Povećana kontrola lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi

Kontrola lakog naoružanja diferencira se kao bitna sekvenca bezbednosti jugoistočne Evrope. Uspostavljanje kontrole dobija još više na značaju ako uzmemo u obzir regionalne konfrontacije koje postoje u ovom delu Evrope

231
Povećana kontrola lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi
- Sponzor članka -hikvision srbija

Predstavnici zemalja jugostočne Evrope nedavno su se sastali u Podgorici. CIlj konferencije je strategija kontrole malog i lakog naoružanja, i njeno usvajanje u bliskoj budućnosti.

Zamenici ministara spoljnih i unutrašnjih poslova se zalažu za izgradnju mape puta kontrole lakog naoružanja u ovom delu starog kontinenta, s težnjom podizanja nivoa bezbednosti na viši nivo.

Na konferenciji je iskazana težnja za usvajanjem na samitu zapadnog Balkana koji je najavljen u toku ove godine u engleskoj prestonici. Ideja o kontroli predstavlja deo šireg delokruga implementacije politike Evropske Unije.

Proliferacija naoružanja, kao uostalom i trgovina psihoaktivnim supstancama, predstavlja problem kome nije lako stati na put. Čak šta više, put zapadnog Balkana je ruta koju krijumčari itekako koriste. Lako naoružanje, veoma često, preko Turske prelazi na tlo Evrope, a zatim preko zemalja Balkana, između ostalog i Srbije ide dublje ka Evropi.

Zvaničnici su pohvalili težnje ka kontrolisanju lakog naoružanja, definisavši zajednički bezbednosni interes. Uz iskazivanje potrebe za još intenzivnijom kontrolom, naročito rubnih područja.

Bitno je napomenuti da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnoj godini oduzeli više od 1 800 komada vatrenog oružja, više od 24 kilograma eksploziva i skoro 50 000 komada municije različitog kalibra.

Krajem prošle godine, u publikaciji Trade Update 2017, Transfers and Transparency objavljeno je da se Srbija nalazi na trećem mestu u svetu po transparentnosti u izvozu malog i lakog naoružanja. Ispred naše zemlje nalaze se samo Švajcarska i Nemačka. Kriterijum za klasifikaciju je pre svega redovnost izveštavanja međunarodnim institucijama.

Na samom kraju su utvrđeni izazovi i pretnje sa kojima se zemlje suočavaju u kontroli lakog naoružanja. Takođe, definisanje potreba i sredstava predstavlja bitan deo u krajnjoj implementaciji strategije.

4.7/5 - (3 votes)
Prethodni članakKradljivci kartica su sve uspešniji, evo efikasnog načina zaštite!
Sledeći članakCARINSKI PROPISI: Kada se oružje može preneti preko granice?