Stroža zaštita podataka o ličnosti (GDPR) uvođenjem nove regulative!

Opšta regulativa o zaštiti podataka o ličnosti, odnosno General Data Protection Regulation (GDPR) predstavlja novi pravni okvir koji propisuje način korišćenja podataka o ličnosti građana Evropske unije

204
Stroža zaštita podataka o ličnosti uvođenjem nove regulative!

GDPR stupa na snagu 25. maja 2018. godine, njegovim usvajanjem stvoren je jedinstven pravni instrument usaglašavanjem zakonskih propisa država članica.

GDPR propisuje da podaci mogu da se obrađuju samo u skladu sa zakonom, da to može da se radi samo u predviđene svrhe, te da se podaci nakon ostvarene svrhe moraju uništiti.

Kazne za nepoštovanje ovih propisa dosežu i do frapantnih 20 miliona evra, odnosno četiri procenata godišnjeg prometa!

U Srbiji zaštita podataka o ličnosti je uređena Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ovim zakonom reguliše se u potpunosti postupak u vezi sa podacima, od njihovog prikupljanja do uspešne zaštite. Organ nadležan za zaštitu podataka o ličnosti je Poverenik za informacije od javnog značaja.

Trenutno važeći zakon u Srbiji ni na koji način ne uvažava promene nastale razvojem informacionih tehnologija i novih biznis modela, a usvojen je pre skoro deset godina i do danas je ostao u gotovo istom obliku.

Ovaj pravni novitet propisuje da je “putovanje” podataka o ličnosti van granica EU dozvoljeno samo u određenim situacijama, što može da dovede do toga da će se kompanije iz EU ređe odlučivati da razmenjuju podatke s domaćim.

Stroža zaštita podataka o ličnosti (GDPR) uvođenjem nove regulative!
5 (100%) 4 ocena/e

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × three =