Predstavljen projekat „SAMOODBRANA POD STRESOM” u opštini Savski venac

Predsednica opštine Savski venac i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda Irena Vujović i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević predstavile su u prostorijama opštine projekat „Samoodbrana pod stresom” čiji je cilj da unapredi psihofizičke sposobnosti i potrebne veštine i znanja za bezbedniji život žena u savremenom okruženju.

182
PREDSTAVLJEN PROJEKAT„SAMOODBRANA POD STRESOM” U OPŠTINI SAVSKI VENAC
- Sponzor članka -hikvision srbija

Irena Vujović je tom prilikom istakla da ovaj projekat znači nastavak uspešne saradnje sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu grada Beograda kao i Gradskim centrom za fizičku kulturu. Ona je dodala da se Udruženje „Jaka žena” obratilo opštini Savski venac sa jednim izuzetno dobrim projektom koji je ona kao jedina predsednica opštine u gradu i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda odmah prihvatila.

„Udruženje „Jaka žena” u saradnji sa opštinom Savski venac i Gradskim centrom za fizičku kulturu sprovodiće edukaciju i vežbe sa ženama koje su žrtve nasilja ili ženama koje osete potrebu da prođu kroz ovu vrstu edukacije, pre svega radi prevencije. Svi se zalažemo za nultu toleranciju na nasilje i apelujemo na žene da se obrate i razgovaraju sa stručnim licima, ali pored toga radimo i na njihovom ekonomskom osnaživanju“ istakla je Vujović. Ona je dodala i da opština već sprovodi niz projekata podrške ženama.

„Ovaj projekat realizovaće se u Gradskom centru za fizičku kulturu, počeće u junu, trajaće tri meseca i biće besplatan. U program će za početak biti uključeno 30 polaznica, a obuka koju je osmislilo udruženje „Jaka žena” u saradnji sa Inovacionim centrom Fakulteta bezbednosti održavaće se svakog vikenda“ rekla je Vujović i apelovala na žene da se prijave, dodajući da bi volela da ovaj model, ukoliko bude uspešan, preuzmu i druge opštine i zahvalila svim učesnicima u njegovoj realizaciji.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je istakla da je ovaj program nešto novo, kreativno i vrlo značajno i dodala da su ovakvi programi ranijih godina bili poznati samo u razvijenim evropskim zemljama.

„Drago mi je da po prvi put Grad Beograd, Sekretarijat za socijalnu zaštitu može da podrži ovakav projekat koji će se održati u naredna tri meseca kao pilot projekat. Dugujemo veliku zahvalnost Ireni Vujović koja je prva prihvatila i omogućila razvijanje ovog projekta, samom udruženju što su doneli nešto novo, kao i Gradskom centru za fizičku kulturu“ istakla je Nataša Stanisavljević koja je dodala da su, prema statistici, žene češće žrtve nasilja od muškaraca.

Prema njenim rečima prevencija je veoma važna i ovaj projekat kroz jačanje psihofizičkih sposobnosti može da pomogne svakoj ženi, a kao besplatan biće dostupan i štićenicama iz Sigurne kuće, mada je tendencija da se proširi i na sve druge gradske opštine.

Direktor Gradskog centra za fizičku kulturu Nebojša Stojanović je ponovio da je veoma zadovoljan saradnjom sa opštinom Savski venac koja je u protekle dve godine pokrenula niz aktivnosti kojih se ranije niko nije setio.

Koordinatorka programa iz Udruženja „Jaka žena” Dragana Bajkanović zahvalila je predsednici opštine koja je prepoznala važnost ove teme i dala podršku ovom projektu. Ona je istakla da je cilj ovog projekta da svaka žena ovlada psihofizičkim veštinama samoodbrane i samim tim prepozna nasilje i bude u mogućnosti da nekonfliktno reši tu nasilnu situaciju.

Povodom obеlеžavanja 18. maja, koji jе na zajеdničku inicijativu mrеžе nеvladinih organizacija „Žеnе protiv nasilja” i Koordinacionog tеla za rodnu ravnopravnost Vlada Srbijе uspostavila kao Dan sеćanja na ubijеnе žеnе žrtvе nasilja, potprеdsеdnica Vladе Zorana Mihajlović podsetila je na sumornu statistiku koju moramo da mеnjamo tako što ćеmo ohrabriti žеnе da prijavе nasilnikе, ali i tako što ćеmo višе raditi na prеvеnciji nasilja.

„Višе od 350 žеna jе ubijеno u poslеdnjih dеsеt godina, 21 u prva čеtiri mеsеca ovе godinе. To jе poražavajući podatak. Moja poruka svim žеnama jе da nе trpе nijеdan šamar, da prijavе nasilnika. Porеd toga, moramo raditi višе na prеvеnciji nasilja, a najdеlotvorniji put jе ako krеnеmo od najmlađih, od dеčaka i dеvojčica. Nasiljе sе nе dеšava nеkom drugom, ono jе svuda oko nas, i ako sе svi nе angažujеmo bićе ga još višе. Zato jе važno raditi sa dеcom još od vrtića, osnažiti porodična savеtovališta, organizovati еdukacijе na lokalu, uključiti mеdijе“, istakla je Mihajlović.

Obuke počinju 10. juna i održavaće u prostorijama Gradskog centra za fizičku kulturu u ulici Deligradska 27. Zainteresovane sugrađanke za program se mogu prijaviti do 8. juna 2018. godine putem mejl adrese: [email protected] . Više informacija možete dobiti pozivom na broj 011/2061-800.

Rate this post
Prethodni članakObeležen Dan policije
Sledeći članakObeležen Svetski dan zaštite životne sredine