Saveti za bezbedno plaćanje karticama u inostranstvu

Sezona letovanja i odmora je pred nama, a jedna od dilema koje planiranje putovanja nosi sa sobom je - da li za plaćanje koristiti gotovinu ili platnu karticu? Sigurno je da nam korišćenje platnih kartica u inostranstvu obezbeđuje veću fleksibilnost, ali preduslov za pravilno i bezbedno korišćenje je blagovremeno informisanje i pridržavanje saveta.

1892
saveti-za-bezbedno-placanje-karticama-u-inostranstvu
- Sponzor članka -hikvision srbija

Jedna od dilema koje planiranje putovanja nosi sa sobom je – da li za plaćanje koristiti gotovinu ili platnu karticu? Sigurno je da nam korišćenje platnih kartica u inostranstvu obezbeđuje veću fleksibilnost, ali preduslov za pravilno i bezbedno korišćenje je i blagovremeno informisanje i pridržavanje saveta, kako se putovanje iz snova ne bi pretvorilo u noćnu moru.

Uvek imajte u vidu da je za korišćenje kartice na šalterima banaka u inostranstvu ili prilikom kupovine uglavnom neophodno da imate i ličnu ispravu (pasoš) kod sebe. Pre polaska, proverite stanje na računima sa kojih će biti vršena plaćanja ili podizana gotovina u inostranstvu.

Preporučljivo je i da pre odlaska u inostranstvo uključite SMS obaveštavanje o obavljenim transakcijama, ukoliko ga već nemate, radi kontrole potrošnje i sprečavanja zloupotrebe. Takođe, sa mobilnim operaterom proverite da li Vam je uključen roming za konkretnu zemlju, kako biste mogli blagovremeno da primate obaveštenja o transakcijama.

  1. Pre odlaska na put, dobro se informišite

Raspitajte se u svojoj banci koje kartice imaju posebne karakteristike koje su pogodne za određeni vid plaćanja. Treba imati u vidu i da je upotreba kartice ograničena na dnevnom nivou – svaka banka određuje maksimalne limite za kartice koje izdaje, a i neke države imaju svoje limite za podizanje gotovine u toku 24 sata. Na primer, u Austriji je to maksimalno 400 evra, a u nekim zemljama i manje. Takođe, treba imati u vidu da je kod pojedinih banaka potrebno posebno aktivirati karticu za korišćenje van granica naše zemlje.

Gotovo sve platne kartice izdate od strane poslovnih banaka u Srbiji se mogu koristiti u inostranstvu. Od kartica koje se izdaju u Srbiji, to su Visa, MasterCard, Maestro i American Express. Imajte u vidu i da tzv. co-branding kartice uglavnom nisu predviđene za korišćenje u inostranstvu.

Važno je znati da ako bankomat „proguta“ karticu u inostranstvu, istu ćete dobiti tek po povratku, u ekspozituri svoje banke u Srbiji.

Nezavisno od toga kako ostanete bez kartice (izgubljena kartica, ostala u bankomatu, ukradena kartica), potrebno je da to odmah prijavite svojoj banci. Zbog toga se, pre odlaska u inostranstvo, podsetite kako prijavljujete nestanak kartice svojoj banci.

  1. Plaćajte direktno određenim vrstama platnih kartica u hotelima, restoranima i prodavnicama, jer time izbegavate plaćanje provizije za podizanje gotovine na bankomatima

Kartice, poput American Express-a ili Gold i Platinum kartica Visa-e i MasterCard-a, mogu Vam u pojedinim radnjama ili ugostiteljskim objektima u inostranstvu doneti popuste na plaćanja, jer je to uobičajeno u konkurentskoj trci davaoca usluga.

Prilikom kupovine u inostranstvu, preporuka je da plaćanje obavite karticom vezanom za devizni račun, na POS terminalu, jer za većinu kartica ne postoji provizija pri plaćanju. Ukoliko Vam trgovac (ili bankomat) ponudi konverziju valuta na licu mesta, savetujemo da to odbijete. Kursevi za ovakvu konverziju veoma su nepovoljni. Recimo, ako karticom vezanom za dinarski račun plaćate u Grčkoj i trgovac ponudi da račun iskaže u dinarima, odbijte ponudu. Konverziju će uraditi Banka pod neuporedivo povoljnijim uslovima od onih koje biste dobili od trgovca.

