HAKERI RADE PUNOM PAROM: U 2018. godini ukradeno je 500 miliona ličnih podataka

Prema godišnjem izveštaju Centra za krađu identiteta, broj američkih podataka koji su zloupotrebljeni u 2018. godini smanjio se u odnosu na prošlogodišnji za oko 20 %, ali izloženost i ugroženost ličnih podataka je drastično porasla u protekloj godini

251
500 miliona ličnih zapisa ukradeno je 2018. godine
- Sponzor članka -hikvision srbija

Naime podaci vezani za e-poštu se ne smatraju osetljivim ličnim identifikacionim informacijama, ali većina potrošača koristi iste kombinacije korisničkog imena e-pošte i lozinke na više platformi, što stvara ozbiljnu ranjivost.

„Povećana izloženost ličnih podataka potrošača je ozbiljna“, rekla je Eva Velaskuez, predsednica i izvršna direktorka Centra za krađu identiteta. „Nikada nije bilo više informacija koje bi potrošače dovele u opasnost. Centar za krađu identiteta nastavlja da pomaže žrtvama i potrošačima pružanjem smernica o najboljim načinima zaštite od krađe ličnih podataka. ”

Colin Bastable, izvršni direktor kompanije za testiranje i obuku za sajber bezbednost, Lucy Security, kaže: „Treće strane su značajni multiplikatori u rizicima s kojima se suočavaju potrošači i preduzeća. Čineći prijavu na razne platforme prikladnijom za korisnike, npr. Facebook, Google ili neku drugu platformu, organizacije izlažu potrošače značajnom, hroničnom riziku kombinacijom različitih računa, kao što je omogućavanje pristupa programima lojalnosti u hotelima, pristup avionskim nagradama, korisnici ne samo da izlažu svoj profil riziku, već mogu prevideti i druge opasnosti, npr. iako poništite lozinku za hotelski račun, niste svesni da su vaši avio računi i računi za iznajmljivanje automobila takođe ugroženi.“

Bastable smatra da korišćenje e-mail adresa kao korisničkih imena treba izbegavati kad god je to moguće. Pogodnost je mač sa dve oštrice – ako je lako za vas, lakše vas je napasti. Na kraju, iz organizacione perspektive, tehnologije već postoje da bi se zaštitili podaci. Imamo šifrovanje, anti-virusne softvere, firewall i tako dalje, ali hakerski upadi se i dalje dešavaju. Prema tome, možemo zaključiti da tehnologija za sajber-bezbednost nikada neće rešiti ovaj problem.

Prema procenama ovih stručnjaka za bezbednost u februaru 2020. godine, izveštaji će pokazati da je 2019. bila još jedna sjajna godina za hakere. Potrošači, vlade, vojske, nevladine organizacije i političari biće žrtve hakera, a vaš posao je da se pobrinete da vi, vaša porodica i vaša organizacija nisu jedne od njih.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakBezbednosna tehnologija u „Stadtverk.Donau-Areni“
Sledeći članakU KORAK SA SVETOM: Krađa identiteta u Srbiji