Održan skup Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti u Novom Sadu

U Novom Sadu, 26. maja 2018. godine održano je tradicionalno druženje menadžera korporativne bezbednosti, koje ima za cilj da okupi članove Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, kako bi razmenili ideje i iskustva na temu korporativne bezbednosti i upravljanja rizicima u kompanijama iz kojih dolaze.

176
ODRŽAN SKUP SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA KORPORATIVNE BEZBEDNOSTI U NOVOM SADU

U uvodnom delu skupa, prisutne je pozdravio predsednik Asocijacije prof. dr Dragan Trivan koji se  zahvalio prisutnim članovima koji su se odazvali pozivu da učestvuju na jednom ovakvom skupu, jer je to ujedno i jedan od osnovnih ciljeva ove Asocijacije – da povezuje članove, menadžere korporativne bezbednosti. Trivan je ovom prilikom napomenuo da je Asocijacija dosta toga uradila tokom ovih 6 godina postojanja i da je uzela učešće u organizaciji brojnih događaja koji su imali za cilj promovisanje funkcije menadžera korporativne bezbednosti. Posebno je istakao da je u toku izrada Nacrta Zakona o kritičnoj infrastrukturi gde je SAMKB uzeo značajno učešće i dao konstruktivne predloge i sugestije.

U narednom periodu, sa njihovim partnerima u Hrvatskoj (Hrvatskom udrugom menadžera sigurnosti HUMS) pokušaće da domaćoj javnosti i svojim članovima približe tematiku novog usvojenog zakon, a koji se tiče GDPR Zaštite podataka o ličnosti i obaveza koje proizilaze za kompanije iz kojih dolaze članovi Asocijacije.

U radu skupa u Novom Sadu učestvovao je i magistar Alen Ostojić, predsednik HUMS-a, koji se zahvalio na pozivu da učestvuje na jednom ovakvom skupu u organizaciji SAMKB. Ostojić je istakao da u svetlu novih digitalnih tehnologija koje postoje u društvu treba preduzeti nova saznaja u oblasti korporativne bezbednosti i edukacije menadžera korporativne bezbednosti, i dodao da, ukoliko SAMKB proceni da je potrebno tematiku novog Zakona o zaštiti podataka bliže izložiti i upoznati članove Asocijacije, da će HUMS biti na raspolaganju oko realizacije zajedničkog skupa dveju Asocijacija u cilju približavanja novina u okviru nedavno donetog Zakona u Srbiji.

Tokom skupa održane su prezentacije iz dela upravljanja rizicima u velikim privrednim sistemima koje su imale za cilj da upoznaju i podstaknu raspravu među članovima na ovu temu.

Vladimir Mićić, direktor sektora bezbednosti Aerodroma Nikola Tesla AD Beograd, predstavio je temu „Primena dronova u sektoru bezbednosti“ i ukazao na primenu dronova u raznim oblastima poput komercijalne primene, security i safety primene kao i aktivnosti suprotnih Zakonu i efekte primene iste, kao i neželjene posledice koje upotreba dronova može imati na kompanije i društvo.

Saša Todorović, iz kompanije NIS predstavio je prezentaciju „Upravljanje rizicima u NIS-u“ i napomenuo da su rizici po kompaniju postali značajniji od kada se pojavio veći obim pretnji. Prema njegovim rečima, faze upravljanje rizicima možemo podeliti na identifikovanje rizika, analizu i procenu rizika, definisanje mera za upravljanje rizicima i monitoring mera za upravljanje rizicima.

Zoran Ivanović iz tehničke službe bezbednosti NIS-a predstavio je trenutno aktuelni „Projekat integralne tehničke zaštite Rafinerije nafte Pančevo“.

Po završetku radnog dela, druženje među članovima SAMKB nastavljeno je na turniru u streličarstvu koji je održan na Petrovaradinskoj tvrđavi. Tom prilikom su podeljene i medalje najboljima, pa je shodno rezultatima ostvarenim na turniru prvo mesto i zlatnu medalju osvojio Vladimir Veljković iz kompanije CP Securty d.o.o. iz Beograda, drugo mesto i srebrnu medalju osvojio je Vladimiru Lukić iz firme Special Security d.o.o. iz Novog Sada, dok je treće mesto osvojio Dragan Suhanek, takođe iz firme CP Security.

skup-menadzera-korporativne-bezbednosti

Druženje i razmena ideja nastavljena je na ručku koji je ovom prilikom upriličen za sve učesnike skupa u restoranu „Terasa“ na Petrovaradinskoj tvrđavi sa prelepim pogledom na Dunav i čitav Novi Sad. Nakon toga, članove SAMKB i goste čekalo je iznenađenje – obilazak laguma Petrovaradinske tvrđave uz pratnju profesionalnog vodiča i predavanje na temu istorije Petrovaradinske tvrđave sa akcentom na vojnim strategijama i doktrinama koje su se koristile u izradi tvrđave i kasnije tokom odbrane iste.

Na ovom izuzetno dobro organizovanom skupu, srpski menadžeri bezbednosti su još jednom imali priliku da razmene svoja iskustva i ideje, ali i da se upoznaju sa novim trendovima u oblasti korporativne bezbednosti, a novi članovi Asocijacije imali su priliku da se upoznaju sa idejom i ciljevima strukovne asocijacije iz oblasti korporativne bezbednosti u našoj zemlji.

Održan skup Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti u Novom Sadu
5 (100%) 3 ocena/e

NAPIŠI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 5 =