Za razliku od korišćenja platnih kartica u zemlji, pri korišćenju u inostranstvu poslovne banke naplaćuju više provizije za sve vrste korišćenja platnih kartica. Podizanje gotovine na bankomatima podrazumeva proviziju, ali uvek je povoljnije koristiti debitnu od kreditne kartice.

Ako vam je potrebna gotovina, podignite je na bankomatu koristeći debitnu, a ne kreditnu karticu, jer su provizije za podizanje gotovine debitnom karticom niže. Ukoliko je banka čiju karticu koristite deo međunarodne grupacije, moguće je i da se za podizanje gotovine debitnom karticom na bankomatima te grupacije uopšte ne naplaćuje provizija.

Provizije za podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu se kreću od 1 do 3% ili se naplaćuju fiksne naknade od 3-5 evra po transakciji. Za istu uslugu na šalteru banke u inostranstvu se naplaćuje provizija od 3-5%, odnosno, od 3-5 evra po transakciji.

Čak i za plaćanje robe kupljene u inostranstvu se naplaćuju provizije i one se kreću oko 1%. Kod pojedinih platnih kartica je moguće da se pri transakciji naplaćuje kombinacija provizije i naknade, npr. 0,25%+2 evra za podizanje gotovine ili da postoji minimalna naknada, npr. 3%, min. 3 evra po transakciji.

  1. Koristite karticu na bezbedan način i sačuvajte račune

Korišćenje kartica svuda, pa i u inostranstvu zahteva oprez. Prilikom plaćanja računa u kafićima i restoranima obavezno tražite da se plaćanje obavi pred vama. Iz bezbednosnih razloga, karticu nemojte ostavljati bez ličnog nadzora – neka je trgovac upotrebi pred Vama. PIN nikako ne nosite zajedno sa karticom i nemojte ga saopštavati drugoj osobi.

Slip koji dobijete prilikom plaćanja računa sačuvajte dok transakcija ne bude proknjižena, tj. dok ne dobijete mesečni izvod iz banke. U slučaju da uočite nedoslednosti ili nepravilnosti na svom računu, odmah kontaktirajte svoju banku.

U retkim slučajevima dešava se da , kada službenik banke uoči sumnjive transakcije na osnovu kojih zaključi da je u pitanju zloupotreba ili pokušaj zloupotrebe kartice, bude izvršena preventivna privremena blokada Vaše platne kartice. U tom slučaju biće vam poslat SMS sa obaveštenjem i kontaktiraće Vas službenik Banke radi provere ispravnosti transakcija.

Šta je neophodno znati?

Pre odlaska u inostranstvo i korišćenja platne kartice, obavezno se u svojoj banci informišite o sledećem:

  • Da li je moguće koristiti karticu u inostranstvu i da li je aktivirana za korišćenje u inostranstvu?
  • Kako prijaviti izgubljenu ili ukradenu karticu u inostranstvu?
  • Koliki je dnevni, a koliki mesečni limit potrošnje kartice u inostranstvu?
  • Da li se kartica može koristiti na bankomatima, na šalterima banaka i za kupovinu u inostranstvu ili za samo neke od navedenih mogućnosti?
  • Kolike su provizije za korišćenje bankomata u inostranstvu, za podizanje gotovine na šalterima banaka u inostranstvu i za plaćanje u trgovinama u inostranstvu?
  • Koji kurs primenjuje banka za konverziju transakcija obavljenih u inostranstvu?

Tokom boravka u inostranstvu i korišćenja kartice vodite računa o sledećem:

  • Nikada nemojte dozvoliti prodavcu da karticu „provlači“ kroz POS terminal, a da vi to ne vidite.
  • Uvek po završenoj transakciji sačuvajte isečak o plaćanju i račun (u trgovini) ili potvrdu (pri podizanju gotovine na šalteru ili bankomatu).
  • Ukoliko imate SMS obaveštavanje o obavljenim transakcijama, proverite da li je transakcija dobro „proknjižena“.
  • Po povratku iz inostranstva proverite da li su sve transakcije adekvatno proknjižene na Vašem računu i dok god sve transakcije ne budu evidentirane na Vašem računu čuvajte isečke, račune i potvrde o plaćanjima ili podignutoj gotovini.
5/5 - (2 votes)
IZVORN1info
Prethodni članakIndustrija 4.0: Dolazak na srpsko tržište
Sledeći članakSERTIFIKACIJA ZA RAD SA TAJNIM PODACIMA: Kako da budete ugovarač u poverljivom ugovoru?