RFID kartice, efikasni bezbednosni novitet!

RFID kartice se koriste kao prateća oprema za kontrolu pristupa. Sve je više alarma, vrata, kapija, garaža koje se otključavaju RFID karticama

932
RFID kartice, efikasni bezbednosni novitet!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Prednost ovih kartica je u tome što je skeniranje brzo, za manje od jedne sekunde postavljanjem iznad čitača. Komunikacija između kartice i čitača se odvija putem radio signala. Bez ikakve potrebe za provlačenjem ili korišćenjem čitača. Klasične kartice obično rade na udaljenosti od 10cm od samog čitača.

Jedan od značajnihij modela je Mifare Classic 4K kartica. Funkcioniše na frekvenciji od 13.56 MHz.

Čipove u karticama je gotovo nemoguće klonirati ili falsifikovati što omogućava visok stepen zaštite. Nivo bezbednosti ovih kartica se klasifikuje odmah ispod biometrike (otisak prsta, skener rožnjače).

Procedura je sasvim jednostavna, klasične RFID kartice su napravljene tako da sadrže jedinstveni kod, koji prepoznaje karticu i odobrava pristup samo autorizovanom korisniku.

Na ovaj način se podiže nivo obezbeđenja imovine, osiguravajući ulazak samo osoba koje poseduju karticu.

Primena RFID kartica ima široki spektar. Mogu se koristiti, na primer, i kao platne kartice i postići istu suštinu kao i druge kartice sa magnetnim trakama ili smart čipovima.

Implementacija ovog sigurnosnog noviteta je izuzetno popularna u hotelijerstvu. Danas je veoma teško pronaći hotel sa tri ili više zvezdica koji u sobi nema sef, a na vratima sobe elektronsku bravu.

Sedamdesetih godina krenula je proizvodnja prve bušene kodirane kartice, koje su do današnjeg dana evoluirale do navedenih RFID modela.

Vreme savremenih informacionih tehnologija koje se razvijaju izuzetno brzo nameće potrebu za praćenjem istih. Sve sa primarnom namerom podizanja nivoa bezbednosti i zaštite.

5/5 - (4 votes)
Prethodni članakKineska policija koristi naočare s tehnologijom prepoznavanja lica
Sledeći članakDa li se kockate sa svojom budućnošću?