Lukavac pred ekološkom katastrofom?

Opštinu Lukavac kod Tuzle pogodila je ekološka katastrofa nakon što se, posle pucanja nasipa, velika količina bele tečnosti iz fabrike izlila u reku Spreču

202
Lukavac pred ekološkom katastrofom
- Sponzor članka -hikvision srbija

U Fabrici „Sisecam soda“ iz Lukavca pukao je nasip, nakon čega je istekla veća količina tečnosti sa taloga „Belog mora”, koja je poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u reku Spreču.

Profesor na Tehnološkom Fakultetu u Tuzli Abdel Đozić istakao je da je zbog baznih PH vrednosti ovog taloga povećana PH vrednosti Spreče. Đozić je istakao da je ovom prilikom došlo do opasnog narušavanja ekosistema reke Spreče i do dugotrajnog zagađenja zemljišta. On je dodao da će narednih dana biti izvršena analiza zemljišta od mesta pucanja nasipa.

Na terenu su inspekcijske službe koje pokušavaju da utvrde kako je došlo do pucanja nasipa, prenosi portal „Sodalive.ba”.

Apel Civilne zaštite Republike Srpske

Prema procenama Republičke uprave Civilne zaštite (RUCZ) voda zagađena otrovnom materijom mogla bi prirodnim tokom da dospe u Republiku Srpsku, u regiju Doboj, a potom nizvodno Bosnom sve do ušća u reku Savu, rekao je Srni portparol RUCZ Željko Stojanović.

„Apelujemo da stanovništvo, posebno vlasnici bunara uz reku Bosnu ne koriste vodu iz te reke dok na teren ne izađu nadležne ekipe i uzorkuju vodu“, izjavio je Stojanović Srni.

On je naveo da je RUCZ o akcidentu obaveštena juče posle podne, te da je neophodno da na teren prvenstveno izađu inspektori Inspektorata za vode Republike Srpske i nalože dalje aktivnosti.

„Inspektorat za vode je naša referentna tačka i ustanova na osnovu koje ćemo mi biti uključeni u sve što je potrebno. Očekujemo da kolege iz Federacije BiH izađu u javnost sa informacijama šta se tačno dogodilo i zašto se otrovna materija izlila u Spreču. Na nama u Republici Srpskoj je da uradimo ono što je do nas i da se zaštitimo”, kaže Stojanović.

„Ne možemo baratati informacijama hoće li napraviti problem širem stanovništvu u BiH i Hrvatskoj, ali sigurno je da se radi o ekološkoj katastrofi sa kakvom se BiH dosad nije susretala. Već se počeo širiti smrad ribe koja je uginula u dodiru sa otrovnom materijom, a ugroženi su i životi ljudi ako budu pili vodu iz bunara u blizini reke. Takođe, imamo zemljišta uz reku koja neće biti iskoristiva za poljoprivrednu proizvodnju”, rekao je za Večernji list sagovornik iz Uprave civilne zaštite u BiH koji se upoznao sa situacijom izlivanja otrovnih materija u reku Spreču, iz fabrike Sisecam Soda u Lukavcu.

Otrovna mrlja stigla do Gračanice, zagađenje vode u padu

Mrlja koju je u reci Spreči formirala hemikalija koja se izlila iz odlagališta Fabrike sode u Lukavcu, juče je primećena na području Gračanice i kreće se prema Doboju.

Željko Stojanović, iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske je za Srnu izjavio da kiselost te zagađene vode, odnosno njena PH vrednost u ovom trenutku iznosi 10 i da se smanjuje u odnosu na jučerašnji dan, kada je iznosila 12. Prema njegovim rečima, ta vrednost je još osetno iznad normalne koja iznosi pet do šest, ali ne i previsoka, ali će definitivno praviti štetu sve dok ne postigne uobičajenu vrednost.

„Očekuje se da ta kiselost, kada mrlja dođe do Doboja i mesta gde se Spreča uliva u Bosnu ona bude još manja“, rekao je Stojanović, dodajući da se očekuje da mrlja sa do ušća Spreče u Bosnu kod Doboja stigne sutra. Prema njegovim rečima, nadležne ekipe su na terenu, prate situaciju i javnost će biti obaveštavana o razvoju situacije.

On je ponovio upozorenje građanima u slivu Spreče i Bosne da do daljeg ne koriste vodu iz tih reka i da putem sredstava javnog informisanja prate situaciju, sve dok nadležne institucije ne jave da je voda za upotrebu.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović rekao je da incident na nasipu u fabrici sode u Lukavcu, odakle se 27. aprila izlila toksična materija u reku Spreču, upozorava da se problem deponovanja otpadnih materija mora ozbiljnije i sistemski rešavati na nivou oba entiteta.

Rate this post
Prethodni članakSrbija zvanično zabranjuje upotrebu tankih plastičnih kesa
Sledeći članakGDPR – Zakonska prekretnica u digitalnom dobu