Saradnja srpske i crnogorske policije: Ministri Srbije i Crne Gore potpisali sedam sporazuma i dva protokola

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludinom Nuhodžićem o saradnji policija dveju zemalja u borbi protiv organizovanog kriminala, a nakon sastanka ministri su potpisali sedam sporazuma i dva protokola o pograničnom saobraćaju i graničnoj kontroli.

238
Saradnja srpske i crnogorske policije: Ministri Srbije i Crne Gore potpisali sedam sporazuma i dva protokola
- Sponzor članka -hikvision srbija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludinom Nuhodžićem o saradnji policija dveju zemalja u borbi protiv organizovanog kriminala, a nakon sastanka ministri su potpisali sedam sporazuma i dva protokola o pograničnom saobraćaju i graničnoj kontroli.

„Razgovarali smo o aktuelnim dešavanjima na našim prostorima i unapređenju saradnje kako bi osigurali potpunu bezbednost naših građana. U borbi protiv organizovanog kriminala, mi nemamo drugi izbor, nego da pobedimo i pokažemo građanima i Srbije i Crne Gore da zajedničkim radom, saradnjom i razmenom informacija možemo da slomimo organizovani kriminal i uhapsimo sve one koji su organizatori ili izvršioci nekih od najtežih krivičnih dela“, istakao je Stefanović.

On je naveo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije izuzetno zadovoljno saradnjom sa kolegama iz Crne Gore i podsetio da je razmena informacija između dva ministarstva i kroz različite zajedničke operativne timove svakodnevna.

Stefanović je istakao i da će sporazumi o pograničnom saobraćaju i graničnoj kontroli, koji su potpisani, doprineti unapređenju efikasnosti rada graničnih policija dveju zemalja.

„Kada je reč o iregularnim migracijama, podsetio bih da to nije pitanje koje dotiče samo našu zemlju i da za ovaj problem mora biti pronađen jedinstven odgovor na nivou čitave Evrope. Mi želimo da razvijamo sa komšijama u regionu najsnažnije i najbolje moguće odnose i kako bismo ujedno i zajednički zauzeli stav, kojim bismo štitili bezbednost naših država, ali i doprineli stvaranju jednog zajedničkog evropskog rešenja“, rekao je Stefanović.

Ministar Nuhodžić istakao je da je saradnja ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije intenzivna i sadržajna po svim pitanjima koja su važna za dve zemlje, pre svega u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

„Tim pitanjima ćemo, kao i do sada, posvećivati punu profesionalnu pažnju i nastavićemo da radimo zajednički na jačanju borbe protiv ovih pretnji koje su prisutne u naše dve države. Dosadašnja saradnja i zajedničke aktivnosti policija naše dve zemlje dale su značajne rezultate na lociranju lica koja se međunarodno potražuju, presecanju kanala trgovine narkoticima, kao i na rasvetljavanju teških krivičnih dela počinjenih na teritoriji Crne Gore i Srbije“.

On je takođe precizirao i da potpisani sporazumi i protokoli, regulišu režim rada svih šest graničnih prelaza na granici Srbije i Crne Gore, dok će sporazum o prekograničnom saobraćaju regulisati uslove i način prelaska granice od strane stanovništva pograničnog pojasa.

„Ovim sporazumom smo definisali 21 prelazno mesto za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza. To je veoma važno za naše stanovništvo u pograničnim opštinama, jer će im biti olakšano kretnje i prelaženje granice u cilju rešavanja svakodnevnih potreba tih ljudi“, objasnio je Nuhodžić.

On je podsetio i na prisustvo srpskih policijskih službenika tokom letnje turističke sezone u Crnoj Gori, navodeći da takav zajednički rad povećava stepen sigurnosti turista, ali i potvrđuje prijateljstvo između dva ministarstva i dve države.

Podsetimo, na osnovu Protokola o saradnji, tokom turističke sezone, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije svakodnevno će od 1. jula do 1. septembra 2018. godine raditi sa kolegama u Crnoj Gori – Baru, Budvi i Herceg Novom.

Na osnovu Protokola o saradnji, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije sa crnogorskim kolegama u ovom periodu radiće po jedan uniformisani policijski službenik i kriminalistički policajac iz Srbije.

Građani Srbije koji borave na crnogorskom primorju tokom navedenog perioda, mogu se obratiti policajcima radi informacija i pružanja pomoći na sledeće brojeve telefona: kriminalističkom policajcu u Baru: +381 66/889-7371, Budvi: +381 66/889-7373, Herceg Novom: +381 66/889-77375, kao i  uniformisanom policijskom službeniku u Baru: +381 66/889-7372, Budvi: +381 66/889-7374 i Herceg Novom: +381 66/889-7376.

5/5 - (1 vote)
IZVORmup.gov.rs
Prethodni članakNajveće pljačke u protekloj deceniji
Sledeći članak„Zeleni pauk” u akciji: Tokom vikenda uklonjeno 130 automobila!