Održana Međunarodna konferencija „Cyber risk“ u Zagrebu

Međunarodna konferencija Cyber Risk održana je u hotelu Westin Zagreb, 22. maja 2018. godine, u organizaciji Hrvatskog instituta za urbanu sigurnost i medijskog pokroviteljstva časopisa Zaštita i kompanije Tectus d.o.o.

208
Održana Međunarodna konferencija „Cyber risk“ u Zagrebu
- Sponzor članka -hikvision srbija

Međunarodna konferencija je održana u saradnji sa Institutom za osiguranje i časopisom Zaštita, a namenjena je predstavnicima korporativnog sektora i tržištu osiguranja Hrvatske i regiona. Konferencija se bavila temama iz područja sajber bezbednosti, sa naglaskom na tehnike očuvanja bezbednosti i poslovanja u slučaju sigurnosne kompromitacije, kao i proaktivnim i reaktivnim merama u svrhu održavanja sajber bezbednosti i smanjivanja učinka mogućih šteta. Na Konferenciji su obrađivane teme kao što su sajber pretnje i održavanje sajber bezbednosti u kompanijama, strategije upravljanja sajber rizicima, IT osiguranje, kreiranje polisa osiguranja od IT rizika, kao i oporavak nakon sajber napada i kontinuitet poslovanja.

Ubrzani napredak tehnologije, poznato je, doneo je i veliki broj novih izazova, a uz galopirajući broj pametnih i povezanih uređaja i građani i kompanije sve su izloženiji ovoj vrsti napada. Sajber napadi i pretnje među najvećim su rizicima sa kojima se suočava korporativni sektor u svetu. Iako ne postoji apsolutna sigurnost, rizike treba svesti na prihvatljivu meru.

Na godišnjem nivou u Hrvatskoj i regionu dogodi se oko 1 200 krivičnih dela iz domena kibernetičkog kriminaliteta, a taj broj raste svake godine. Situacija je još ozbiljnija ako se uzme u obzir da deo oštećenih, zbog straha za poslovnu reputaciju, nije sklon prijavljivanju ovakvih incidenata i krivičnih dela, zbog čega se smatra da je brojka znatno veća.

Sve kompanije su dužne da, prema novoj EU Direktivi, povećaju nivo IT sigurnosti i obavezno prijavljuju napade na svoj sistem, stvarajući tako prostor za osiguravajuća društva jer, zbog mogućih visokih šteta, postoji velika šansa da kompanije taj rizik prebace na osiguravajuće kuće.

O izazovima koje pred kompanije ali i društvo postavlja kibernetički kriminalitet, zbog čega su sajber napadi i pretnje među najvećim rizicima sa kojima se suočava korporativni sektor u svetu, govorili su na konferenciji Cyber Risk, koja je održana 22.maja u hotelu Westin Zagreb. Na Konferenciji su govorili stručnjaci iz Hrvatske i regiona, ali i svetski stručnjaci poput Krzysztof Socha, ispred Evropska komisija koji je govorio o tome kako se (ne) odnositi prema sajber incidentima. Konferenciju su otvorili i Dragan Marić iz Službe kibernetičke sigurnosti MUP-a RH koji je govorio o suzbijanju sajber kriminala i trendovima i izazovima koji ga prate, i Jurica Čular iz Zavoda za sigurnost informacijskih sustava.

O tehnologiji u borbi protiv sajber kriminala govorio je Vedran Zulin, iz INsig2 Hrvatska kao i Slaven Smojver, koji je objasnio kako se uveriti da je vaš informacioni sistem siguran, a Gordan Gardašanić, iz Croatia osiguranja govorio je o sajber kriminalu i njegovim posledicama na transport.

Dražen Pranić iz Atlantic grupe govorio je o primeni Cyber Threat Intelligence u korporativnom okruženju. Uz predavanja o strategiji obrane od sofisticiranih pretnji, upravljanju sajber rizicima, sajber forenzici, govorili su i stručnjaci iz osiguravajućeg sektora, poput Tina Lesića, koji je govorio o upravljanje sajber rizicima i osiguranju, i objasnio kako se kreira polisa sajber osiguranja, te kako proceniti rizike.

Sajber napadi i pretnje su među najvećim rizicima sa kojima se suočava korporativni sektor u svetu, a kao odgovor na to, globalna industrija osiguranja kreirala je i tržištu ponudila moderne osiguravajuće proizvode koji sadrže pokrića za takve rizike, a o čemu je osim tokom predavanja bilo reči i na radionici „Osiguranje sajber rizika: od kreiranja polise do rešavanja šteta“.

