizijani i okolnim regijama nakon uragana Katrina.

4.9/5 - (70 votes)
Prethodni članakKomercijalno i institucionalno obezbeđenje: Sličnosti i razlike
Sledeći članakOpšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti („GDPR“) u svetlu predloga izmene zakona o zaštiti podataka