Kradljivci kartica su sve uspešniji, evo efikasnog načina zaštite!

Razvoj savremenih tehnologija nam olakšava funkcionisanje u mnogim sferama života. No, pored toga tehnološki noviteti se mogu koristiti i za ostvarivanje destruktivnih kriminalnih poduhvata

368
Kradljivci kartica su sve uspešniji, evo efikasnog načina zaštite!
- Sponzor članka -hikvision srbija

21. vek je svakako vek informacionih tehnologija. Transakcije se izvršavaju bez direktnog dodira novčanica, provlačenjem plastificiranog identifikacionog komada koji postaje neizostavan deo svakodnevice.

Kriminalne bande su sve kreativnije u iznalaženju načina kako da se domognu vaših bankovnih računa posredno, uz krađu ličnih podataka. U te svrhe, veoma često, se oslanjaju na skimmere.

Ovi uređaji uspešno skidaju podatke sa bankovnih kartica prilikom transakcija bilo kakvog tipa. Skimmere je sve teže otkriti i prepoznati, s obzirom da hakeri rade na njihovom usavršavanju, težeći da ih približe perfekciji. Virtuelna verzija uređaja, na primer, je plod evolucije hakerskog znanja.

Naime, reč je o malware-u koji se instalira daljinskim putem i omogućava krađu kartica bez dodira sa bankomatom. Virtuelni skimmeri vešto upadaju na mrežu, uz mogućnost krađe podataka sa velikog broja naloga istovremeno. Čime mogu prouzrokovati značajne nestabilnosti monetarnih sistema.

Međutim, naravno da postoje i načini identifikacije ovih uređaja. Jedan od njih je dostupan svima i itekako jednostavan. Skimmeri se veoma često registruju preko Bluetooth-a, te ih stoga naši mobilni telefoni mogu jednostavno “uočiti” i sprečiti njihovo dejstvo. Čak šta više, postoji i aplikacija pod nazivom Skimmer Scanner koja automatski prepoznaje signale ovih uređaja.

Policija na godišnjem nivou otkrije veliki broj zloupotreba platnih kartica, uz široki spektar načina. Stručnjaci savetuju veliki broj preventivnih, naizgled banalnih bezbednosnih mera, kako bi se zaštitile platne kartice korisnika. Od korišćenja bankomata u zatvorenim prostorijama, preko neposedovanja papirića sa PIN-om u novčaniku, sve do obraćanja bankovnim službama i nadležnim organima za svaki vid neregularnosti.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakStroža zaštita podataka o ličnosti (GDPR) uvođenjem nove regulative!
Sledeći članakPovećana kontrola lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi