Izmene i dopune Zakona o komunalnoj policiji Crne Gore: Uvodi se korišćenje biber-spreja, a moći će i da privode

Komunalni policajci u Crnoj Gori ubuduće će prvo morati da upotrebe biber-sprej, pa tek onda pendrek ukoliko je potrebno, predviđeno je izmenama Zakona o komunalnoj policiji.

362
komunalna-policija-crne-gore
- Sponzor članka -hikvision srbija

Komunalni policajci u Crnoj Gori ubuduće će prvo morati da upotrebe biber-sprej, pa onda pendrek, predviđeno je izmenama Zakona o komunalnoj policiji. Predstavnica Zajednice opština Crne Gore Sanja Živković saopštila je da su se na ovaj korak odlučili kako bi smanjili upotrebu pendreka.

„Uvođenje biber-spreja je predloženo kao sredstvo koje ima manje negativnih posledica u odnosu na upotrebu pendreka. Kada se koristi palica nanose se povrede, a da bi se to sprečilo, predložili smo uvođenje biber-spreja jer on ne ostavlja nikakve zdravstvene posledice. Palica i dalje ostaje kao sredstvo prinude, ali samo ako biber-sprej nema dejstvo“, objasnila je.

Živkovićeva je takođe objasnila i da je izmene postojećeg Zakona pripremilo Ministarstvo javne uprave, koje je usvojilo predlog Zajednice u delu ograničavanja upotrebe sile, odnosno pendreka. Cilj izmena je da se konačno definišu ovlašćenja komunalne policije.

Izmenama je predviđeno da komunalni policajci mogu da pomažu nadležnim organima i javnim službama kada se proceni da je to neophodno, što je dosad činila policija.

„Prema važećem Zakonu, komunalni policajac ne sme da upotrebi silu ako ga subjekat nadzora direktno ne napadne. Međutim, nekada se neke radnje ne mogu sprovesti a da se ne upotrebi sila. Upotrebom sile se smatra i hvatanje za ruku ako, na primer, lice neće da stavi ruke u položaj da može da bude lišeno slobode”, navodi ona.

Komunalni policajac sada može, u cilju sprovođenja komunalnog nadzora, da dovede u službene prostorije osobu zatečenu u narušavanju komunalnog reda koji predstavlja prekršaj ili u vršenju drugog kažnjivog dela. To znači da im je dozvoljeno da osobu liše slobode, u smislu ograničenja slobode kretanja, ali ne i “meru obavezivanja subjekata komunalnog nadzora da se kreće u pravcu koji odredi komunalni policajac“, precizirano je izmenama Zakona.

Komunalna policija će biti efikasnija

Izmene i dopune Zakona o komunalnoj policiji trebalo bi da doprinesu njenom boljem funkcionisanju, kao i efikasnijem sprovođenju propisa i radu organa lokalnih samouprava, saopštila je generalna direktorka za lokalnu samoupravu, Jadranka Vukčević.

„Jedan od ključnih razloga za donošenje Izmena i dopuna je dalje unapređenje zakonskih rešenja koja treba da otklone određene slabosti i probleme u funkcionisanju komunalne policije”, izjavila je Vukčević na okruglom stolu povodom javne rasprave o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o komunalnoj policiji.

Ona je, na okruglom stolu koji je organizovalo Ministarstvo javne uprave, navela da bi se na taj način stvorili dodatni uslovi za efikasnije sprovođenje propisa iz nadležnosti opština i obezbedio efikasniji rad organa lokalne samouprave u realizaciji njenih politika.

Vukčević je podsetila da je Ministarstvo prilikom pripreme teksta Nacrta tražilo od nadležnih opštinskih službi, odnosno komunalne policije, da se izjasne o primeni važećeg Zakona, kao i da dostave primedbe i sugestije u cilju unapređenja postojećih rešenja.

Iz Ministarstva je saopšteno da su članovi radne grupe na okruglom stolu predstavili najznačajnije izmene i dopune Zakona koje se odnose se na davanje statusa ovlašćenog lica komunalnom policajcu u cilju jačanja njegove krivično-pravne zaštite, kao i proširenje, dopunu ili jasnije preciziranje ovlašćenja kako bi rad te službe bio efikasniji.

Na skupu je ocenjeno da bi predložena rešenja trebalo da obezbede kvalitetnije funkcionisanje komunalne policije, čime bi se stvorili uslovi za kvalitetnije obezbeđenje komunalnog reda.

Predstavnici komunalne policije u radnoj grupi pohvalili su, kako je saopšteno, konstruktivnu saradnju sa Ministarstvom na tekstu zakona, dok su učesnici javne rasprave pohvalili predložena rešenja i saopštili predloge u cilju unapređenja statusa komunalnih policajaca.

Izmene i dopune Zakona o komunalnoj policiji trebalo bi da doprinesu njenom boljem funkcionisanju, kao i efikasnijem sprovođenju propisa i radu organa lokalnih samouprava, prenosi RTCG.

Povećaće se i broj biciklističkih patrola

Budžetom za 2019. godinu najverovatnije će biti planirano povećanje broja biciklističkih patrola Komunalne policije. Kako je najavio načelnik Goran Janković, naredne godine trebalo bi da ih bude deset, što je četiri više nego ove godine.

„U planu je da budžetom za 2019. godinu povećamo broj biciklističkih patrola, odnosno bicikala, jer su se pokazale kao vrlo efikasne i opravdale su svrhu. Sada imamo šest, a zahtevaćemo da ih sledeće godine bude najmanje deset”, izjavio je Janković.

Navodeći da su pozorničke patrole vezane za određene lokaciju, on ističe da su biciklističke patrole operativne, da patroliraju i mogu lako da menjaju lokacije, što se pokazalo kao veoma efikasno. Kako dodaje, one su, u zavisnosti od vremenskih prilika, aktivne od polovine maja do oktobra.

Kada je u pitanju sprovođenje Zakona o bezbednosti saobraćaja u MUP-u, tj. Upravi policije i Komunalnoj policiji glavnog grada Crne Gore, Janković kaže da su analizirajući stanje na terenu određene crne tačke na teritoriji grada.

„Na teritoriji Podgorice postoji nekoliko crnih tačaka, kada se radi o nepropisnom parkiranju i zaustavljanju na saobraćajnicama. Zbog toga smo, pored biciklističkih, uveli i pozorničke reone u delu grada preko Morače u Moskovskoj ulici i bulevarima Svetog Petra Cetinjskog i Džordža Vašingtona, u centru u Ulici slobode, na Trgu nezavisnosti i kompletnom platou oko njega, zatim u Ulici Stanka Dragojevića, na Bulevaru Ivana Crnojevića, kao i čitavom dužinom Ulice kralja Nikole, od hotela Nikšić do Zabjela, gde su biciklističke staze i gde posebno vršimo kontrolu”, naveo je Janković.

5/5 - (1 vote)
IZVORRTCG
Prethodni članakSrbija vraća ekološki dug: Smanjena upotreba plastičnih kesa za čak 60 procenata!
Sledeći članak„Kasperski” otvara kancelariju u Srbiji