ŠTA NAM DONOSI 2019. GODINA? Ovo je 7 trendova koji će obeležiti svetsku sajber bezbednost u 2019. godini

Bezbednosno okruženje 2019. godine donosi nove izazove, pretnje i razvojne šanse za kolektivno rešavanje problema sa kojima se IT industrija suočava.

575
7 trendova koji će pogoditi svet sajber bezbednosti u 2019. godini
- Sponzor članka -hikvision srbija

Analizirajući 2018-tu iz bezbednosne perspektive,  neke od glavnih tema bile su usmerene na dalji razvoj novih AI („Artificial Intelligence“) tehnologija i bezbednosnih alata, konsolidaciju celokupnog tržišta i zamagljivanju linija između fizičke i sajber bezbednosti. Ove diskusije će i u narednoj godini biti aktuelne, ali svakako postoji i niz drugih velikih trendova koji će verovatno dominirati bezbednosnom industrijom u 2019. godini. U daljem tekstu biće predstavljeni novi trendovi koji se očekuju na security sceni u predstojećoj godini po pisanju evropskih i svetskih magazina za bezbednost:

1. AI (Veštačka inteligencija) će pojačati ulogu u većini bezbednosnih rešenja

Kako broj i opseg pretnji i dalje raste, jasno je da im se samo AI može suprotstaviti. Zato su neke velike kompanije implementirale i objavile rešenja zasnovana na AI-u 2018. godine. Od 2017. godine, 12% globalnih kompanija i organizacija uveliko je implementiralo bezbednosnu analitiku zasnovanu na AI, a 27% je to učinilo na ograničenoj osnovi u skladu sa ESG Research (Environmental, Social and Governance Research). Kao što izveštaj napominje, to nisu bezbednosna rešenja namenjena za AI već je umesto toga akcenat stavljen na analitičku snagu AI – a i da se on dodaje postojećim tehnologijama u cilju podizanja njihove funkcionalnosti i efikasnosti. Imajući u vidu širenje AI uopšte na korporativnom nivou, isti trend će biti zadržan i nastaviti da raste i u segmentu njegove bezbednosne primene.

2. AI će takođe osnažiti sajber kriminalce

To je poznata dinamika u ovoj industriji: loši momci dobijaju pristup istim alatima – ili čak i boljim nego osobe koje se bave sajber bezbednošću. Za to je potrebno da dobri momci primene nove odbrambene odluke samo da bi pratile trku u naoružanju. Koristeći naprednu analitiku zasnovanu na AI-u, hakeri sada otkrivaju kada određeni link prelazi na platformu za borbu protiv krađe podataka, tako da umesto toga zapravo šalju nešto neškodljivo, bezazleno. Sistem, procenjuje vezu i daje mu besplatnu propusnicu. Kada potrošač zaista otvori ovaj „dobar“ link, upada u dobro maskiranu zamku i to je samo vrh ledenog brega. Izveštaj 26 eminentnih akademika i biznismena upozorilo je da bi se AI kao odbrambeni mehanizam mogao koristiti za sve poslovne i opšte procese od sofisticiranih napada na socijalne inženjere do otkrivanja svih mogućih prevara i zloupotreba.

3. Fizička bezbednost i sajber bezbednost će nastaviti sa integracijom

Ta večita kontroverzna tema koju neki security experti često nazivaju i „noćna mora“ biće aktuelna i u 2019. godini dovodi do sledećeg predviđanja. U svetu IoT uređaja (u suštini, bilo koji uređaj koji komunicira preko mreže, žičane, wi-fi ili mobilne) podela između sajber bezbednosti i fizičke bezbednosti je bleda, nejasna i čine još uvek postoje brojna preplitanja odgovornosti. Dok je fizičko obezbeđenje najmanje 15 godina iza sajber bezbednosti u smislu sofisticiranosti, napredne organizacije zajedno sarađuju i postale su svesne prednosti integrisanog pristupa problemu pod sloganom „Centralizovano upravljanje incidentima kroz udruživanje oba tima“. Kako se broj pretnji u oba domena povećava, očekujemo više komunikacije i aktivnosti u cilju sinergije ova dva security elementa u 2019. godini.

4. Biće mnogo više konsolidacije

BlackBerri-jeva kupovina firme za sajber security Cylance je samo najnoviji primer ubrzane M&A aktivnosti (Mergers and acquisitions) u godini koja je uključivala i kupovinu ATI-ja za AlienVault. Industrija je prepuna turbulencija ali i konsolidacije koja će se sasvim sigurno desiti u 2019-oj. Oko 53% preduzeća sa 1.000 ili više zaposlenih opredelilo se za tri ili više različitih mreža bezbednosti krajnjih tačaka na njihovoj mreži, navodi ESG Research.

5. Povećanje regionalizacije

Svet bezbednosti ne postoji u vakuumu. Novi talas nacionalizma će podstaći više regionalizacije u oblasti sajber bezbednosti. Nedavni skandali koji uključuju ruski Kasperski Lab i kinesku kompaniju Huavei i HTC ukazuju na svet u kojem su strane vlade duboko sumnjičave prema tehničkim bezbednosnim rešenjima drugih zemalja. Prema tome, možemo očekivati dalju regionalizaciju globalnih bezbednosnih kompanija i njihovih rešenja.

6. Biometrija će nastaviti da polako zamenjuje lozinke

Identifikacija lica za iPhone X omogućila je prepoznavanje lica. Budući da lozinke i dalje predstavljaju ranjivost, očekujte da će biometrija iskočiti u prvi plan. Na primer, MasterCard će zahtevati od svojih korisnika da koriste biometrijsku identifikaciju od aprila 2019. godine.

7. Univerziteti će pojačati svoju igru sajber bezbednosti

Da bi se rizici pravilno tretirali i rešili na pozitivan način, ohrabruje to što su mnogi univerziteti proširili svoje programe za sajber bezbednost. Podstaknuti akutnim nedostatkom profesionalaca u oblasti sajber bezbednosti, svetski koledži investirali su u nove bezbednosne programe. To je korak u pravom smeru, koji je itekako dobrodošao.

3.7/5 - (3 votes)
Prethodni članakHRVATSKI DANI SIGURNOSTI: Osnovana SEECSA, regionalna asocijacija menadžera korporativne sigurnosti
Sledeći članakRizik najluđe noći