NOVI SAJBER NAPAD: Na meti hakera nemački političari, među njima i Angela Merkel

Privatni podaci više stotina nemačkih političara, među kojima je i kancelarka Angela Merkel hakovani su i objavljeni. Pored nje na meti hakera našli su se i lider Zelenih Robert Habek i satiričar Jan Bohmerman.

448
novi-sajber-napad-na-meti-hakera-nemacki-politicari-medju-njima-i-angela-merkel
- Sponzor članka -hikvision srbija

Na društvenoj mreži tviter osvanuli su kontakti, finansijski detalji političara iz skoro svih najvećih partija među kojima se nije našla partija AfD, ali i privatni razgovori samih političara. Uz to objavljeni su i mnogi detalji i podaci o raznim poznatim ličnostima i novinarima.

Za sada je počinilac napada nepoznat.

Procena nanete štete ovim sajber napadom?

Trenutno se tačan opseg štete ne zna, iako je nemačka ministarka pravde Katarina Barli izjavila da je ovo „ozbiljan napad“ i da  „ljudi koji stoje iza ovoga žele da ugroze poverenje u demokratiju i institucije“, rekla je Barkli.

Nemačka savezna Kancelarija za informacionu bezbednost ističe da vladina mreža nije pogođena i da su istraživanja o napadu u toku.

Takođe potparol nemačke vlade saopštio je da iz kancelarije Angele Merkel nisu objavljene nikakve osetljive informacije i materijali.

„Iako nije procurelo ništa ‘politički eksplozivno’, količina ličnih podataka ukazuje na to da bi posledice mogle da budu velike“, kaže novinar RBB-a Mihael Gotšenberg, koji se bavio napadom. „Tviter nalog na kojem su podaci objavljeni, a koji ima oko 17.000 pratilaca, trebalo bi da je povezan sa internet platformom u Hamburgu“, dodao je on.

O samom početku napada se i dalje spekuliše.  Sumnja se da je napad počeo još pre oktobra 2018. godine, ali tačan datum još nije utvrđen. Ni sami zvaničnici nisu bili svesni da se napad dogodio sve do četvrtka iako je sporni dokument na tom nalogu bio objavljen još prošlog meseca. Po rečima jednog sajber analitičara smatra se da su hakeri iskoristili slabost u mejl softveru kako bi došli do šifri naloga na društvenim mrežama.

Ko je bio meta ovog napada?

Nacionalne i lokalne političke figure, kao i neke televizijske ličnosti.

  • Kancelarka Angela Merkel – njena mejl adresa i nekoliko pisama koja je poslala i primila su objavljeni.
  • Glavne parlamentarne grupe, uključujući vladajuće partije desnog i levog centra, kao i Zelene, partija Levica (Die Linke) i Stranka slobodnih demokrata (FDP). Samo kontroverzna Alternativa za Nemačku (AfD) nije pogođena.
  • Od lidera Zelenih Robert Habek uzeti su privatni razgovori sa porodicom i detalji kreditne kartice.
  • Meta su bili i novinari televizija ARD i ZDF, kao i satiričar Jan Bohmerman, reper Marterija i rep grupa K.I.Z.
  • Još jednom televizijskom satiričaru Kristijanu Eringu ukradeno je 3,4 gigabajta podataka, među kojima su i fotografije sa odmora.
  • Poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Florijan Post kaže da je „veoma šokiran“ curenjem podataka, ali je dodao je najmanje jedan fajl koji je objavljen – lažan.

Ko stoji  iza napada?                                         

Na meti  osude i kao glavni „osumnjičeni“ našle su se desničarske grupe u Nemačkoj ali i Rusija. Sven Herpig, nemački analitičar za sajber bezbednost, kaže da je Rusija osumnjičena pre svega zbog metoda koji je korišćen, ali i zato što će u Nemačkoj 2019. biti izbora u četiri savezne države, kao i izbori za Evropski parlament.

Ova sumnja sa Rusije je ubrzo skinuta jer činjenica da nijedan desničarski političar nije bio meta napada, a da su se na meti hakera našli upravo oni koji su ih kritikovali razrešila je sve nedoumice da je desnica odgovorna preneo je BBC.

Rusija nije prvi put osumnjičena za sajber napade u Nemačkoj. Ruski hakeri se sumnjiče da su prošle godine izvršili napad na mrežu nemačke vlade kao i za krađu podataka iz kompjutera u Bundestagu 2015. godine.

2/5 - (2 votes)
Prethodni članak7 načina da se zaštitite od provalnika tokom praznika
Sledeći članakKolika je cena Vašeg digitalnog identiteta?