Međunarodna konferencija o zaštiti kritične infrastrukture „Public and Private Security Companies in Critical Infrastructure Protection“

Međunarodna konferencija „Public and Private Security Companies in Critical Infrastructure Protection“ održaće se 27. i 28. septembra 2018. godine u hotelu Westin Zagreb u organizaciji Hrvatskog instituta za urbanu sigurnost i Centra za sigurnosnu suradnju RACVIAC.

228
Međunarodna konferencija o zaštiti kritične infrastrukture „Public and Private Security Companies in Critical Infrastructure Protection“
- Sponzor članka -hikvision srbija

Dolazak na Konferenciju potvrdilo je više predavača iz regiona i inostranstva. Među njima su Anna Sarri iz Evropske agencije za mrežnu i informacionu bezbednost (ENISA), Katri Liekkilä iz Nacionalne agencije za hitne slučajeve Republike Finske, Isabella Palla iz Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Richard J. Larkin, stručnjak za zaštitu kritičnih infrastruktura iz Sjedinjenih Američkih Država, Ivan Funčić, potpredsednik Hrvatskog ceha zaštitara-strukovne zaštitarske komore, Robert Žunec, iz Kancelarije za bezbednost informacijskih sistema RH, Ivana Cesarec iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Robert Mikac sa Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, direktor RACVIAC-a Haydar Berk i drugi. Potpredsednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević održaće uvodno predavanje.

Tokom skupa predviđeno je  održavanje dva panela. Prvi panel biće posvećen tematici „Sajber dimenzije zaštite kritičnih infrastruktura“, a drugi „Međunarodnoj saradnji u zaštiti kritičnih infrastruktura“.

Važnost kritične infrastrukture u današnjem društvu

Važnost kritične infrastrukture (KI) povećava se što je zemlja industrijski razvijenija i što više zavisi od neometanog funkcionisanja kritične infrastrukture na sopstvenoj, ali i na teritoriji drugih država. Savremeni svet zavisi od određenih sektora kritične infrastrukture, kao što su energetski sektor, komunikacije, transportni sistemi, finansije, internet te javne službe, a svaki poremećaj u radu dovodi do ozbiljnih stanja i poteškoća za pojedince, društvo i poslovne entitete, kao i za funkcionisanje same države. Savremeni trendovi u razvoju područja zaštite kritične infrastrukture imaju različite oblike, od zaštite fizičke infrastrukture do sajber zaštite i razvoja modela u tim specifičnim područjima.

Cilj Konferencije je da pruži interdisciplinarni pristup predstavljanju i primeni savremenih metoda u zaštiti nacionalne i evropske kritične infrastrukture kroz prikaz normativnih propisa, ključnih aktivnosti nosioca zaštite i razvoja modela obrazovanja i treninga.

Konferencija je usmerena na okupljanje praktičnih aktera iz sektora KI, kreatora javnih politika i mišljenja, vlasnika ili menadžera KI, predstavnika privatnih bezbednosnih firmi kao i istraživača i naučnika iz svih krajeva Evrope, s posebnim naglaskom na područje Jugoistočne Evrope.

Konferencija je osmišljena kao niz govora i prezentacija od strane visokih govornika iz međunarodnih i nacionalnih organizacija i ministarstava, nakon čega slede panel rasprave i stručne konsultacije. Radni jezik Konferencije je engleski.

Preliminarni program Konferencije možete videti na linku http://hius.hr/kriticna-infrastruktura/program-konferencije/

5/5 - (1 vote)
IZVORzastita.hr
Prethodni članakSaradnja države i privatnog sektora u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma
Sledeći članakVranje dobija Regionalni centar za vanredne situacije