Konferencija „IT Securuty Roadshow: IDC Adriatic Security Summit 2018“ u Beogradu

Kompanija „IDC“ tradicionalno dovodi svetske predavače u region centralne i istočne Evrope. Nastavljajući tu tradiciju, „IDC“ je 16. i 17. aprila 2018. godine u Beogradu, u hotelu Hilton organizovao „IT Security Roadshow“ konferenciju, koja je okupila specijaliste za IT bezbednost, IT menadžere, IT planere, kao i veliki broj krajnjih korisnika.

Učesnici konferencije bili su menadžeri korporativne bezbednosti iz javnog i privatnog sektora Srbije, ali i zemalja regiona. Ovo je bila prilika da razmene iskustva i pokažu primeri dobre prakse, ali i izazovi sajber bezbednosti i zaštite informacija, sa kojima se suočava sistem korporativne bezbednosti u procesima upravljanja u javnim i privatnim kompanijama, ali i drugim institucijama.

Nakon reči dobrodošlice regionalnog menadžera Zorane Jurić, uvodnu reč imala je Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Tatjana Matić je na otvaranju konferencije IDC Adriatic Security Summit 2018, u Beogradu saopštila da je Republika Srbija prema indeksu razvoja nacionalne informacione bezbednosti na 10. mestu na listi od 69 zemalja koju je utvrdila The e-Governance Academy.

„Ovu poziciju Srbija je zauzela pre svega zahvaljujući visokim ocenama za borbu protiv sajber kriminala, kao i za regulativu u ovoj oblasti i zaštitu ključnih servisa“, istakla je Matić. Ona je podsetila da je prošle godine Vlada Republike Srbije usvojila Strategiju razvoja informacione bezbednosti, kojom su utvrđeni strateški prioriteti razvoja u ovoj oblasti.

„Ministarstvo nadležno za telekomunikacije započelo je i proceduru za usvajanje Akcionog plana za sprovođenje Strategije informacione bezbednosti. Utvrđene mere odnose se na bezbednost IKT sistema, informacionu bezbednost građana, borbu protiv visokotehnološkog kriminala, informacionu bezbednost Republike Srbije i međunarodnu saradnju“, rekla je državni sekretar najavivši za ovu godinu usvajanje izmena Zakona o informacionoj bezbednosti, kojima će se izvršiti potpuno usklađivanje sa evropskom Direktivom o mrežnoj i informacionoj bezbednosti.

Ona je navela i da je u martu ove godine potpisan Protokol o saradnji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i RATEL-a u cilju razmene podataka o incidentima koji mogu da imaju značaj uticaj na narušavanje informacione bezbednosti IKT sistema od posebnog značaja, kao i da je krajem prošle godine sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Ministarstvo potpisalo Protokol o saradnji koji uključuje i osnivanje Centra za zaštitu privatnosti i bezbednosti u digitalnom prostoru.

„Strategijom informacione bezbednosti predviđena je međunarodna saradnja u cilju razmene informacija, znanja i iskustva sa inostranom mrežom nacionalnih, profesionalnih i međunarodnih centara za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima“, dodala je, navodeći da je na planu informacione bezbednosti uspostavljena saradnja sa američkom ambasadom u Beogradu, OEBS-om, Međunarodnom unijom za telekomunikacije, Akademijom za elektronsku upravu Republike Estonije, Diplo fondacijom, švajcarskim Dikef-om (DCAF).

„Tehnološki razvoj donosi i nove bezbednosne probleme, gde sajber napadi mogu bitno da ugroze poslovanje preduzeća, funkcionisanje državne infrastrukture i nacionalnu bezbednost, dok su pojedinci, a pre svega deca, sve više izloženi riziku od prevara, ucena i zlostavljanja putem interneta. Svesni rizika i otvoreni za digitalnu transformaciju, spremni smo za izazove koje donosi budućnost“, zaključila je državni sekretar.

Uvodnu reč imao je i Nj.E. gospodin Kajl Skot, ambasador Sjedinjenih Američkih država u Srbiji. O digitalnoj transformaciji kompanija govorio je Mark Child, Research Manager IDC CEMA za centralnu i istočnu Evropu. O građenju organizacije otporne na sajber napade govorio je Martin Borrett, iz IBM-a, a osiguravanju mreže do omogućavanja digitalne transformacije govorio je Emir Arslanagic, regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu i Tursku. Nakon toga organizovana je panel diskusija na temu odbrane kritične infrastrukture gde su govorili istaknuti stručnjaci iz regiona poput Milana Sekuloskog, Nebojše Jokića, Gorazda Božiča, Rajka Sekulovića, i Jurice Čulara.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakMigrantska kriza u BiH prilika za jačanje terorističkih uporišta islamskih ekstremista
Sledeći članakJavna rasprava o nacrtima Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije i Strategije odbrane Republike Srbije